Sep 292012
 

Bagi yang ingin mengetahui isi kandungan atau intipati pembentangan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh PM, boleh rujuk gambar rajah di bawah.

 

fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan


fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan

 

fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan
fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan
fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan
fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan
fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan
fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan
fokus bajet 2013 kos hidup kesihatan pendidikan makanan kejiranan komuniti pks perumahan

 
Melihatkan pendapat-pendapat di laman sosial, ramai yang tidak bersetuju dengan pemberian rebat RM200 kepada belia untuk pembelian smartphone kerana ianya dianggap tidak penting.

 

Apa pendapat anda? Adakah bajet ini dianggap bijak atau sebaliknya? Boleh luahkan komen anda di bawah…

(Visited 22 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (Berita) Anjing Dipanah Kejam Akhirnya Mati, Pemanah Dikecam Hebat

Comments

  1. sharinginfoz says:

    Entahlah rasanya ramai yang tak bersetuju mengenai rebat RM200 untuk belia bagi pembelian smartphone, maybe sebab mereka tak dapat kot.

  2. Lg byk pemberian subsidi, lg byk penyelewengan sbnrnya. Yg sampai kt rakyat tu ada la dlm 40%, lg 60% masuk poket sendiri.

  3. ogy says:

    saya rasa rebat 200 otk phone tu wajar. jgk,,, sbb ianya bak gula2 atau manisan utk kepayahan rakyat malaysia.spt klu kita bekerja swasta pon selain bonus..bos mgkin akan bagi belanja mkn atau bagi apa2 kelebihan utk para pekerjanya…rasanya rebat 200 tu memang wajar ….

    1. Keisuke says:

      pasal plan tu macam mana ? nak beli hp pakai rebat tu kena langgan plan ienerntt tu dulu kan. katakanlah 1st month langgan, lepas tu bulan2 seterusnya stop langgan, hp tu kena tarik balik ke ?

  4. ermm says:

    Ttg rebat pembelian smartphone tu tak perlu…ramai yg mcm takder duit pn bleh beli gak…skrg pn dah banyak yg murah2…pastu aku pekerja swasta dan masih bujang, basic aku bawah 2k, tp bila buat overtime 2jam jer dah cukup disqualified utk claim BRIM bujang…aku rs mcm takder effect yg +ve kat aku langsung…org yg tak buat overtime/tak bersengkang mata buat kejer sampai larut mlm dapat faedah ni pulak…selama kejer hmpir 4 thn, hanya naik gaji rm70 jer … tak adil la mcm ni, bila la nk dapat kejer ngan gomen ni :(

    1. syaaa says:

      saya rasa pemberian 200 untuk smartphone tu xperlu….daripada beri rebat 200 kepada benda xpenting baik turunkan harga barang2 dah mahal sangat plak sekarang…baru je lepas belanjawan gula dah naik 20sen.itu belom kira barang2 lain lagi…belom beri dah ambil..cammana tue…kalau setakat 200 ke 500 ke baik dikurangka je barangan keperluan harian bukat setakat 500 untung lebih dari tu lagi….manfaat untuk semua…..

  5. Noor Azam Mohd Ayop says:

    Pada pendapat saya, dalam bab meringankan kos sara hidup tu, daripada bagi bantuan tunai, lebih baik naikkan rate gaji pekerja, ataupon potongan cukai kereta/rumah/tanah bagi golongan2 yang tertentu yang dinyatakan.. sebab leceh bantuan tunai ni kene isi borang, kene ambik sendiri dan sebagainya.. kalau masuk sekali dengan gaji kan lagi mudah..

    ataupon kurangkan harga barang keperluan harian.. dengan cara ni semua rakyat dapat rasa kelebihan tu.. yang paling rasa golongan2 pendapatan rendah..

  6. Anuar says:

    Betul tu.. Saya juga tidak setuju dengan pemberian RM200 untuk pembelian Smartphone.. Rasanya banyak lagi perkara kebajikan lain yang pihak kerajaan dapat fikirkan untuk kebajikan dan kesejahteraan rakyat Malaysia..

  7. zaid says:

    Bukan nak komen… cuma nak minta izin terbitkan semula artikel… sangat menarik…. maaf yer…

  8. farah says:

    saya rasa rebat RM200 utk smartpnone sgt x patut…!leaps tu psl baucar buku RM250 utk semua pelajar ipta/ipts/form 6? sbb pelajar ipts bidang professional x dpt langsung baucar tu sdgkan pelajar usahasama ipta kat kolej saya dpt…………. mcm mana tu?


LIKE KAMI DI FACEBOOK