Jan 072012
 

Kalau kat Malaysia ada terowong yang merentasi bukit-bukau di Perak. Tapi, korang pernah terfikir tak kalau ada jalan raya yang merentasi dalam bangunan?

 

senibina terbaik jalan raya merentasi bangunan jepun

 

Di Osaka, Jepun ni ada satu bangunan ni diberi nama ‘Gate Tower Building’. Apa yang menariknya ada sebatang jalan raya tu dibina merentasi bahagian dalam bangunan tersebut. Cayalah!!! Memang betul-betul ada pun. Tengok ar lagi gambar-gambar di bawah ni! 

 

 

senibina terbaik jalan raya jepun merentasi bangunan

 

 

senibina terbaik jalan raya jepun merentasi bangunan

 

senibina terbaik jalan raya merentasi bangunan

 

Senibina terbaik jalan raya merentasi bangunan

 

Senibina terbaik jalan raya merentasi bangunan

 

Senibina terbaik jalan raya merentasi bangunan

 

 

[ Info via Wikipedia – Gate Tower Building ]

 

Gate Tower Building – Salah satu senibina unik di Osaka, Jepun.. Terbaik~!!!

(Visited 76 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (3 Video) Iklan Corning Gorilla Glass Yang Bergaya Dan Cool!

Comments

  1. skelertor says:

    Menarik btl ni.. Tp kalo bt setiap jalan masuk celah2 building pun ssh jgk jd nye nnt.

    tu sbb ade satu ke building di buat sebegini rupa

  2. akubiomed says:

    Ada syarikat pembinaan daripada Everbright International Engineering Construction (Everbright) milik kerajaan China. Menawarkan pembinaan hampir serupa.

    “Everbright akan membina laluan dari Jalan Thamby Dollah untuk terus sampai ke tingkat lima hab pengangkutan dalam salah satu bangunan yang diuruskan UDA.Idea itu dibuat selepas mengambil kira laluan trafik bas tidak akan menjejaskan fungsi bangunan tersebut yang turut menempatkan pusat membeli-belah di bawah”- petikan Utasaan Malaysia

    Sayangnya proposal mereka ditolak walaupun penganalisa berpendapat cadangan terbaik setakat ini.


LIKE KAMI DI FACEBOOK