Jun 242012
 

Kisah panas tentang Interview kerja gagal kerana terlalu ‘Islam’ ni dah agak lama dipublish dalam tahun 2009 rasanya. Tapi kisah ni boleh menjadi tauladan atau panduan kepada wanita dan siapa sahaja yang menegakkan syiar Islam setinggi-tingginya.

 

kisah interview gagal kerana terlalu islam

“Wahai sekalian manusia, makanlah dari apa yang ada di muka bumi yang halal lagi baik”

(Surah Al-Baqarah: 168)

 

Pesan aku, biarlah kita berkorban kerana Islam, tapi jangan korbankan Islam yang ada pada kita.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Baik. Aku rasa seperti mau bunuh orang. Pernah baca posting aku tentang abang panda yg drive lexus?

 

Alkisahnya, aku ke pejabatnya, untuk interview kerja. Bersiap sekadarnya dengan sepasang baju kurung, memakai sedikit lipstick warna pink. Pendek kata sesimple yang mungkin.

 

Yang penting adalah portfolio. Dimana portfolio inilah senarai sistem yang pernah aku bangunkan. Tak banyak, tetapi cukup untuk meyakinkan aku punya kemahiran php. 

 

Sampai saja dipejabatnya, aku dapati ada 8 candidates yang tengah tunggu turn. Dan aku punya turn. Dan aku tak nampak abang panda itu.

 

Sempat aku berbual dengan candidates yg lain. Semua pun apply post junior programmer. Dan hati aku agak senang bila candidates yg lain nampaknya semuanya fresh graduates tanpa portfolio. Bermakna aku punya sedikit kelebihan kerana yang lain belum pernah bangunkan sebarang sistem.

 

Aku pun masuk untuk sesi temuduga. Dua orang interviewer adalah perempuan, dalam awal 30-an. Dua orang lagi lelaki. Mereka membelek-belek resume aku dengan muka yang agak kurang berminat. Yang menghairankan, mereka langsung tidak membelek portfolio aku.

 

Dan, inilah saat yang tiba-tiba membuatkan aku berang. Apabila salah seorang interviewer berkata kepada aku..

 

“Sory ye dik. Kami tau adik ni bawak portfolio sendiri. Tapi company ini lebih prefer orang yang slim, presentable. Why not u kurangkan berat badan n try again,” Sambil tersenyum sumbing.

 

Kepada Nurul Fatheha Zainal Alam, a.k.a interviewer yang tidak beradab. Saya tahu anda baca blog saya. Jadi sila baca dengan teliti.

 

Sebab kenapa orang Melayu tidak maju adalah kerana wujud golongan berfikiran jumud seperti anda. Sejak bila programmer perlu secantik miss world? Adakah anda cuma mahu programmer yang tidak menutup kepala, dengan rambut perang seperti bulu beruk terkena clorox, dengan berpakaian skirt pendek menampakkan betis besar tiang letrik dan berbaju ketat menampakkan perut boyot seperti anda? Atau programmer yang mengenakan mekap tebal seperti mak nyah, memantis kening senipis mungkin dan cuma tahu pakai visual basic?

 

Maaf, jika bahasa aku biadap.

 

Tetapi terima kasih kepada abang panda a.k.a Encik Fawwaz kerana menjanjikan aku post junior programmer sebaik sahaja aku grad, keesokan harinya aku tinggalkan portfolio aku kepadanya. Tetapi Encik Fawwaz, saya tidak mahu bekerja di syarikat anda dengan manusia yang tidak tahu adab. Dan tolonglah update staf anda dengan current programming language.

 

Sesungguhnya untuk bersaing dengan company lain, simpanlah VB yg sudah berhabuk itu.

 

Noktah. Itu prinsip saya. Maafkan saya. Saya tidak mahu bekerja di sebuah software house yang stafnya berpakaian seperti pelayan kelab malam. Saya harap Encik Fawwaz tidak tersinggung. Anggaplah ini satu teguran, untuk memastikan kejayaan yang diraih adalah dengan keberkatanNya.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Dan di bawah ni ialah reply daripada salah seorang interviewer tersebut dan seorang pembaca yang baca blog orang ni:

—————————————

Aa’ha said,
March 11, 2009 @ 12:42 am

 

What the hell do you mean by your redish wording? You just so fuckin rude!
Let me say this;

 

U tak lulus temuduga dengan kitaorg sebab kitaorang dah buat homework pasal you berdasarkan maklumat dlm resume yg u hantar seminggu sebelum interview and we’all trackback ur blog. we all rasa u ni islamic freak berdasarkan posting u dlm blog. guess what? we all tak mahu org mcm u sebab u nanti bermasalah nak accompany customer karaoke @ minum-minum. sebab u org kampung yg tak tau sosial dan pakai tudung macam mak nenek!! kalau u rasa nak keja dekat company besar u bettter jgn kolot sangat sebab u’ll never make it dgn cara u ni.u perlu sedar u hidup tahun 2009 bukan zaman nabi dulu!! and thanx-a-lot sbb tak terima job ni becoz we all memang allergic dgn org yg konon-konon islamik mcm u.

LIHAT JUGA:  (Gambar) Bila Undertaker WWE Hormat Dan Salam Dengan Muslim

 

apa kata u try mintak keja dengan masjid kat kampung you?? buat sistem masjid ke?

 

chill……….

—————————————

 

“Farshia Arissa said,

September 4, 2009 @ 3:39 am

 

I have no Hadith or quote from the Qur’an to support whatever I’m going to say here, cause you see, I’m not Islamic.. but I am proud to be a Muslim.

 

To Miss A’ha, let me tell you something. Saya dibesarkan di US sehingga umur saya 18 tahun, dan pulang ke Malaysia 6 tahun lepas. So as you can expect, I have a Western upbringing. Bila balik ke Malaysia , I continue my life here as a Muslim and a Malay as how I was taught when I was in US.

 

Here, I have seen so many Westerners-wanna-bes like you… and trust me, eventhough you think you’re all hyped up with your hedonist life, you’re nothing but a toy to your company. Do you really think you have all the potential just because you have all the “qualifications” to entertain your clients in clubs? Darling, you’re a just a cheap bait that allowed yourself to be exploited in such a way. Btw, if you’re reading this, I hope you’re able to comprehend me since I noticed most “sorority-like” chicas like you in Malaysia just ACT like the whites, but speak funny English.

 

It’s crystal clear to me that you’re suffering from a major culture shock, and you need serious help. Trust me, Malaysians, the Malays particularly, look awful in skimpy outfits no matter how you tried to pull them off. Nampak macam Philippine hookers. This is actually agreed by many. You can try to bleach your skin, colour your hair etc, but in the end, you’re still an Asian like all those people in tudung that you called mak nenek or kampung.

 

You kata orang lain kolot? Hahaha that’s the funniest part, I shall say. Judging from the way you reacted to this post, well honey, let’s admit it, you pun sama kolot jugak. Whoever said people that wear tudung can’t make it? Siapa still guna “becoz” lagi zaman 2009 ni? Are you still stuck in the
90’s? And ‘chill’?? You still use ‘chill’ too??

 

I juga bertudung and at the age of 24, I’m already an executive in a very established insurance company in Malaysia . No one seems to have a problem with the way I dress, and the fact that I wear baju kurung sometimes. Not even the non-muslims. So kalau orang Islam sendiri yang menghina Islam yang lain for carrying her duty as a Muslim, I suggest you cermin la diri tu and do some serious deep thinking. Siapa yang kolot sebeanrnya?

 

I think you should come out from your own little world, open your mind a tiny wee bit, and realized that there are other ways for people to succeed in life rather than wearing slutty attires to entertain clients in karaokes, clubbing, etc.. Newsflash, orang macam you memang biasa digunakan oleh orang-orang atasan company you untuk jadi umpan jaga client. They don’t see your potential, they see what’s beneath your skirt. I’m not making this up. I tau sebab I pun banyak client that own companies. Diorang CEO, so they tell me stuff. I hope I gave you some insight of who you really are now.

 

To the blog owner, trust me, you lose nothing for not working in a company that failed to see the potential under your tudung. In fact, you have saved yourself from self-humiliation. There’s a bigger world waiting for you out there, so keep your chin up ya?

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Semoga bermanfaat!

(Visited 24 times, 1 visits today)

Comments

  1. adel noor says:

    nice post… really.. mmg satu realiti terutamanya di bandar2 utama yg byk big company. bodoh punya alasan, “terlalu islamik” dan “takut tak boleh masuk karaoke bagai”… memang bi.ai.si.ti.hech… sory terkasar.. tapi rasa geram sangat

  2. kb says:

    I’m proud that you stand by your principle. Forget about the interviewer, just doa pada Allah minta dimurahkan rezeki. Insyaallah you’ll get what you want.

  3. fatinnadiah says:

    ada orang macam ni kan..sanggup hina ISLAM sendiri…sy doakan org yang hina ISLAM tu moga2 dia cepat sedar kesilapan dia dan mohon AMPUN pada ALLAH…

  4. hafizaiman95 @ fizs says:

    Teruk betul.. ISLAM dia cakap kolot?? apela nak jadi.. Mudah-mudahan dia akan mndpt keinsafan dan hidayah daripada Allah..

  5. salfee says:

    Wow.. Org mcm ni bla mati nanti nk tanam kt kubur mana? Kasi mic 1 bekalan utk dia karaoke kt dlm tu

  6. ibu says:

    Salam. Rasa lucu ada , sedih pun ada. Sedih bila kata orang islam tapi hina islam. Dah lah sendiri tak nak buat yang Allah suruh , orang buat pun dia sakit hati. Well , bagus jugak ada pencerahan dari girl yang pernah dibesarkan di luar negara tu. Syabas! Anda ibarat ikan hidup , masuk dalam lautan garam pun tak terkesan dengan masinnya. Mereka – yang tuduh orang kolot bila amal islam tu ibarat ikan mati – letak sikit garam pun dah masin habis….Semoga mereka mendapat hidayah. Saya dulu pun sebelum Allah beri hidayah (tahun 90 an) – pakai skirt pendek ,t ketat dan tak pandang lah baju2 bertutup dan tudung sebab jahil. Tapi bila dah sedar – tutup aurat lah kita – tapi orang tak tahu sejarah kita – tomboy satu waktu dulu. Bila orang tgk kita – dia ingat kita naif – walhal kita dah puas dah hidup jahiliah.


LIKE KAMI DI FACEBOOK