FITRIHADI

Admin blog Fitrihadi.com. Menceburi bidang blogging sejak tahun 2008. MORE >

Feb 012017
 

Download Jadual Tarikh Dan Tempat Liga Super 2017

Bagi peminat bola sepak Malaysia, semestinya anda mencari infografik jadual tarikh dan tempat bagi Liga Super 2017.

Untuk memudahkan anda, disini kami kongsikan jadual tersebut mengikut bulan dari Januari hingga Oktober.

Bolehlah rancang masa anda, bookmark page ini untuk rujukan akan datang atau save semua jadual tersebut ke dalam peranti sendiri. Continue reading »

Jan 312017
 

(Artikel) 5 Jenis Isteri Yang Layak Menghuni Neraka

Sebagai manusia, kita tidak akan terlepas dari melakukan kesilapan dalam kehidupan kita sama ada secara kita sedar ataupun secara tidak sedar.

Dan sebaik-baik manusia ialah manusia yang segera berubah untuk memperbaiki kesilapan diri.

Semoga kita mampu menjadi lebih baik dari sehari ke sehari demi mengejar syurga hakiki.

Berikut adalah 4 jenis isteri yang akan menjadi penghuni neraka jika perbuatannya berterusan melakukan perkara berikut: Continue reading »

Jan 252017
 

Info Rahsia Di Sebalik Lipatan Pada Belakang Baju Kemeja

Tahukah anda, baju kemeja sebenarnya terdapat 3 jenis lipatan di belakangnya.

Namun apakah rahsia di sebalik lipatan yang terdapat pada belakang baju kemeja tersebut?

Bagi yang belum tahu, mungkin jawapan berikut mampu membantu anda memilih dan membeli baju kemeja dengan betul.

Dengan pemilihan yang betul pasti penampilan tampak lebih segak dan yakin.

Ianya juga penting bagi anda yang ingin memberi impresi pertama yang positif semasa temuduga kerja.

| BACA JUGA: (Tips) Cara Betul Jawab Temuduga Kerja Dalam Bahasa Inggeris

Berikut adalah 3 jenis lipatan dan kesesuaian badan yang perlu anda tahu: Continue reading »

Jan 202017
 

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

TAHNIAH! Anda kini sedang membuka satu lembaran baru dalam memilih ciri hard disk yang terbaik.

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Membeli hard disk bukanlah perkara yang remeh.Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Ada beberapa ciri hard disk terbaik yang mampu memberi nilai balik pada perbelanjaan anda untuk jangka masa yang lama tambahan pula jika anda adalah seorang superhero yang bergaya, kaya, jem, mayonis dan bijak seperti Tony Stark a.k.a Iron Man.

Untuk membangunkan sut Iron Man, sudah pasti Tony Stark akan memilih hard disk yang terbaik dan berkualiti untuk dijadikan salah satu alat kelengkapan penting dalam sut Iron Man yang digunakan untuk menentang musuh.

Yang pasti hard disk tersebut bukannya hard disk cetak rompak dan tak berkualiti yang dijual di pasar malam dengan harga dua seringgit.

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Hard disk ke CD, bang? LOL!

 

Persoalannya, apakah ciri-ciri hard disk yang terbaik?

1. MEMPUNYAI KAPASITI RUANG STORAN YANG BESAR

J.A.R.V.I.S. (atau singkatan dari Just A Rather Very Intelligent System) adalah sistem A.I. yang sangat maju dibangunkan oleh Tony Stark. Jarvis diprogramkan untuk menguruskan hampir semua perkara, terutama yang berkaitan dengan teknologi, dalam kehidupan Tony.

Jarvis juga digunakan dalam sut Iron Man untuk mengawal dan membantu Tony Stark dalam apa jua keadaan.

Dengan kapasiti ruang storan hard disk yang besar sehingga 2 terabyte, tidak menjadi masalah untuk sistem AI Jarvis disimpan ke dalam hard disk dan dilengkapkan dalam sut Iron Man. Keupayaan untuk capaian data serta pemprosesan imej, video dan pengiraan menjadi lebih luas dan tiada hadnya.

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

 

2. SAIZ YANG KECIL DAN KOMPAK

Mungkin ramai yang tak perasan sebenarnya di bawah kerangka Iron Man, terselitnya hard disk yang kecil dan kompak.

Ianya penting untuk menyimpan data serta menjalankan sistem teknologi AI Jarvis.

Dengan saiz hard disk yang kecil dan kompak ini, capaian data boleh dibuat bila-bila masa dan di mana saja tanpa sebarang halangan.

 

3. SAMBUNGAN USB 3.0

Bayangkan jika Tony Stark perlu melakukan tindak balas yang pantas dalam melawan serangan, tanpa hard disk dengan sambungan USB 3.0 sudah pasti scene ini akan berakhir seperti berikut:

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Dengan sambungan USB 3.0 yang dilengkapi kadar pindahan data yang laju sehingga 5 gigabits dalam sesaat (5 GIGABITS BRO!! PERGHH!), keupayaan menumpaskan musuh (dan mengelak tiang) menjadi lebih mudah dan pantas.

 

4. TAHAN GEGAR

Apa gunanya hard disk jika ianya terjatuh dan terus rosak lepas tu langsung tidak boleh digunakan.

Mungkin Iron Man akan kalah hanya dengan satu jentikan saja.

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

 

5. KALIS AIR

Mungkin anda tertanya-tanya bagaimana Iron Man mampu bertahan dalam air tanpa sebarang masalah elektronik?

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Of course la hard disk dia kalis air. Kalau hard disk dia tak kalis air, mereput la dia sorang-sorang kat dasar laut tu sebab system error masuk air.

Jenuh la jugak nak kena rendam balik sut serta hard disk beliau dalam beras untuk keringkan air yang meresap masuk.

 

6. KALIS HABUK

Ingat lagi scene Tony Stark ditangkap dan dikurung di tengah padang pasir?

Semasa dalam tahanan tu beliau mula membina sut Iron Man yang pertama untuk keluar dari tahanan tersebut dan menentang musuh di tengah padang pasir tersebut.

Tanpa hard disk yang kalis habuk, sudah pasti sut tersebut tidak mampu berfungsi melawan musuh di tengah padang pasir yang keadaannya agak berdebu dan ekstrem.

 

7. PEMEGANG KABEL

Bukan saja hati dan perasaan yang perlu dijaga. Kabel pun kena jaga elok-elok.

Kalau tak jaga, silap-silap boleh rosak, hilang atau diambil orang. Kan dah rugi kat situ nak ke hulu ke hilir cari kabel baru. Mereput..

Sebab tu penting untuk sesebuah hard disk tu dilengkapi pemegang kabel. Baru lengkap!

 

8. PILIHAN WARNA

Takkan hard disk nak warna hitam je. Bosan kot.

Kalau ada banyak pilihan warna, senanglah nak bezakan hard disk tersebut milik siapa dan boleh juga menonjolkan identiti setiap pemiliknya yang tersendiri.

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Diorang tengah ‘aim’ gambar kat bawah ni sebenarnya.

 

9. DESIGN

Dah dekat Wawasan 2020 kot, takkanlah rupa hard disk masih nak nampak kaku macam pelakon baru papan lapis atau bongkah batu-bata.

C’mon gais! Design mesti la mahu gempak macam kilat sabung menyabung atau membara macam gunung berapi. Barulah meletup!

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

“Kebaboomm!!”

 

10. MAGIK

Ye betul apa yang anda baca! Hard disk mestilah ada MAGIK.

Hard disk tu dengan magiknya boleh bagitau anda status atau keadaan semasa hard disk tersebut seperti:

  • sedang ‘on
  • sedang pindahkan data
  • mengalami gegaran
  • atau mungkin juga terdapat disk error

Dapat bayangkan? Ini bukan cubaan tapi ianya memang magik! (walaupun bukan..) Tapi gempak gila kot!

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Perghh! MAGIK gila gambar ni berkelip.  | *External HDD ADATA HD720

Jadi kalau rasa nak survey dan sambar ‘hard disk-hard disk‘ yang gila gempak dan lejen baq hang level over 9000 dengan keupayaan mengalahkan musuh durjana serta mengelak tiang, lengkap dengan semua ciri-ciri ‘power’ di atas, bolehlah klik nama seller berikut yang berada di dalam letupan kuat di bawah ni:

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Hard disk power bro!

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Jan 152017
 

(Info) Tanda-Tanda Gejala Demam Denggi

Pernah dulu admin mendapat sebahagian tanda-tanda dan gejala demam denggi ini.

Dan untuk mungkin sebagai langkah kawalan, admin ditahan di wad selama satu hari satu malam.

Banyak kali juga tangan ni dicucuk jarum untuk mendapatkan darah dan meneliti tahap demam denggi admin dari semasa ke semasa.

Apapun Alhamdulillah, akhirnya admin disahkan bebas dari penyakit tersebut walaupun terdapat beberapa tanda yang ada.

Untuk info bersama, demam denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina.

Berikut adalah beberapa tanda gejala demam denggi iaitu seperti: Continue reading »

Jan 152017
 

(Tips Survival) Cara Dapatkan Air Bersih Ketika Dalam Hutan

Tips survival ini amat berguna jika anda berkhemah atau berada di dalam hutan dan sukar mendapatkan sumber air yang bersih.

Ianya sesuai jika air yang anda jumpai adalah keruh dan berkeladak.

Dengan kaedah ini, air yang terhasil adalah lebih bersih untuk digunakan.

Namun, harus diingat bahawa air tersebut perlu direbus terlebih dahulu bagi membunuh semua bakteria yang tertinggal jika ingin dibuat minuman.

