Dec 092011
 

Korang pernah dengar tentang Google Chromebook?

 

Samsung google chromebook

Samsung Google Chromebook!

 

Dari apa yang aku faham, Google Chromebook adalah notebook atau laptop yang berasaskan teknologi ‘Cloud’ a.k.a. internet database. Maknanya segala data korang akan disimpan di internet dan bukan lagi dalam hard disk kecil korang tu. Dan kalau nak install barang, tak perlu lagi menggunakan CD, hanya dengan satu klik je korang akan dapat access software yang korang nak tu thru the internet.

 

For sure, kapasiti storage di internet adalah berkali ganda lebih besar dari hard disk korang. Mungkin satu hari nanti takkan wujud lagi thumb drive dan hard disk. Siapa tahu…

 

Dan setakat ni ada dua jenama laptop atau notebook yang menyokong program ni iaitu Acer dan Samsung.

 

Untuk penerangan yang lebih jelas, korang boleh tonton ke enam-enam video dari Google ChromebookUK ni tentang apa itu Google ChromeBook. Ada gak certain video yang kelakar bagi aku. Hahaha! 

.

 

 

 

 

 

 

[ Info via UK Google Chromebook Website ]

 

Mudah je kan. But still, you need an internet connection to use that. No internet no talk lah jawabnya.. Hehe ;)

 

Gajet ni mungkin akan memasuki pasaran di Malaysia satu masa nanti. Mungkin selepas wujudnya Smart Grid yang akan menggabungkan kesemua teknologi elektrik dan internet dalam satu wayar. Aku rasa kalau nak bawak masuk sekarang ke Malaysia, tak tahu lah camna penerimaannya sebab internet speed pun kengkadang menyakitkan hati je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  5 Responses to “(6 Video) Penerangan Lebih Jelas Tentang Google Chromebook”

  1.  

    rasanye kat malaysia x best pkai teknologi cloud, speed internet pn mcm hampeh je..hahaha

  2.  

    Chrome book ni run on Chrome Browser. Same yg mcm kite pakai kat notebook or desktop.

    kalo korang perasaan, Chrome mmg akan memudahkan korang utk surf internet dan sync data melalui login Google korang (Part of Cloud).

    Chrome jugak mengenalkan technology cloud offline, di mana korang boleh use Web Apps semasa offline (sure ade 20 – 30% limitation) dan data anda kan di sync once Internet connection is available. Tp Offline technology ni masih dalam beta and tak sume apps offer keupayaan tersebut.

    Chromebook ni cuma akan berguna utk penguna setia Google product mcm android, picasa, contact, gmail, youtube dan sebagai nya. Kepada sesape yg tak mengunakan Google Apps, mgkn anda akan rase kekurangan in term of service.

    Pada pendapat saya, Chrome OS masih tak dpt utk atasi keupyaan dan function Normal Desktop OS. Kepada heavy facebook user dan kaki chat, ia mgkn sgt berguna.

  3.  

    aku dah guna chromebook ini..samsung…kalau utk surf internrt ok ler..tapi untuk buat kerja tu….baik yak yah lar…sekarang aku guna chromebook untuk surf ajer…

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>