Feb 272012
 

Tahniah kepada seorang gadis cina bernama Loo Jo Yee yang berjaya mendapat hidayah Islam.

 

gambar Kisah Gadis Cina Loo Jo Yee Mendapat Hidayah Islam

 

 

Artikel kisah beliau ni aku dapat dari facebook dan mungkin boleh menjadi inspirasi kepada kita sebagai umat Islam. Sejuk mata memandang beliau yang bertudung litup dan menutup aurat dengan sempurna. Semoga bermanfaat :)

 

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ __ _ _ _ _ __  _

 

Loo Jo Yee (sebelah kanan dalam gambar). Ada kisah menarik mengenai beliau. Mari kita kongsi cerita beliau.

 

Beliau tiada nama Islam kerana sekarang seseorang muallaf sudah tak perlukan tukar nama dengan nama Islam, dan hanya perlu ber ‘binti’ kan kepada Abdullah serta tak perlu tukar bangsa, maka namanya kekal Loo Jo Yee binti Abdullah

 

Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan.

 

Keluarga beliau merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat bantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.

 

Beliau mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.

 

Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam untuk masuk agama Kristian.

 

Namun untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

 

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar.

LIHAT JUGA:  (Artikel) Menghukum Isteri Cara Islam Atau Cara Syaitan?

 

Oleh itu, beliau mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-quran. Itu adalah hidayah pertama beliau.

 

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliau menghidap mendapat penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda.

 

Rakan-rakan Islam beliau telah banyak ‘encourage’ beliau untuk cuba berdoa kepada Allah taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.

 

Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu juga la beliau mengucap 2 kalimah syahadah. Subhanallah.. Allahuakhbar!

 

Beliau berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga tersasar di jalan Allah.

 

Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-rakan sendiri dan keluarga tercinta. Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Beliau berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri.
  

_ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 
Alhamdulillah. Tergerak juga hati dia nak peluk islam yang indah ni..

(Visited 114 times, 1 visits today)

Comments

  1. cP~ says:

    Alhamdulillah. Yang dah lahir dengan nama Silam sibuk tak nak ikut Islam. Belajarlah bersyukur. Orang lain menerima dugaan yang lebih hebat nak bergelar muslim.

  2. […] Video) Bagaimana Gadis Cina Loo Jo Yee Peluk Islam Bagi yang terbaca kisah gadis cina Loo Jo Yee yang mendapat hidayah Islam, pasti tertarik untuk melihat video beliau bercerita bagaimana dia mula tertarik untuk peluk islam […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK