Mar 052012
 

Artikel cara mengenal berus yang diperbuat dari bulu khinzir atau babi ni aku dapat dari facebook. So apa salahnya sebarkan untuk kebaikan bersama. Jangan sampai dah terbeli, baru nak menyesal. Harap artikel ni bermanfaat untuk kita semua

 

 

_ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ __ _ _ _ _

 

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu khinzir. Hal ini kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

 

cara kenal berus bulu khinzir babi

Ciri-ciri bulu khinzir:

1-Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang)
2-Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.
3-Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.
4-Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.

 

Penggunaan bulu khinzir atau khinzir hutan (dipanggil “Bristle”) kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya yang bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

LIHAT JUGA:  (Gambar) Baju PORK klon Puma??? Haram ni ada logo babi lompat! Adeh...

 

Manakala berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

 

Maha suci Allah menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain. Mungkin ada hikmah disebaliknya – agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya.

 

Jadi, berhati-hatilah. Insyallah dengan izinnya, semoga kita semua sentiasa dilindungi…

(Visited 550 times, 1 visits today)

Comments

  1. tips says:

    tuan blog cadangkan berus gigi jenama apa?

  2. hafizaiman95 @ fizs says:

    huih… kena lebih hati-hati ni…

  3. akubiomed says:

    Perlu ambil prihatin jangan sembrono membeli berus membuta tuli.

  4. sweet says:

    kenapa mesti babi? arghhhh

  5. Denaihati says:

    maklumat penting semasa beli, anak2 biasanya pilih sebarang je. alternatif lain n nak kurangkan risiko cari buatan malaysialah kot.

  6. Cik Myra says:

    isk.. bahaya jugak ea lebih2 lagi untuk kanak2 dan wanita.. budak2 beli berus cat, kaum wanita pulak beli berus mekap.. hehe.. semoga kita semua dapat pengajaran dari entry ini =)


LIKE KAMI DI FACEBOOK