Apr 252013
 

Guru adalah pekerjaan yang mulia. Guru selalunya berdisiplin, setiap hari akan berpakaian segak dan juga bijak merancang hidup. Sememangnya beruntung jika mempunyai pasangan hidup yang berkerja sebagai guru.

artikel kenapa untungnya kahwin dengan guru

*Gambar hiasan semata-mata

Kenapa untungnya kahwin dengan seorang guru? Sila baca artikel di bawah:

1. Hidup Berjadual

Bukan kata lelaki atau wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kita tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala.

Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table). Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.

5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.

5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.

6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju tempat ke sekolah.

7.10 pagi : Sampai sekolah.

7.30 pagi : Mula kelas.

10.10 pagi : Rehat

10.30 pagi : Masuk kelas lagi.

2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)

Senang kan?

2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen.

Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan.

Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan. Pernah tak kita dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?

Mana ada!

Semua nak salahkan cikgu. Maka, cikgu kenalah komited. Konsep yang sama. Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?

Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?

3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.

Nak bagi markah, ada skema jawapan. Pakaian ke tempat kerja, ada etika. Nak tanda kertas, ada garis panduan. Sampai sekolah, isi waktu kedatangan. Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer. Yuran murid semua ada hitam putihnya – nak pungut duit pun ada surat kuasa.

Bila boleh nak menipunya?

Nak berpeleseran? Jauh sekali.

Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu.. Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, “GURU ……”

Gila kau………

Mana nak sempat lupakan suami kat rumah macam tu saja. Hidup akan dalam lingkungan – sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi. Dan isteri, isteri, isteri lagi..

4. Terapi melepaskan tekanan (stress)

Semua kerja ada tekanan. Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan. Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan. Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?

LIHAT JUGA:  (Komik) Kisah Sedih Budak Yang Dilahirkan Dengan Pengorbanan Seorang Ibu

Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?

Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.

Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?

Pukul budak-budak di sekolah?

Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan. Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.

5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.

Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.

Pengalaman peribadi, kawan-kawan saya yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu saya carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru :)

Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.

Saya : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.

Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.

Saya : Kau nak yang macam mana?

Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.

Saya : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?

Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.

Saya : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?

Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.

Saya : Amboi kau.

6. Penampilan.

Kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah cikgu itu. Masuk kelas itu, budak-budak tengok. Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok. Budak-budak yang suka, akan puji – “Cikgu lawa gila hari ini!”

Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.

Haih!

Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri. Sebab apa? Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) – selalu puji cikgu.

Jadi, bukan suatu masalah dan kita tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan….kan???

 

Kesimpulannya, usya-usyalah guru yang bujang kalau anda belum sampai jodoh :)

(Visited 10,314 times, 2 visits today)

Comments

  1. uzma says:

    Saya cikgu.. Err.. Suami saya engineer. tapi.. Beliau mcm tak berapa nk untung je kawen ngn cikgu.. huhu.. Sebab? Bini dia mlm2 pun duk wat keje kat rumah, kdg2 dgn dia skali kene tanda buku budak n soalan exam (yg objektif) sebab keje die lg free. blk ptg, mlm relek semate2 n tlg jaga anak time bini dia duk setelkn keje2 skolah. kdg tgh mlm duk ngadap keje lg. Tp alhamdulillah, keberkatan masa tu Allah yg bagi. Dapat suami yg baik hati n understanding, kurang tekanan. Masa bujang ok lg layan tgs cikgu. Dah kawen, ade rumahtangga sendiri, ade suami, anak2 lg, mmg tcabar juge kredibiliti.

    Anyhow, bab cuti tu, kelebihan. Walaupun time cuti selalu kene gi sekolah, tapi bkn lah setiap hari, kalau setiap hari, tak cuti namanya. Last week gi sekolah wat keje, npk la beberapa org cikgu yg dtg skolah jgk buat keje utk sesi skolah akn dtg ni. ni dah nk start meeting ari2 (tmasuk sabtu) sampaailah bukak skolah awal januari ni. Tapi ok la, dapat jgk cuti lame sket teman ank2..

    SO keje cikgu idak ler seindah sperti yg digembar gemburkan dlm artikel ni. diri ini pun huru hara jgk kdg2~ Hehe~

  2. HipMom says:

    Penulisan tuan sebetulnya perlu lebih kajian. Bukan sekadar merapu dalam menulis blog semata untuk dapatkan trafik blog. Sudah berpuluh orang guru komen tidak puas hati dengan artikel ini. Termasuk 3 orang beradik saya yang kerjanya guru.

  3. Nurul huda says:

    Saya .. Pensyarah yg bujang.. Kira cikgu jugaklah.. Relax time kije ..tp tkde lah cuti di hujung tahun.. Harapkan cuti tahunan je la.. Tp sng nk cuti .. Huhuhuy… Bestnya hidup :)

  4. munirah says:

    ni mungkin cikgu2 zaman dulu ni…cikgu zaman skrg kerja dr 5pg(bgn tido) smpi 2-3 pagi(bwk blik kerja sekolah)…mcm x brp nk indah la..sian husband ade la

  5. fau fau says:

    guru yg buat rakaman seks dgn pakistan tu untung ke suami nya?


LIKE KAMI DI FACEBOOK