Semoga ianya berguna untuk kita semua.  Continue reading »

Jan 122017
 

Senarai 11 Kesilapan Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak

Sebagai ibu bapa mahupun yang bakal bergelar ibubapa, senarai 11 kesilapan ibu bapa dalam mendidik anak ini mestilah anda tahu.

Ianya penting sebagai persediaan untuk membentuk anak menjadi lebih matang dan bertanggung jawab di masa akan datang.

Anak-anak ini jugalah yang akan memacu negara pada masa hadapan.

Diharap senarai ini mampu menjadi panduan buat anda dalam mendidik anak anda dengan penuh hikmah dan kasih sayang.

Semoga bermanfaat! Continue reading »

Jan 112017
 

(Kisah) Hidup Tak Tenang Kerana Kurang Ajar Dengan Ibu

Menginsafkan juga apabila membaca kisah hidup seorang lelaki ini yang tak tenang kerana kurang ajar dengan ibu ini.

Ianya dikongsikan di facebook dan menjadi viral beberapa hari ini.

Agak bernilai untuk dibaca bersama sebagai pengajaran.

Apapun sentiasalah berbuat kebaikan kerana apa yang kita buat kat orang akan jadi balik dekat kita.

Sama-sama beringatlah. Berikut adalah kisahnya: Continue reading »

Jan 052017
 

(Tips) 5 Cara Kenal Rupa Restoran Ada Khadam Pelaris

Baru-baru ini telah viral tips 5 cara nak kenal rupa restoran yang ada khadam pelaris di media sosial.

Walaupun dulu kami ada berkongsi Cara Kesan Kedai Makan Yang Guna Pelaris yang berkongsi bacaan tertentu namun, kali ini perkongsian yang menjadi viral tersebut telah membincangkan dengan lebih terperinci lagi bagaimana rupa restoran yang telah dipasang jin atau khadam pelaris perniagaan.

Berikut adalah cara bagaimana mengesan rupa kedai makan yang ada jin atau khadam pelaris tersebut:

 

Continue reading »

Jan 042017
 

(Gambar) Bas Mahkamah Bergerak Di Sabah

Rasanya ini pertama kali di Malaysia wujudnya bas yang dilengkapi bilik bicara mahkamah bergerak atau mobile court room.

Ianya diwujudkan di Sabah untuk memudahkan warga tempatan yang tinggal jauh atau berada di pedalaman untuk mendapatkan dokumen pengenalan diri.

Memang bijak inisiatif yang diwujudkan oleh kerajaan ini.

Lagi gambar bas mahkamah bergerak tersebut di bawah:  Continue reading »

Dec 162016
 

(Promosi) Jualan Murah Wangian De'Xandra Sempena Year End Sale

Jenama De’Xandra iaitu pengeluar inspired perfume yang laris di Malaysia kini sedang mengadakan promosi jualan murah sempena ‘Year End Sale‘.

Dengan kempen promosi De’Xandra Y.E.S ini, pelanggan boleh menikmati dua atau lebih pilihan wangian eksklusif ini dengan harga diskaun yang sangat murah dan berbaloi.

Kenapa perlu beli wangian De’Xandra ini?

Continue reading »

Dec 162016
 

Terkini Rancangan Running Man Akhirnya Akan Dihentikan

SBS telah secara rasmi mengumumkan bahawa salah satu rancangan mereka yang paling popular, Running Man, akan dihentikan secara kekal pada bulan Februari 2017.

Awal hari ini, Koreaboo mengluarkan berita bahawa peserta Running Man telah bertemu secara rahsia untuk membincangkan tentang agenda meninggalkan rancangan tersebut bersama-sama. Perjumpaan tersebut diadakan kerana Song Ji Hyo dan Kim Jong Kook yang dihentikan secara tiba-tiba tanpa pemberitahuan atau notis rasmi.

Khabar angin yang mengatakan Running Man akan dihentikan telah mula tersebar kerana perjumpaan ini.

Beberapa media melaporkan bahawa, “Pada 15 Disember selepas beberapa mesyuarat, SBS telah memutuskan untuk menamatkan rancangan tersebut dengan siaran episod terakhir ditetapkan ke udara pada minggu pertama Januari (2017).”  Continue reading »

Dec 152016
 

21 Gambar Sebelum dan Selepas Kesan Visual Dalam Filem Desolasi

Tahukah anda kesan visual (CGI) dalam filem Desolasi yang dihasilkan oleh Team Viper Studio Sdn Bhd. mengambil masa hampir 2 tahun untuk disiapkan sepenuhnya.

Ianya merangkumi sebanyak 570 babak rakaman (shot) keseluruhannya.

Hebat juga hasil seni anak Malaysia ni.

Berikut adalah 21 gambar yang menunjukkan proses sebelum dan selepas sentuhan kesan visual CGI dalam filem Desolasi tersebut:  Continue reading »