Apr 092013
 

Tahukah anda, Mi Maggi segera mempunyai lilin atau wax yang membahayakan kesihatan. Jika ingin makan juga, boleh guna tips dan cara buang lilin atau wax dalam mi maggi segera di bawah.

tips cara buang lilin wax mi maggi segera

Tubuh kita memerlukan Sekurang-kurangnya 3-5 hari untuk mengeluarkan lilin atau wax tersebut dari sistem pencernaan kita. Jika anda dalam tempoh ‘pokai’ makanlah maggi selepas 3-5 hari anda memakannya. Biarlah sihat walaupun nak jimat.

Baca juga: (Fakta) Bahaya Satay, Udang, Shampoo, Mi & Bawang Goreng Segera

Jadi apa yang perlu anda lakukan untuk mengurang risiko lilin di dalam mee segera yang anda makan? Jika anda terpaksa makan mee segera ikutilah langkah berikut: 

  • Masak mee segera dalam periuk.
  • Bila sudah masak, toskan air bagi membuang kandungan lilin. Bilas dengan air biasa bagi memastikan baki lilin betul-betul hilang.
  • Masukkan mee tadi ke dalam bekas yang mengandungi air panas sebelum memasukkan bahan perasa yang disediakan.
  • Makan seperti biasa.
LIHAT JUGA:  (Tips Survival) Cara Dapatkan Air Bersih Ketika Dalam Hutan

Saya juga mengamalkan cara ini apabila memasak mi maggi. Sebagai langkah berjaga-jaga dan mengurangkan risiko mendapat penyakit.

Apa pun, kurangkan kebiasaan memakan mee segera terutama bagi mereka yang masih bersekolah. Ianya tidak sesuai dijadikan makanan kegemaran atau makanan rutin harian. Selain menggugurkan rambut, ianya mampu memberi penyakit berbahaya dalam jangka masa yang panjang. Hati-hati..

(Visited 3,134 times, 1 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK