Sep 172014
 

Tak sangka, janggut juga mempunya kelebihan dan khasiat yang baik bagi seorang lelaki mahupun yang sudah bergelar suami.

(Artikel) Kelebihan Dan Khasiat Janggut Bagi Suami / Lelaki

Artikel yang dikongsikan ini agak menarik dan boleh menjadi sebab untuk kita menyimpan janggut, selain mengikut sunnah nabi. Ikuti kupasannya dalam artikel di bawah: 
_ _ _ _ _ _

Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu.

Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh
lebih hebat daripada itu.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita. Masya-Allah.

Caranya bagaimana?

Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.Ini sekaligus jadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.Wa llahualam.

LIHAT JUGA:  (Artikel) Apakah Hukum Selfie?

RASULULLAH SUKA TENGOK LELAKI BERJANGGUT WALAU SEHELAI..

Pada Zaman Rasulullah..ada seorg lelaki yg berjanggut 2 helai dtg ke masjid dan masa mengambil wuduk..lelaki tersebut memandang Rasulullah..Rasulullah pun senyum kpd lelaki itu..lelaki itu hairan mungkin Rasulullah senyum kerana janggut lelaki itu hnya 2 helai di dagu..

Keesokkan harinya sahabat lelaki tersebut datang ke masjid setelah mencukur janggutnya. Apabila terserempak dengan Rasulullah s.a.w, lelaki itu melemparkan senyuman tetapi Rasulullah tidak memandang langsung kepada lelaki tersebut…

Bertambah hairanlah beliau lalu diajukan pertanyaan kepada Baginda…

“Wahai Rasulullah mengapa hari ini kamu tidak senyum kepadaku seperti sebelum ini? ”

Lalu Baginda menjawab” Sebelum ini aku nampak malaikat berebut-rebut untuk menadah air wuduk yang jatuh dari janggutmu tetapi apabila kamu mencukur janggutmu tidak ada lagi malaikat yang menunggu di janggutmu wahai sahabat..”

# Simpan la janggut ye kaum Adam.. its Sunnah right??”

Mulai hari ni isteri-isteri rajin-rajinlah belai si suami…
Selamat berjanggut dan sebarkan ilmu untuk kebaikan bersama.

_ _ _

P/s: Admin janggut tumbuh seciput je…

(Visited 461 times, 1 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK