Tunaikan ibadah korban anda secara online. Tarikh tutup: 30 Sept 2014


Jul 092012
 

Tips cara jimat minyak petrol ni bolehlah dicuba untuk kenderaan anda. Ada antara point-point di situ yang boleh kita pakai.

 

tips cara jimat minyak petrol kenderaan

 

1. Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk.

Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak di waktu tengah hari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda.

 

Oleh dengan itu, bagi mengurangkan kerugian petrol anda ‘hilang’ ditelan angin hendaklah jadikan amalan mengisi petrol di awal pagi atau ketika cuaca sejuk.

 

2. Isi minyak dengan perlahan-lahan

Cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

 

3. Isi minyak semasa tangki separuh penuh.

Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap sekaligus anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.

 

4. Kurangkan beban atau berat kenderaan anda

Buang barang yang tidak perlu seperti timbunan fail-fail, buku-buku atau peralatan kerja anda (kereta anda bukan stor). Penambahan berat sebanyak 50 kilogram meningkatkan penggunaan minyak sebanyak dua peratus.

 

5. Periksa tekanan angin tayar anda.

Perhatikan tayar anda dan pastikan tekanan angin betul dan mencukupi. Tayar yang kurang angin akan membuatkan kereta menjadi berat dan menyebabkan penggunaan minyak bertambah lima peratus kerana geseran tayar yang berlebihan.

 

6. Penyelenggaraan

Penalaan enjin yang teruk meningkatkan penggunaan minyak hingga lebih 50 peratus. Jangan malas check tahap palam pencucuh, tali kipas dan penapis udara diperiksa secara berkala. Jika malas (terutamanya wanita) boleh hantar ke bengkel yang bertauliah setiap bulan dan boleh saja suruh mekanik yang periksa.

 

7. Kelajuan

Lebih perlahan anda memandu, lebih jimat minyak digunakan (dan tidak disaman). Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) akan meningkatkan dengan ketara penggunaan minyak.

 

Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j, penggunaan minyak bertambah 10 peratus, 105 km/j (15 peratus) dan 110 km/j (25 peratus).

Lihat RPM kereta anda. Jika anda memandu melebihi 3000 RPM berkemungkinan enjin anda memerlukan lebih minyak. Sebab itu kelajuan dan kapasiti enjin memainkan peranan pentin dalam penjimatan minyak.

 

Dan kalau nak jimat boleh beli kereta tertentu yang mahal kerena teknologi penjimatan minyak mereka lebih maju berbanding kereta murah.

 

8. Matikan enjin

Jika kereta tidak bergerak, matikan enjin jika sekadar menunggu seseorang atau menunggu traffic light yang sangat lama. Elakkan menekan pedal minyak ketika kenderaan tidak bergerak.

 

9. Penggunaan gear yang betul

Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan. Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran minyak kerana enjin
menjadi lebih pantas. Jangan malu-malu menggunakan mod ‘ekonomi’ jika kereta anda memilikinya.

 

10. Penggunaan Brek yang betul

Jika anda sudah tahu di mana hendak berhenti, perlahankan kenderaan secara beransur-ansur. Elakkan brek mengejut.

 

11. Rancang perjalanan

Merancang perjalanan dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas. Ini menjimatkan masa, wang dan mengelakkan tekanan.

 

Anda juga boleh buat melakukan dua kerja pada satu masa contohnya dengan memaksimumkan sebaik mungkin satu perjalanan anda contohnya semasa anda pulang dari kerja, bolehlah singgah membeli barang keperluan rumah di mana-mana kedai yang berdekatan.

 

Jadi, anda tidak perlu lagi keluar semasa hujung minggu. Kan jimat minyak macam tu.

 

13. Minimum penggunaan kenderaan

Kurangkan perjalanan jarak dekat kerana ini meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 40 peratus. Kalo dah terlalu dekat elok guna basikal atau motosikal saja berbanding kereta. LC sekarang RM6000 je. Takkan tak mampu kot. Nak lagi jimat pakai motor Honda. Memang jimat :)

 

14. Tutup air-cond

Apabila cuaca luar sudah sejuk (malam atau di tanah tinggi) eloklah matikan air-cond anda. Selain itu, matikan juga aircond anda bila sudah hampir tiba ke destinasi. Penggunaan minyak bertambah 10% apabila menggunakan aircond.

