Jan 252012
 

Ada yang plan nak ubahsuai kenderaan korang? Tak tahu garis panduan ubahsuai kereta yang dibenarkan oleh JPJ?

 

senarai panduan ubahsuai kenderaan kereta

 

Kalau tak tahu baca dulu artikel senarai panduan di bawah ni. Mungkin boleh bantu korang apa yang patut sebelum ubah suai kereta.

 

PENGUBAHSUAIAN YANG TIDAK MEMERLUKAN KELULUSAN JPJ

  • Pemasangan spoiler udara di bahagian hadapan dan belakang
  • Pemasangan side skirt, aerofoil door visor pada kereta 
  • Pemasangan protecting guards pada bahagian hadapan dan belakang kereta
  • Pengubahsuaian kecil pada jeriji radiator, bonet atau bentuk serta reka bentuk lampu.
  • Pengubahsuaian kecil dan melebarkan tyre wings atau muduard
  • Pengubahsuaian atau pemasangan tambahan bumper besar (sama ada jenis keluli atau gentian kaca) pada bahagian hadapan ataua belakang
  • Pemasangan rim dan tayar yang lebih besar
  • Pemasangan para bumbung
  • Pemasangan sun roof di atas bumbung
  • Pemasangan lampu brek tambahan (berwarna merah) atau lampu penunjuk arah (berwarna amber)
  • Pemasangan lampu limpah atau lampu halogen (berwarna putih dan kuning) pada bahagian hadapan sahaja iaitu tambahan kepada lampu sedia ada
  • Penggunaan cermin gelap atau penampalan berwarna di bahagaian atas cermin hadapan sebanyak 20 peratus dari lebarnya dan di cermin tingkap sukuan
  • Pemasangan pengadang angin, penutup lampu gentian kaca penutup enjin gentian kaca pada hadapan motosikal di mana aksesori ini tidak terkeluar dari hujung pemegang motosikal.
LIHAT JUGA:  (Gambar) Proton Suprima S Super Premium Terbaru 2014

PENGUBAHSUAIAN YANG MEMERLUKAN KELULUSAN JPJ

  • Pengubahsuaian ke atas rangka dan rangkaiannya atau rangka monocoque sebuah kenderaan bermotor
  • Pengubahsuaian ke atas bentuk atau ciri-ciri asal kenderaan
  • Pengubahsuaian dari kereta saloon kepada kereta convertible
  • Pengubahsuaian ke atas sistem bahan api
  • Pengubahsuaian ke atas sistem brek
  • Pengubahsuaian ke atas sistem steering
  • Pengubahsuaian ke atas bes roda kenderaan
  • Penggunaan badan gentian kaca bagi menggantikan keluli
  • Penukaran enjin

PENGUBAHSUAIAN YANG TIDAK DIBENARKAN OLEH JPJ

  • Lampu kelip-kelip (selain lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta
  • Pemasangan lampu berwarna biru, ungu atau hijau
  • Pemasangan hon yang berirama atau hon dengan dua nada
  • Pemasangan lampu limpah pada bahagian belakang kereta
  • Pemasangan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna pada cermin hadapan, cermin belakang dan cermin tepi di mana kadar ketelusan cahaya kurang dari 70 peratus.

 

 

Jadi, diharap artikel ni dapat jelaskan kekeliruan tentang ubahsuai kenderaan sama ada kereta atau motosikal. Untuk sebarang pertanyaan lanjut sila tanya dengan abang JPJ. Thanks :)

(Visited 2,374 times, 1 visits today)

Comments

  1. bobby says:

    ooo, baru tau… tq fit… lpas ni nak pasang spoiler la.. usah risau lg…hehe

  2. Anak Perak says:

    ok ..lampu biru, ungu, hijau x boleh kan? nak pasang lampu MERAH! hahaha:;p

  3. akubiomed says:

    Kereta saya masih didalam keadaan standard. :-)

  4. adamfaiz says:

    Yang letak sport light kat belakang tu memang bengong

  5. denver says:

    so pakai bodykit evo 9 dibenarkan la ne?

  6. padin says:

    err boleh tau artikel ni original dari mane ek? kalau tengok yang ini daripada JPJ, http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=26%3Agaris-panduan-mengenai-pengubahsuaian-kenderaan-persendirian&catid=7%3Ateknikal&Itemid=43&lang=ms (14 Dec 09) kalau2 ada yang terbaru, boleh bagi link? perbezaan pada pemasangan sunroof… TQ

  7. boy satria says:

    nk tnye klo enjin 1.3 naik 1.8,lps x nk endos..??tlg jwb..

  8. patrick says:

    Pemasangan l.e.d macam mana pulak…..

  9. ismail says:

    nak tanya kereta peronda syarikat security, 1-pasang lampu klip-klip (bicon light) atas bumbung boleh atau tidak?
    2-jika boleh perlu kah mendapat kebenaran mana-mana pihak?

  10. suphian Mohedin says:

    Kalau tinted lampu guna warna gelap perlu ada kelulusan JPJ ke?

  11. […] BACA JUGA: Senarai Panduan Ubahsuai Kenderaan Dari JPJ […]

  12. […] pun sebelum nak buat apa-apa perubahan pada kereta anda, bolehlah baca senarai panduan ubahsuai yang dibenarkan JPJ ni atau bertanyya sendiri kepada pegawai JPJ yang berdekatan. Semoga […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK