Feb 122012
 

Aku tau ramai anak muda sekarang ni nak kahwin. Tambah-tambah lepas baca artikel kahwin cara melayu atau cara islam. Tapi bila tengok bajet untuk belanja kahwin masih tak cukup walaupun dah jimat banyak benda.

 

Actually majlis perkahwinan adalah cara untuk hebahkan kepada orang ramai yang mengatakan sesuatu pasangan tu dah kahwin. Sekadar mengelakkan salah faham kalau pasangan yang dah kahwin ni berada dalam satu rumah. Takdelah nanti tak pasal-pasal tok kadi nak pi serbu rumah time pagi-pagi buta sebab ada orang komplen pasangan tu bersekedudukan.

 

Jadi, kalau nak kahwin kita buat cara mudah. Lagipun bukankah Islam itu memudahkan umatnya. Kita je yang suka nak buat susah-susah.

 

Dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya agama itu mudah. Tidaklah seseorang mempersulit (berlebih-lebihan) dalam agama melainkan ia akan dikalahkan. Oleh karena itu kerjakanlah dengan semestinya, atau mendekati semestinya dan bergembiralah (dengan pahala Allah) dan mohonlah pertolongan di waktu pagi, petang dan sebagian malam”

 

Berikut adalah bajet jimat belanja kahwin yang aku dapat dari Facebook Share. Harap bermanfaat buat panduan anak muda zaman sekarang. 

 

bajet jimat belanja kahwin muda cara islam

 

P/s: Awak! Jom nikah nak?

 

“Ok!”

 

Hehehe…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  6 Responses to “(Gambar) Bajet Jimat Belanja Kahwin Cara Islam”

  1.  

    Orang sekarang seolah – olah berlumba – lumba. Majlis siapa paling hebat. Silap – silap lepas kawen dok tanggung hutang loan. Nak majlis grand punya pasal.

    Setengah tu, anak – anak dah ok, mak bapak pulak yang melebih – lebih. Malu kalau buat majlis kecik – kecik.

  2.  

    Pandai-pandailah berbincang dengan bakal mertua. Kalau boleh nikah sahaja majlis tidak payah.

  3.  

    memang laa murah je kalau ikutkan.. tp apa salahnya buat majlis besar.. bukan niat nk menunjuk tp lebih kpd meraikan bsama keluarga. kalau buat majlis kawen murah2 pastu nk kutuk2 majlis kawen org mahal2 tak best jugak.. ikut diri sendiri laa mana mampu kan

  4.  

    hurm . . tp zaman la ni ssah nk buat besa2 . . semua nk hbat2 . .

  5.  

    emm , betul la tu , tapi faham2 je la orang kita ni , bila buat grand kena kutuk , bila tak grand pun kena kutuk , cmano tu ? huhuh

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>