Aug 122012
 

Seorang ahli perniagaan lelaki China mendakwa beliau telah mencipta satu kabin perlindungan bencana alam seperti ‘Bahtera Nabi Nuh’ yang mencecah sehingga RMB 1.5 juta.

 

lelaki china cipta kabin bencana bahtera nabi nuh noah ark

 

Antara fakta tentang ‘Noah ark’ tersebut: 

  • mempunyai diameter 4 meter dan berat 4 tan
  • mampu bertahan dalam cuaca yang ekstrem dan bencana alam
  • mempunyai 4 lapisan kepingan besi dari dalam ke luar (setiap lapisan setebal 3.5mm)
  • mampu memuatkan 3 orang sahaja
  • dikatakan penumpang yang hidup dalam kabin tu selama mampu bertahan selama 10 bulan
  • mempunyai kerusi keselamatan, sistem pandang luar, sistem pengudaraan, tandas dan lain-lain kemudahan
  • Mampu bertahan sehingga suhu 1700C dan impak tekanan sehingga 350 tons
  • Mempunyai enjin supaya boleh bergerak di atas air

 

chinese noah ark

 

Pada 6 ogos lepas Yang Zongfu masuk ke dalam “Noah’s Ark” beliau dan bergolek menuruni bukit setinggi 50 meter sehingga ke kolam di bawah untuk menunjukkan ciptaan beliau kepada dunia.
lelaki china cipta kabin bencana bahtera nabi nuh noah ark

lelaki china cipta kabin bencana bahtera nabi nuh noah ark

lelaki china cipta kabin bencana bahtera nabi nuh noah ark

lelaki china cipta kabin bencana bahtera nabi nuh noah ark
[ via China Whisper ]

LIHAT JUGA:  (Video) Wooo!!! Ada Pakcik Kena Panah Kilat Ar! Scary Kot!

 

Bila tengok ciptaan mamat ni, teringat pulak kapal angkasa yang dinaiki oleh Son Goku dalam komik dragonball tu. Cool!

 

Capsule corporation capsule spaceship son goku dragonball

(Visited 30 times, 1 visits today)

Comments

  1. titan says:

    memang diorang tiru cite goku pun..

  2. akubiomed says:

    Tiada siapa melawan kekuasaanNya.

  3. Anwar Naim says:

    50 m je dah renyok mcm tu.. xhebat2..mmbazir duit org ni..haha


LIKE KAMI DI FACEBOOK