Feb 092013
 

Bagi wanita yang baru bersalin, bolehlah cuba tips atau 20 cara untuk dapatkan perut ramping di bawah. Bagi wanita yang tak bersalin atau lelaki pun boleh cuba mana yang sesuai. Pun boleh..

tips cara dapatkan perut ramping wanita bersalin

Antara langkah-langkah mendapatkan perut slim dan langsing: 

1. Cara paling mudah dan murah ialah sediakan ketiga-tiga bahan ini:

Dua biji lobak merah dipotong
Sebiji mentimun segar,
Sebiji limau nipis,

Kisar dan perah airnya untuk diminum. Amalkan 2 kali sehari. InsyaAllah badan beransur langsing dan menarik

2. Minum air suam tak minum sejuk sekurang-kurangnya 3 Liter sehari.

3. Elakkan mengambil makanan yang bergoreng dan berlemak.

4. Minum jus pegaga tiap-tiap pagi.

5. Bengkung 2 kali seminggu (malam sahaja) —> selepas kembali bekerja.

6. Untuk mengelakkan perut dari mengelembir maka, boleh buat senaman sits up sebanyak 50 – 100 kali waktu pagi.

7. Minum air asam jawa (sederhana pekat) secawan sebelum sarapan benda lain.

8. Pastu bersihkan perut dengan air suam untuk bukak liang-liang roma dan sapukan campuran limau nipis dan kapur sireh. Paling cantik kalau baru deliver (belum sampai 6 bln) sebab perut tengah lembut.

9. Makan yogurt 3 kali sehari. Pilih low fat yang kurang gula. Sekali makan, 1 bekas kecik yang biasa jual tu sebab kata orang dia bantu penghadaman (dan lain2 khasiat). Jangan lupa cari yang ada live culture atau kultur hidup. Yogurt ni boleh gak tampung keperluan kalsium utk ibu menyusu… so ok la kan… 2 dalam 1….

10. Kurangkan minum semasa makan and kalau minum make sure warm and plain water and minum sikit-sikit sebab nanti lemak makanan susah hadam. After half hour baru minum banyak.

11. Sebenarnya hal-hal pengempisan perut ini seelok-eloknya dibuat semasa dalam pantang. Barut perlu digunakan selama 44 hari atau sepanjang pantang terutama sebelum makan. Ini adalah kerana pada masa dalam pantang urat-urat semuanya kembang. Bila tak dijaga dengan baik semasa pantang, perut akan terus membuncit sebab urat2 x kecut dengan sempurna.

12. BELLY DANCING. Sambil senaman boleh menghiburkan hati. Buat la sendiri-sendiri dalam bilik tidur or shower.

LIHAT JUGA:  Tips Kurus #1

13. Nak kempiskan perut paling sempoi dan menyeronokkan anda dan anak anda. Sambil baring , bengkokkan kaki, letak anak kat kaki tu. Pastu angkat baby tu pakai kaki buat selalu confirm perut boleh flat and enjoy

tips cara dapatkan perut ramping wanita bersalin

14. Untuk perut bahagian atas: baring atas katil,bengkokkan lutut, pastu angkat kepala dan badan selari/serentak setinggi yang boleh pastu tahan dalam kiraan 8. Ulang 8 kali 1 sesi.

Untuk Perut bahagian bawah(area rahim) ni yang paling susah lemaknya nak dibuang. Baring kaki diluruskan pastu angkat kaki keatas(badan akan jadi bentuk L kalau di lihat dari tepi). Ulang 10-20 kali satu sesi. Buat setiap hari sebelum tidur. Pasti perut kita flat walaupun berbadan gempal. Tujuan senaman ini untuk mengetatkan otot perut supaya perut tak melendut, mengeleber atau berlipat…

15. Jangan mandi lepas makan. Nanti suhu badan sejuk dan penghadaman kurang efektif.

16. Bangun pagi the first thing yang boleh buat ialah minum plain water. Tak tau apa kebaikan tapi buat since ramai bagi that tip. Mungkin so that body tak terkejut sangat kot. Siap ader yg bagi tip minum sebelum berus gigi.

17. Kunyah slow-slow. So badan tak penat nak process makanan yang besar-besar.

18. This one sangat-sangat penting. Pastikan makan at least 4 jam sebelum tidur. Obvious reason is makanan tak sempat hadam sepenuh jika tak sampai 4 jam.

19. Jangan lupa plak untuk exercise. Tak kira la apa2 pun. Boleh juga berjogging di kala hujung minggu, berbasikal (tak kira kat dlm rumah atau di luar rumah), naik tangga turun tangga (pun dikira exercise juga) dan pada yang surirumah tu, sibukkan diri anda dengan hal-hal di rumah. Pun dikira exercise juga. Sapu sampah, mop lantai, bersihkan bilik air , bla..bla..bla.. banyak kan kerja kat rumah..kalau hari-hari buat, tu pun dikira exercise juga tu. Lagi best, senang tak payah keluar belanja untuk pergi gym

20. Breastfeed baby… pun boleh kuruskan badan.

Semoga bermanfaat!

sumber : facebook user and google

(Visited 1,743 times, 6 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK