Nov 252012
 

Sila rujuk senarai nama kedai atau business online yang menipu ni jika anda kerap melakukan pembelian di internet. Malaysia sebenarnya masih mundur dalam hal pembelian barang secara online kerana masih ramai yang menipu dan menjadi mangsa tipu.

 

senarai kedai business online menipu

 

Tak seperti Korea. Kebanyakan perniagaan mereka adalah secara talian. Penghantaran on the spot adalah antara yang terbaik. Sebab itu mereka mampu maju dalam masa yang singkat. Tapi di Malaysia masih ramai makhluk yang mengambil kesempitan di atas kecanggihan teknologi. Macam mana Malaysia nak maju kalau berniaga pun tipu orang. Untung nak cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah nak sabotaj. Adeh..

 

Bagi pembeli, sebaik-baiknya lihat testimoni atau komen pembeli yang lain dulu samada beliau peniaga yang boleh dipercayai atau tidak. Kalau takde testimoni sila tinggalkan. Dalam Islam pun ada kata; kalau was-was elok tinggalkan.

 

Berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang menipu ramai pembeli. Harap berjaga-jaga: 

 

1 ) Az Iman

Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google

 

2) Assyaima Collection

Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply

 

3) Kartisha Little Bizhub

Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided

 

4) Jason / Ah keong / YU KAM LEAN

Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware

 

5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)

Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.

 

6) Wawa Najwa ZK’nas Lens

Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit

 

7) Yanti Shaterz

Report by many people, mak kutu yang makan duit haram

 

8 ) Babyrina

Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.
http://www.facebook.com/princess.babyrina
~ http://www.facebook.com/reena.colections
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341
~ http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts

 

9) Coachbagz wonderland

Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.

 

10 ) Katty Eng

Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang

 

11) Set Nona Roguy

Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena

 

12) Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman

Report by many people , main kutu yang makan duit orang. More details :
FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN
NO IC —> 870207495266
NO HP —> 017656278
NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201)
ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760
SBG JAYA SELGR

 

13) KIKI GAJET @Muhammad Shaz

Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265

 

14 ) Buabuai Buaian cukur Jambul

Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784

 

15) Rainbow House @ Chong Kar Ying

Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.

 

16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208

Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang

 

17) Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian

LIHAT JUGA:  (Berita) Harga Minyak Ron97 Naik 5 Sen Mulai 8 Januari

Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi

 

18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol

Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.

 

19) Lens Collections

Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.

 

20 ) Nor Aymylia Bt Normazlin

Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k

 

21) Nellisa Abd Rahman

Reported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu

 

22) Bee florian @ Aizan Fong Abdullah

Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.

 

23) Rosidah Abdullah

Reported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617

 

24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738

Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.

 

25) Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad

Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.

 

26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab

Reported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662

 

27) Korean Sweety Eye

Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall

 

28) Kedai saya @ Mohd Syazamie

Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi

 

29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz

Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang

 

30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin

Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap

 

31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama

Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.

 

32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan

Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.

 

33) Tudung Abu Dhabi

Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.

 

34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections

Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.

 

35) Lim Anna

Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.

 

SUMBER: KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU MAKAN DUIT HARAM

Untuk lain-lain senarai penipu terkini, boleh juga terjah: Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer]

Sehingga kini masih ramai yang berkongsi peniaga-peniaga yang menipu di page tersebut. Boleh rujuk dari semasa ke semasa..

 

Anda ada maklumat lain tentang peniaga yang menipu? Boleh kongsikan disini.

(Visited 3,940 times, 4 visits today)

Comments

  1. Dah tiga jam cari… jumpa akhirnya … terima kasih atas maklumat yang amat berguna nie… saya terhutang budi dengan blog ni..

  2. eza says:

    sy kena tipu ngan Elise Jewelry (Emas Sadur Terbaik) di FB..
    buat tempahan cincin ukir nama pd 23 may 2013. cincin sampai tapi salah ukir nama..so, saya return smula pada 10 jun 2013.
    16 jul 2013 setelah 1bln lebih menunggu sy pm di fb n wasap kat dia…
    2 ogos 2013 sekali lg sy pm dan wasap dia dan dia berjanji akan pos sebelum hari raya. tapi sampai sekarang dah 21 ogos 2013 masih blum terima cincin yg ditempah.
    arini gak sy dh wasap n pm di fb tp xde respon pun…

  3. Antara senarai Kedai Business Online Yang Menipu / Diragui » says:

    […] Sumber : fitrihadi.com […]

  4. Aidil says:

    terima kasih diatas maklumat yang diberi

    1. FITRIHADI says:

      Sama-sama. Hati-hati kalau shopping online :)

  5. suzy says:

    ni lagi penipu besar
    duit lesap rm750
    fb Gadget Klon Terbaik
    fb address https://www.facebook.com/iwan.jalil.3
    web http://www.gadgetklon.com
    Bank: CIMB
    Nama Akaun: Mohd Ikhwanudin Ab Jalil
    No Akaun: 14670007124525
    hp 018-2586331

  6. WAHIDA says:

    saya pun kene tipu.. dari company ni:

    name company : persian resources
    no akaun hong leong bank : 355-00-00637-2

    nk join busines.. die ckp bayar the dpt borang untuk register.. dh byr 1500, borang pn x muncul2..
    iklan punye la besar2 kat tepi highway..

  7. idrus says:

    saya dan juga beberapa yg lain pun kena tipu dari

    PENJIMAT ELEKTRIK/POWER SAVER
    Nama Akaun:JONATHAN A/L ARON
    Bank: Maybank
    No Akaun:155041836214
    No H/P:010-2106740
    FB Address:http://www.facebook.com/messages/PenjimatElektrik

    selepas duit di bank-in,duit lesap barang pun tak nampak.sms dan call pun tak dijawab.kita pun di block nya.berhati-hati kawan-kawan semua..

  8. Lemsabah says:

    Hati-hati dengan orang ni…

    PENIPU DARI MUDAH.MY
    NORSHAM BIN KAY @ KAMRUL
    PUBLIC BANK 4696032207
    NO HP 0168032667

    JUAL IPHONE 4 32GB di mudah.my , dari keningau sabah, lepas byar trus gagal dihubungi, smpai skrg iklan mc ada, laporan polis sdh dibuat…

  9. Nur says:

    Sy minta jasa baik siarkan si penipu ni agar dia MALU dgn manusia dan ALLAH serta bertaubat.

    sy membeli key utk Internet Security Kaspersky utk 3 users RM60 sehingga skrg tidak mendengar khabar malah dia block sy. Sms juga dia marah2. Walaupun cuma RM60 tetapi jika ramai yg ditipu, senang2 dia jana pendapatan mudah.

    Facebook pagenya masih aktif menjual dan mempromosi.

    https://www.facebook.com/pages/Original-Antivirus-Protection-KEY/350432931645171

    Nama: khairul anuar
    No Phone: 013-2007054
    Maybank – 1581 27332799

    Sy harap org ramai tak kena tipu dgn dia lg.

    Thanks

  10. No Akaun Bank Scammer 158305218738, 08040077320528 - Penipuan Menjual Bag Tangan Berjenama - INFO SCAMMER says:

    […] KES PENIPUAN: Menjual Bag Tangan BerjenamaMedium: Mudah.My / Majalah.Com / FacebookMAKLUMAT SCAMMERNama Scammer: Wan Syazwani / De Wannys CookiesNo Akaun Maybank: 158305218738No Akaun CIMB Bank: 08040077320528No. H/P: 014-2438304No. K/P: Tiada MaklumatAlamat Terakhir: Tiada MaklumatMAKLUMAT SYARIKATNama Syarikat: Tiada MaklumatNo Akaun Bank Syarikat: Tiada MaklumatNo. Tel Pejabat: Tiada MaklumatAlamat Pejabat: Tiada MaklumatSumber: […]

  11. […] BACA JUGA: (Senarai) Nama Kedai Business Online yang Menipu […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK