Aug 152012
 

Penting untuk kita terutamanya wanita untuk menjaga setiap aktiviti dalam kehidupan seharian. Jika tidak ianya mungkin akan membahayakan kesihatan.

 

fakta aktiviti berlebihan membahayakan kesihatan wanita

 

Berikut ialah aktiviti yang jika dilakukan berlebihan akan memberikan kesan kepada kesihatan dalam jangka masa panjang: 

 

1. Terlalu lama berdiri:

  • Merosakkan tulang.
  • Urat-urat sekitar kaki menjadi kembang.
  • Liang faraj sentiasa basah.

 

2. Terlalu lama duduk

  • Merosakkan lipatan daging.
  • Akan mudah dihinggapi penyakit tua.
  • Tubuh badan menjadi kendur

 

3. Terlalu lama berjalan

  • Merosakkan urat.
  • Dalam pada itu haid akan menjadi tidak teratur dan tidak menetu masanya

 

4. Terlalu lama melihat

  • Merosakkan darah.
  • Darah haid menjadi lebih kotor dari kebiasaan

 

5. Terlalu banyak tidur

  • Merosakkan tenaga.
  • Menjadi pemalas. Jauh jodoh.
  • Selalu berangan-angan.
  • Urat-urat disekitar rahim menjadi tidak kuat.
  • Mudah dijangkiti kemandulan.

 

6. Terlalu riang/gembira

  • Merosakkan usus
  • Mudah dijangkiti keputihan pada liang faraj.

 

7. Terlalu kerap marah

  • Merosakkan hati.
  • Cepat kelihatan tua.

 

8. Terlalu banyak berfikir

  • Merosakkan limpa
  • Kulit muka cepat berkedut
  • Haid tidak menentu
  • Kerap mengalami sentakan kaki atau tangan semasa tidur.
  • Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.
LIHAT JUGA:  Binaan Kubik Di New York Adalah Apple Store. Bukan Kaabah!

 

9. Terlalu banyak bersedih

  • Merosakkan jantung.

 

10. Terlalu merana

  • Merosakkan paru-paru.

 

11. Terlalu takut

  • Merosakkan ginjal.
  • Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

 

12. Terlalu kerap terkejut

  • Merosakkan pundi hempedu.
  • Gejala pening kepala kerap dialami.
  • Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang terlebih.

 

13. Terlalu banyak makan

  • Merosakkan pencernaan.
  • Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk.
  • Liang faraj kurang bersih (semakin banyak ‘ragam’ lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas kesihatan dan kebersihan liang faraj).

 

14. Terlalu minum minuman berais

  • Merosakkan otot dan lambung.
  • Badan dan payudara menjadi lembik.
  • Berat badan meningkat.
  • Mudah diserang penyakit dan kelihatan awet muda.

 

15. Terlalu banyak masa lapang

  • Merosakkan fikiran.
  • Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dengan aktiviti hidup yang positif.

 

 

Semoga bermanfaat.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Comments

  1. titan says:

    berapa banyak terlalu dahh..semuanya tak boleh..haha..

  2. shasha says:

    Tak tahu pulak merana boleh merosakkan paru-paru huhu..bagus ni..terlalu lalang xde ke? haha

    1. FITRIHADI says:

      Haha ye la. Bila merana kan sakit hati. Pastu paru2 pun sakit gk. hahaha kalau terlalu lalang nanti x cukup oksigen. Sebab ramai sgt yg lalu lalang. Lol..


LIKE KAMI DI FACEBOOK