Nov 022011
 

Wahhh! Aku sebagai blogger pun rasa malu bila wujudnya list macam ni.

 

Kisahnya bermula bila ada seorang Blogger dari US yang bernama Ann ni ada banyak artwok dan doodle rekaan dia sendiri. Lepas tu, dia terasa hati bila ramai blogger yang kebanyakannya dari Malaysia dah curi artwork dia tanpa permission mahupun kredit.

 

Aku rasa mungkin blogger yang copy paste artwork dia tu tak sengaja dan terambil dari google image.

 

Dan Ann ni ada mention sekurang-kurangnya mintalah kebenaran dulu baru dia kata yes. Kalau tak minta kebenaran maknanya korang dah mencuri. Mungkin inilah sebabnya blog kurang berjaya sebab ada copy paste artwork yang orang dah penat-penat buat. Earning pun tak jalan sebab kurang keberkatan maybe..

 

Oh kalau korang nak tengok list tu boleh klik bawah ni.

 

Senarai Blogger Malaysia yang mencuri

 

So aku nak nasihat kat sini,

LIHAT JUGA:  (Tutorial) Cara Letak Gambar Instagram Di Sidebar Blog

 

  • kalau nak berjaya dalam blogging atau sekurang-kurangnya nak capai matlamat korang dalam blogging, gunalah cara yang betul dan beretika. Jangan main hentam je nanti tak tercapai matlamat korang tu.
  • Yang paling penting dalam berblogging ni kena ada keunikan tersendiri, baru boleh stand out of the crowd.
  • Just be yourself, be friendly and be good to people then you’ll be in the eyes of the blogger world. Trust me :)

 

P/s: Ermm tapi yang aku pelik, portal berita yang selalu copy paste berita dari akhbar harian online tu boleh plak ada berpuluh ribu fan dan follower. Pening aku…

(Visited 1 times, 1 visits today)

LIKE KAMI DI FACEBOOK