Dec 092011
 

Malaysia akan menambah lagi satu tarikan kepada pelancong iaitu Taman Tema LegoLand Malaysia bertempat di Nusajaya, Iskandar Malaysia, Johor.

 

taman tema legoland theme park nusajaya iskandar johor malaysia

 

Berikut adalah fakta menarik tentang taman tema Legoland, Malaysia tersebut;

 

  • Taman tema tersebut akan diberi nama Legoland Malaysia
  • Akan menjadi taman tema berkonsep Lego yang pertama di Asia dan taman tema antarabangsa pertama di Malaysia
  • Lokasi di Nusajaya, Iskandar Malaysia, Johor, Malaysia
  • Dimiliki dan dibangunkan oleh Merlin Entertainments
  • Akan dibuka pada penghujung 2012 dan beroperasi sepanjang tahun
  • Meliputi kawasan seluas 70 ekar (280,000 meter persegi)
  • Terdapat 40 permainan interaktif, persembahan and tarikan termasuk Main Theme Park, 4D Theater, Kids Driving School, Legoland Hotel, Lifestyle Mall dan macam-macam lagi.
  • Ia akan menjadi pusat tumpuan kepada kompleks bersepadu seluas 5,500,000 kaki persegi (510,000 meter persegi) di kawasan Industri Nusa Cemerlang, antara rantau ekonomi Iskandar Malaysia, yang terdiri daripada pusat gaya hidup runcit, pejabat, hotel, pangsapuri, perkhidmatan dan unit-unit kediaman.
  • Legoland Malaysia mensasarkan 1.5 juta pelawat semasa pembukaannya nanti.
  • Harga tiket Legoland Malaysia: RM140 (US$44) seorang dewasa dan RM110 (US$35) seorang kanak-kanak (+ rebat RM30 untuk pemegang Mykad) atau,
  • Pas masuk tahunan:
  • Pas masuk Pra-pembukaan (sah untuk 12 bulan)
    Dewasa: RM195
    Kanak-kanak (3-11 tahun): RM150
  • Pas masuk tahunan biasa (sah untuk 12 bulan)
    Dewasa: RM275
    Kanak-kanak (3-11 tahun): RM210

 

[ Info via Johor Darul Takzim Fan Page and Legoland Malaysia Website ]

 

P/s: This is awesome! Bila dah buka nanti nak pergi ar..

 

P/p/s: Dan kalau ada salah tulis kat atas tu boleh ar tegur apa yang patut. Thanks :)

Comments

  1. akubiomed says:

    Wah menarik dengan pembukaan Lego Land terasa diri menjadi kanak-kanak semula. :-)

    1. FITRIHADI says:

      a’ah betul tu.. time ni la nak jadi kanak-kanak balik.. lagi best kalau bawak anak sendiri hehehe

  2. love says:

    best nyeee..x sbr rsenye nk g lagoland..
    tx sbb bina legoland di johor..^^

    1. FITRIHADI says:

      huhu memang meriah ar Malaysia lepas ni!

  3. titan says:

    ada legoland. lepas ni taman upin dan ipin..wahh..makin meriah malaysia ye..

    1. FITRIHADI says:

      tu ar.. harap ekonomi malaysia makin maju ar lepas ni dengan kebanjiran pelancong asing.. bukan lagi pendatang asing hehhehe

      1. hahaha..like! kurangkan juga warga negeria..cam best je legoland ni..

  4. […] camnilah kot rupanya Legoland kat Malaysia nanti. hehehe… Legoland Malaysia, Legoland Theme Park, Miniatur Wunderland […]

  5. Shahrul says:

    mahalnya tiket…bes la rakyat Johor, Premium Outlets lg ada

    1. kogy says:

      yeahhhhhh :p

  6. zik says:

    fitriland bila nak ada… hehe.. dekat2 dengan area iskandar ….

  7. apaajanews says:

    tentu banyak game permainan yang mengujakan disana

  8. daniel says:

    Berbangga dapat jadi rakyat Malaysia tambahan lagi kalau jani anak Johor. Tak mustahil nanti Johor Bahru / Johor akan menjadi negeri paling maju dalam Malaysia dalam tempoh yang singkat. Jadi lepas ni dah tak perlu pergi melancong ke negeri lain sebab semuanya ada di sini. Selamat datang ke Johor.

  9. nabiela says:

    abg cpt skit ciap kat legoland tuuu syg nk pi sana hehehhe . pkwe aq yg wt banggunan tuu hehehehhe

  10. […]  sumber /* adv_username = "iqbalhakimi"; adv_gid = "iqbalhakimi_default"; adtype = "336×280"; CommentsPowered by Facebook Comments Filed Under: PERKONGSIAN Tagged With: gambar pelan legoland malaysia, harga promosi legoland malaysia, harga tiket masuk legoland malaysia, lokasi legoland malaysia, senarai harga tiket legoland malaysia, tarikh pembukaan legoland malaysia […]

  11. Cik Myra says:

    amboi, masuk RM140? untuk satu hari ke bayar RM140 tu? mahal atau tak, kena p jugak! wohoo!

  12. bob says:

    apa maksud pas tahunan? bole masuk byk kali ke sthn kalau beli pas ni..

    1. FITRIHADI says:

      ye betul tu.. pas tahunan tu beli sekali, boleh masuk banyak kali untuk setahun..

  13. Amir Said says:

    Menarik! Boleh la pergi nanti.

  14. adyy says:

    ape beza pas pra pembukaan gn pas biasa ? knp lagi mahal ? lw pegi mase baru bukak nak bayar rm140-30 or rm195 tu ? musykil

    1. dark_us says:

      pas pra pembukaan
      kena beli sebelum grand opening (dah abs promotion klu x silap – 28/8/12)

      pas biasa
      bila2 masa boleh beli.

      p/s: better beli pas tahunan klu bermastautin kat johor. :)

  15. Yan says:

    Harap LegoLand ni dapat menambah ekonomi Johor,
    dan semoga lebih ramai rakan Singaporeans pula datang
    membalas kunjungan Malaysians ke USS :)

  16. izudin says:

    sure aku pegi :)

  17. […] Malaysia pun dah ada Legoland kat Johor. Cool! Category: WOAH Tag: Sejarah Lego, Sejarah legoland August 18, 2012 […]

  18. djdanchef says:

    wahh teringin nk masuk legoland

  19. yantie says:

    baby bwh 3 tahun free ke?

  20. Epoi Lan says:

    Aku xmampu…