Aug 032015
 
rp_Kisah-Disebalik-Kejayaan-Jenama-Ramly-Daging-Burger.png

(Kisah) Disebalik Kejayaan Jenama Ramly Daging Burger

Artikel tentang kisah disebalik kejayaan jenama Ramly daging burger ini telah dikongsi oleh pemilik facebook bernama Syahril A. Kadir.

Agak bermotivasi apabila membaca kisah ini. Semoga ianya mampu membakar semangat keusahawanan anda dan mencetuskan motivasi anda yang ingin memajukan perniagaan. 

_ _ _ _ _ _ _ _

RAMLY MOKNI (RAMLY BURGER)

Kalau korang tanya aku siapakah antara usahawan Melayu yang aku paling kagumi, jawapan aku adalah Datuk Ramly Mokni yang famous dengan burgernya, RAMLY. Ramly ni ‘media shy’ sikit sebab itu JARANG SANGAT kita baca kisah-kisah beliau dalam media. Ramly ni asal dari Tanjung Piandang, Perak (dibesarkan di Selangor) dan ada 16 adik beradik!

Segalanya bermula pada tahun 1978 bila negara kecoh isu halal haram daging burger ni sebab kebanyakan burger masa tu diimport dari luar negara, jadi Ramly ambil keputusan buat sendiri burger daging di rumah bersama isterinya. Dengan modal RM2,000, mereka buat sendiri burger daging secara manual (tanpa mesin) di flat Jalan Haji Hussein, Kampung Baru. Mula-mulanya tak dapat sambutan sebab orang Melayu tak banyak makan burger, tapi perlahan-lahan Ramly buka banyak stall burger dekat area Chow Kit dan sejak itu permintaan daging burgernya bertambah.

LIHAT JUGA:  (Kisah) Pengalaman Pilu Bekas Pengasuh Taska Permata Harapan

Akhirnya dari hanya 200 keping daging sehari, mereka mula mendapat tempahan sehingga 3,000 keping sehari. Tahun 1980 mereka mula buka syarikat dan hanya empat tahun kemudian, mereka telah berjaya buka kilang di Bandar Tun Razak dengan menghasilkan kira-kira 10,000 keping sehari!

(Kisah) Disebalik Kejayaan Jenama Ramly Daging Burger

Cabaran Ramly paling besar masa tu sebab MARA tolak permohonan pinjaman mereka dengan alasan orang Malaysia tak ramai makan burger, tetapi Bank Pembangunan pula yang luluskan permohonan mereka. Lepas tu timbul fitnah pula burgernya tidak halal hingga beliau terpaksa buat report polis. Kemudian ada pula yang fitnah kononnya mereka dah jual bisnes kat orang lain. Semua fitnah tu buat beliau dan keluarganya lebih tabah dan berusaha membuktikan mereka bukan seperti mana yang difitnahkan.

Dan sekarang jualan tahunan mereka dah cecah RM1 billion, daging saja mereka guna hampir 1.5 tan sehari untuk menghasilkan pelbagai jenis burger, pergh! Kini, jenama Ramly bukan lagi sekadar mengeluarkan daging burger, malah sosej, nuget, bebola daging, daging kisar, sos cili dan banyak lagi turut dihasilkannya.

Steady Datuk Ramly, salute! Ini baru champion!

 

(Visited 521 times, 1 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK