Mar 242012
 

Sekadar berkongsi. Artikel beza dosa lelaki dan perempuan ni mengajar kita tentang kelebihan masing-masing selain untuk muhasabah diri. Harap bermanfaat sebagai perkongsian bersama :)

 

artikel beza dosa lelaki perempuam 7 petala cinta

Gambar dari filem 7 Petala Cinta

 

 

LELAKI:

Lelaki berkahwin kena tanggung

 • dosa diri sendiri,
 • dosa isteri,
 • dosa anak perempuan yang belum berkahwin
 • dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

 

Beratkan?

 

Hukum juga menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

 

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.

 

Banyak lagi beban lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami yang perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..)

 

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan.. Begitulah kira-kiranya.

 

WANITA :

 • Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
 • Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
 • Saksinya kurang berbanding lelaki.
 • Menerima pusaka kurang dari lelaki.
 • Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak..
 • Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.
 • Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
 • Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

 

 

Pernahkah kita lihat sebaliknya?
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

 

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya .. Bukankah ibu adalah seorang wanita?

LIHAT JUGA:  (Artikel) 6 Adab Berbuka Puasa Mengikut Sunnah Nabi

 

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya , manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

 

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

 

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita :
1. ibunya ,
2. isterinya ,
3.anak perempuannya , dan
4. saudara perempuannya.

 

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki ini :
1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya .

 

Seorang wanita boleh memasuki mana-mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja :
1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya

 

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.. MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ….

 

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki…kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin…maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

 

“Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

 

Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri ”

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Baik lelaki mahupun perempuan, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tiada yang sempurna. Maka, bersederhanalah dalam setiap perkara. Semoga bermanfaat!

(Visited 97 times, 1 visits today)

Comments

 1. Sya Isya says:

  semuanya Allah dah susun dengan cantiknya. cuma sama ada manusia nampak, sedar atau tidak je.

 2. akubiomed says:

  Allah SWT telah menjadikan manusia sebaik-baik kejadian.

 3. fazreen says:

  suka entri ni..seharusnya di baca ramai lelaki supaya mereka sedar akan t/jwb sbg lelaki yg amat berat, supaya mereka take seroius perkara spt ni..kenapa?sbb krgnya lelaki yg berkualiti..

  p/s: hanya sekadar pendapat..hakikatnya wanita juga byk kekurangannya… :)

 4. […] BACA JUGA: (Artikel) Beza Dosa Lelaki Dan Perempuan […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK