Nov 212011
 

Sidji…

 

Bagi aku inilah video terbaik 2011 sebab video ni ada mesej keamanan dan nilai persahabatan yang jarang kita lihat antara rakyat Indonesia dan Malaysia.

 

Actually yang menghasilkan video ini adalah Zulhilmi (Jubei’) dari Malaysia. Dan rakannya turut bersama dalam video tersebut adalah Rivky dari Indonesia.

 

indonesia malaysia aman

 

Teruja aku tengok camna idea dan cara video ni dihasilkan. Dan pengisian dia memang buat aku berfikir sekejap. Jom layan!

 

.

.

Yupp bagi rakyat Indonesia, perkataan ‘budak’ tu bermaksud hamba.. Jadi jangan guna perkataan ‘budak Indon’ kat diorang nanti diorang terasa. Just call them Indonesian atau orang indonesia lagi afdal.

 

Ingatlah hidup kita ni sekejap saja. Tak perlu nak kotorkan sisa hidup kita dengan pergaduhan dan perkara-perkara yang negatif. Hiduplah dengan aman baru ada nilai dan berkatnya hidup ni…

 

The love of one’s country is a splendid thing. But why should stop at the border? – Pablo Casals

 

LIHAT JUGA:  Kenapa Yahudi Bijak? Selain Tak Hisap Rokok Yang Dicipta Diorang…

P/s: Good luck kepada pasukan bola sepak Malaysia yang akan menentang Indonesia malam ni. Malaysia boleh!

(Visited 12 times, 1 visits today)

Comments

  1. fina fento says:

    Saya sayang kawan – kawan Indonesia saya. semuanya sopan – sopan belaka.

    1. FITRIHADI says:

      yupp hanya segelintir je yang kurang baik…

  2. akubiomed says:

    Kerana bahasa boleh jadi salah faham walaupun tidak berniat melukakan perasaan pihak satu lagi. Hidup perlu harmonis

  3. Pojiepooh says:

    Yeahh betul tuh..
    Actually ramai orang Indonesia di sini sayangkan Malaysia, begitu sebaliknya..
    Cuma kita terlalu dimomokkan dengan provokasi masyarakat luar terhadap 2 negara serumpun ini..
    Apa2 pun, rasa terharu seh ada orang luar buat video nih :)

  4. Amry says:

    suka video ni…tak semua orang indonesia tu tak baik….segelintir jer….bro..tumpang video nak buat entry baru..hehe.bog aku dah bersawang…

  5. bahasa kat indo berbeza dgn kita.
    macam dialek lah kat Mas kan….
    apa2pun, kena hati2 bila berbicara.

  6. Jubei' says:

    Salam bro, first of all thanks for sharing my video. i really appreciate for what you have done. but one thing, i’m Malaysian, not Indonesian. Teliti lah terlebih dahulu video ini sebelum bertindak sesuatu. My Indonesian friend, Rivky played the role as Rivky. dan saya, Zulhilmi (Jubei’) yang menghasilkan video ini. Thanks again, guys.

    1. FITRIHADI says:

      Erkk.. Saya mintak maaf banyak2 ar bro. Dah banyak kali saya tengok video ni. Tapi pelik sebab saya faham lain plak. So, saya dah ubah keseluruhan isi post ni. Dan harap takde kekeliruan lagi selepas ni. Thanks sebab bagi penjelasan. Harap bro buat lagi video terbaik lepas ni :)


LIKE KAMI DI FACEBOOK