Jun 282012
 

Ada beberapa pengajaran yang boleh diambil dari ‘kisah mendapat pahala haji selepas bantu jiran’ ni. Ianya menggalakkan kita agar sentiasa menolong dan bersangka baik sesama jiran.

 

gambar kisah jiran bantu membantu

 

Jom baca kisah tauladan yang berlaku semasa zaman nabi dahulu. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Pada suatu masa, Abdullah bin Mubarak tertidur di Masjidil Haram. Dia telah bermimpi melihat dua malaikat turun dari langit lalu yang satu berkata kepada yang lain, “Berapa banyak orang-orang yang berhaji pada tahun ini?”

 

Jawab yang lain, “Enam ratus ribu.”

 

Lalu ia bertanya lagi, “Berapa banyak yang diterima ?”

 

Jawabnya, “Tidak seorang pun yang diterima, hanya ada seorang tukang sepatu dari Damsyik bernama Muwaffaq, dia tidak dapat berhaji, tetapi diterima hajinya sehingga semua yang haji pada tahun itu diterima dengan berkat hajinya Muwaffaq.”

 

Ketika Abdullah bin Mubarak mendengar percakapannya itu, maka terbangunlah ia dari tidurnya, dan langsung berangkat ke Damsyik mencari orang yang bernama Muwaffaq itu sehingga ia sampailah ke rumahnya. Dan ketika diketuknya pintunya, keluarlah seorang lelaki dan segera ia bertanya namanya.

 

Jawab orang itu, “Muwaffaq.”

 

Lalu Abdullah bin Mubarak bertanya padanya, “Kebaikan apakah yang telah engkau lakukan sehingga mencapai darjat yang sedemikian itu?”

 

Jawab Muwaffaq, “Tadinya aku ingin berhaji tetapi tidak dapat kerana keadaanku, tetapi mendadak aku mendapat wang tiga ratus dirham dari pekerjaanku membuat dan menampal sepatu, lalau aku berniat haji pada tahun ini sedang isteriku pula hamil, maka suatu hari dia tercium bau makanan dari rumah jiranku dan ingin makanan itu, maka aku pergi ke rumah jiranku dan menyampaikan tujuan sebenarku kepada wanita jiranku itu.

LIHAT JUGA:  (Artikel) Bacaan Selain Azan Di Speaker Masjid Patut Dihentikan?

 

Jawab jiranku, “Aku terpaksa membuka rahsiaku, sebenarnya anak-anak yatimku sudah tiga hari tanpa makanan, kerana itu aku keluar mencari makanan untuk mereka. Tiba-tiba bertemulah aku dengan bangkai himar di suatu tempat, lalu aku potong sebahagiannya dan bawa pulang untuk masak, maka makanan ini halal bagi kami dan haram untuk makanan kamu.”

 

Ketika aku mendengar jawapan itu, aku segera kembali ke rumah dan mengambil wang tiga ratus dirham dan keserahkan kepada jiranku tadi seraya menyuruhnya membelanjakan wang itu untuk keperluan anak-anak yatim yang ada dalam jagaannya itu.

 

“Sebenarnya hajiku adalah di depan pintu rumahku.” Kata Muwaffaq lagi.

 

Demikianlah cerita yang sangat berkesan bahawa membantu jiran tetangga yang dalam kelaparan amat besar pahalanya apalagi di dalamnya terdapat anak-anak yatim.

 

Rasulullah ada ditanya, “Ya Rasulullah tunjukkan padaku amal perbuatan yang bila kuamalkan akan masuk syurga.”

 

Jawab Rasulullah, “Jadilah kamu orang yang baik.”

 

Orang itu bertanya lagi, “Ya Rasulullah, bagaimanakah akan aku ketahui bahawa aku telah berbuat baik?”

 

Jawab Rasulullah, “Tanyakan pada tetanggamu, maka bila mereka berkata engkau baik maka engkau benar-benar baik dan bila mereka berkata engkau jahat, maka engkau sebenarnya jahat.”

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

kisah bantu jiran

 

Sentiasalah bersangka baik dan bantu-membantu sesama jiran. Semoga bermanfaat!

(Visited 265 times, 1 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK