Mar 112012
 

Artikel hukum lelaki pakai gelang tangan ni aku dapat dari sebuah laman web. Dan aku rasa masih ramai yang belum jelas tentang hukum lelaki memakai gelang tangan ni. Kalau wanita tu, memang boleh je.

 

hukum lelaki pakai gelang tangan

 

So, yang salah dibetulkan. Dan yang betul disebarkan. Semoga artikel ni bermanfaat buat semua.

 

_ _ _ _  _ _ _  _ _ _  _ _ _

Oleh: Ustaz Zainuddin Hashim

 

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan atau bracelet, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.

 

Hakikatnya banyak cara lain yang boleh di gunakan, tetapi kerana memakai bracelet itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t., apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

 

Larangan memakai bracelet walaupun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w .: Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai bracelet yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan.

 

“Apakah bendanya ini”?Lelaki itu berkata,”Ia adalah gelang perubatan”. Rasullulalah bersabda,”Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa (faedah walaupun untuk tujuan perubatan),buangkan benda itu daripada diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya.” (Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad)

 

LIHAT JUGA:  CARA: Syarat dan Rukun Solat Sunat Gerhana

Pemakaian bracelet pada hari ini, melibatkan ustaz-ustaz, pegawai-pegawai kerajaan, menteri-menteri dan lain-lain. Maka sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan akidah umat Islam.

 

Di Malaysia trend ini bermula di mana bracelet hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah. Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dan sebagainya.

 

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:

1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

 

Jenis2 gelang yang diharuskan:

1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

 

Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha menjadi salah satu daripada 3 golongan ini.

wallahualam.

 

 

[ Artikel via myibrah.com ]

 

_ _ _ _  _ _ _ _  _ _ _ _

(Visited 594 times, 1 visits today)

Comments

  1. sheila says:

    minta izin share ye…:-)


LIKE KAMI DI FACEBOOK