 

15. Tutup tingkap kereta

Pastikan tingkap kereta ditutup semasa memandu untuk melancarkan pergerakan kereta. Jika tidak, kereta anda akan mengalamai rintangan angin menyebabkan kereta bergerak perlahan dan menyebabkan anda menekan minyak lebih banyak untuk bergerak.

 

16. Elak jalan sesak

Kurangkan perjalanan kereta semasa waktu puncak bekerja. Mulakan perjalanan sebelum jalan menjadi sibuk. Kesesakan jalan raya menyebabkan enjin kereta mengalami pembaziran kerana tidak bergerak.

 

17. Jaga enjin kenderaan

Pastikan enjin berfungsi dengan baik dan sentiasa diservis … Tukar minyak pelincir mengikut jadual selaras dengan cadangan pengeluar kenderaan. Dan
juga gunakan minyak pelincir berkualiti tinggi untuk memaksimumkan keberkesanan enjin. Tanya mekanik bertauliah kalau tak pasti minyak pelincir mana yang terbaik.

 

18. Sentiasa berkongsi kenderaan

Jika anda dan rakan anda pergi ke tempat kerja yang sama apa bergilir-gilir tumpangkan kenderaan. Selain menjimatkan minyak, kesesakan jalan raya boleh dikurangkan. Itu pun jika semua pengguna jalan raya melakukan amalan ini.

 

19. Panaskan enjin dengan betul

Biarkan enjin kereta anda sekurang-kurangnya 30 saat sahaja setelah enjin dihidupkan. Tak perlu tekan pedal untuk memanaskan enjin kerana ia akan membazirkan minyak sahaja.

 

20. Guna NGV

Semestinya penggunaan NGV lebih jimatt berbanding petrol. Sehingga
kini banyak kedai NGV installer/conversion sudah kehabisan stok dan pelanggan terpaksa menunggu giliran.

 

Apa yang bagusnya adalah anda boleh tukar pilihan jenis minyak yang anda mahu gunakan, sama ada NGV semasa di jalan bandar atau petrol semasa berada perjalanan jauh. Tapi penggunaan NGV akan memakan sedikit ruang kenderaan anda.

 

Penggunaan NGV lebih mesra alam dan kurang pencemaran berbanding petrol biasa. Harganya jauh lebih murah iaitu dalam lingkungan RM0.635 seliter.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Perasan tak tips ni ada 19 je. Kira ar betul-betul. Keh keh…

Sebenarnya lagi satu tips tu adalah anda sendiri. Kalau anda tak cuba tips tu maka takdelah penjimatan yang diingini. Selamat mencuba (^_^)

Comments

  1. rosmaisara says:

    bukan 18 je ke? hihihi

  2. titan says:

    mana ko dapat tips nih haa?? berkesan tak?

  3. no 1 dgn 2 tu selalu praktikkan

  4. akubiomed says:

    Apa yang penting adalah sikap. Kalau mampu tukar kepada kenderaan Hibrid.

  5. [...] dan nikmatilah udara semulajadi. Ia mungkin kurang selesa tapi jika tahap kelajuan berkurangan, bahan api dapat dijimatkan. Kurangkan penggunaan melibatkan tenaga elektrik. Tenaga elektrik dalam kereta dihasilkan oleh [...]

  6. […] BACA JUGA: (20 Tips) Cara Jimat Minyak Petrol Kenderaan […]

  7. […] BACA JUGA: (20 Tips) Cara Jimat Minyak Petrol Kenderaan […]

  8. […] For sure kereta ni jimat minyak. Tahukah anda perjalanan saya dari Melaka ke Perlis dengan membawa muatan barang pindah rumah (sebab saya dah habis belajar) + 120kg serbuk sabun (untuk business keluarga) hanya memerlukan kos minyak sebanyak RM50. Jimat sungguh. Betullah orang kata lagi tinggi cc kereta lagi jimat minyak kerana cc rendah ni memerlukan putaran enjin yang lebih untuk bergerak. Berapa cDan lagi satu nak jimat minyak, pastikan putaran RPM enjin di bawah 3000. Sebab tu kereta cc besar ni kalau RPM capai 3000 baru 100km/jam sedangkan kereta yang ada cc rendah kalau RPM 3000 baru 80km/jam. Kesimpulannya, lagi tinggi RPM lagi makan minyak. Jadi, tu la tips yang saya amalkan untuk jimat minyak. Nak lebih jimat minyak? Baca ni: (20 Tips) Cara Jimat Minyak Petrol Kenderaan […]