Nov 242012
 

Senarai 9 Sebab Israel Mahu Gencatan Senjata Lebih Awal ni saya dapat dari perkongsian di facebook. Dan ianya agak menarik untuk dibaca. Ternyata kemenangan berpihak kepada umat Islam. Ingatlah doa orang yang teraniaya itu amatlah mustajab!

 

9 sebab kenapa israel gencatan senjata lebih awal

_ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Israel terpaksa mendesak pihak ke-3 agar diadakan gencatan senjata lebih awal setelah mereka mengganas selama ‘hanya’ 8 hari dan telah mengorbankan ‘hanya’ 161 syuhada’ rakyat Palestin. Sedangkan serangan Gaza 2008-2009 berlangsung selama 22 hari dan telah mengorbankan lebih 1450 orang rakyat Palestin di Gaza.

Kenapa? Antara sebabnya adalah: 

 

1- Roket al Qassam menemui sasaran strategiknya sehingga ke Tel Aviv dan Jerusalem (74 km) sedangkan kemampuan roket ini hanya 40-50 km pada tahun 2009.

2- Ben Gurion International Airport terpaksa memberhentikan operasinya selama beberapa hari disebabkan roket al Qassam

3- Roket juga telah memaksa warga penjajah Israel tinggal di bawah tanah dengan ketakutan selama 8 hari dan operasi kerja harian kerajaan dan swasta dibatalkan sepanjang 8 hari yang lalu. Jet pejuang F16 adalah di antara habuan roket al Qassam

4- Buat kali pertama, roket al Qassam juga berjaya menjatuhkan jet pejuang F16 bersama juruterbangnya ke perairan Gaza. Ini adalah kali pertama dalam sejarah perang Israel.

LIHAT JUGA:  (Berita) Tiang Lampu Tusuk Perut Penumpang Kereta

5- Roket al Qassam juga berjaya menjatuhkan helikopter Apache, drone dan berjaya mensasarkan kapal perang Israel sebagai destinasi roket ini.

6- Unit R & D IDF telah mendapati bahawa roket al Qassam yang sampai ke Tel Aviv adalah buatan tempatan (bukan dari Iran dsb). Ini membuktikan kemampuan unit R & D al Qassam mengeluarkan roket mereka sendiri.

7- Iron-Dome yang merupakan sistem penangkis peluru berpandu yang tercanggih Israel (dengan bantuan US) hanya berjaya menangkis 20-25 % daripada lebih 1400 roket al Qassam yang sampai ke Israel.

8- Israel terpaksa menggesa gencatan senjata terlebih awal miski pun Briged al Qassam baru menggunakan kira-kira 15 % daripada keseluruhan roket yang dipersiapkan kali ini.

9- Keterlibatan Mesir dan Turki yang memberikan sokongan secara terbuka kepada Palestin amat menakutkan Israel miski pun mereka belum memberikan sokongan ketenteraan kepada Palestin. Apatah lagi sekiranya negara-negara Arab dan negara umat Islam yang lain turut memberikan sokongan kepada mereka.

 

Ingatilah firman Allah swt :

“Dan Mereka Merancang (tipu daya),Allah juga merancang(membalas tipu daya),Dan ALLAH sebaik-baik Perancang (membalas tipu daya)” – Surah al-Imran ayat 54

 

Subhanallah, alhamdulillah, Allah akbar….

 

Oleh Dr Zainur Rashid Zainuddin

(Visited 32 times, 1 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK