Feb 102012
 

Kenapa kita dilarang untuk gantung patung di bahagian bawah kereta?

 

Selalunya kat bahagian bawah bumper belakang kereta mesti ada patung yang tergantung. Contohnya macam dalam gambar di bawah ni.

 

hukum gantung patung bawah kereta

 

Actually korang tau tak dari mana dan asalnya budaya ni?

 

Kalau kurang pasti, bacalah artikel di bawah dan kalau korang ada nampak orang Islam buat camtu, sama-samalah menasihati benda ni.

 

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

 

Sudah tentu sahabat-sahabat pernah melihat ada orang yang meletakkan anak patung di bawah bumper kereta…

 

Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand. Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati. 

 

Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta, supaya roh kanak-kanak tenang. Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

LIHAT JUGA:  (Kisah Benar) Diseksa Akibat Dedah Aurat Di Facebook!

 

Firman Allah, mafhumnya: Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta.” (Ta Ha : 123)

 

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).

 

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak. Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T..

 

 

[ Article via Fan Page Dalam Hati Ada Iman ]

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _

 

Di harap artikel ni berguna buat pedoman umat Islam tak kira di mana sahaja. Semoga bermanfaat :)

(Visited 529 times, 1 visits today)

Comments

  1. burnkelana says:

    ooooo kisahnya.. patutlah nampak patung gantung bwh kete.. rupa2nya diorg nih terikut2.. tak tau takpe.. tp kalao dh tau.. kenalah tanggalkan.. tak gitu..

  2. Gaara says:

    Macam pelik je letak anak patung tu..aku igtkan org saje je letak nak bagi nampak rare..haha nway thanks for the info bro..:-)

  3. sweet says:

    oohh ada sebab rupanya..baru tau

  4. tak pernah pulak nampak orang buat macam ni lagi

  5. mak lagenda says:

    Owh..begitu rupanya asal usul boh patung tu yeh?? Hurmm..tp mmg menyakitkan mata mak bila nmpk keta yg bubuh patung2 gitu..

  6. Amry says:

    Bro..mintak share :)
    aku pun baru tau benda ni..banyak juga aku tengok anak2 patung kat bawah bumper..sekarang dah tau puncanya

  7. amir says:

    mohon kebenaran untuk share benda yang berguna nie…


LIKE KAMI DI FACEBOOK