Mar 012011
 

Tak tahu nak kata apa lagi pasal video ni. Mintak anak bangsa kita dijauhkan dari gejala buruk ni. Jangan didedahkan dengan semua benda ni walaupun masih berusia setahun dua. Apa yang diorang nampak, diorang akan buat dan tiru. Trust me, kalau korang pukul diorang, suatu hari nanti tak mustahil diorang akan pukul korang. So, didiklah secara berhikmah.



Children see, children do, help them grow in a peace life. Kepada semua parents, please lah jaga anak korang macam jaga anak sendiri. Bukan macam jaga anak kambing. Jangan berkasar kerana mungkin satu hari nanti diorang pun boleh berkasar dengan korang. Fikir-fikirkan lah…

gambar kanak-kanak
Diorang berhak hidup dalam persekitaran yang bahagia dan selamat! Kan comel tu. Hehe..


P/s: Bagaimana cara terbaik nak didik anak? Adakah dengan memukul diorang atau memberi contoh tauladan yang baik kepada diorang (rujuk part last dalam video tu)?? Pilihan di tangan korang! Help them make a choice!
(Visited 15 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  Fasha Sandha Berbikini, Dosa Korang dan Buang Bayi...

Comments

  1. rina says:

    kita penat tengok kat mall,ada parent ni marah anak dia yg kurang drp umo 5 tahun tuh,marah gila2 ni tengking2, hmmmmm

    1. Amiey says:

      itu mak ayah yg pk anaak dorang tu macam beli kat orang lain .

      elok ke cara didik macam tu ?
      huh~anti betul orang tengking budak3

    2. FITRIHADI says:

      ish teruk ibubapa camtu.. apalah sangat kesalahan budak kecik tu sampai nak tengking mcam tu..adehh..

  2. chii says:

    anak2 kecik mudah terikut dengan apa yg dia lihat..xperlu jauh..cth terdekt..anak sedara umo 2 thn..slalu nmpak pakcik nya dok tendang org…skrg ni kalo gado ngan sedara yg lain..kadang2 dia akan tendang…

    sebab tu mak ayah kena pantau anak2 dari kecik..kena awasi persekitaran mrk

    1. FITRIHADI says:

      erm tu ar..kena jaga gak perlakuan dan percakapan depan anak-anak.. kalau tak memang hancur la pemikiran budak tu..

  3. Amiey says:

    budak sekarang lebih pandai dari kita , dorang ada pemikiran mahu mencuba .lebih teruk nak lg tinggi dari apa yang dia tgk dengan kata lain :-

    lu hisap rokok , lu nak suruh anak lu hisap dadahlah :D

    1. FITRIHADI says:

      a’ah betul tu..memang anak-anak zaman sekarng lagi pandai dari kita.. cepat je diorang belajar..

  4. mie says:

    ajarlah dengan cara berhikmah..
    kadang2 anak mudah terikut2…
    ehehee

    1. FITRIHADI says:

      betul tu.. anak-anak ni umpama kain yang putih. kitalah yang akan mencorakkannya..

  5. chempaka says:

    like ~~~

    video tuh sangat memberi kesan.. bile kite tgk budak2 yg wat mcm tuh, gile seram… tapi sumenye effect dari mak bapak aka org dewasa… nak salahkan masalah sosial? semuanye bermula dari umah… jgn nak salahkan remaja je kalau x didik ibu bapa dulu… sibuk salahkan remaja dgn masalah x solat, ibu bapa belum tentu solat.. mcmane kan?

    1. FITRIHADI says:

      a’ah inilah yang saya nak katakan.. ibu bapa tulah yang bertanggung jawab membentuk anak-anak.. kalau akhlak ibubapa hancur, apatah lagi anak-anaknya..

  6. mak says:

    Cabaran makin kuat masa skrg ni utk mendidik anak2. Bnyk perkara yg perlu kita lihat dan mahir sebelum anak kita lbh pandai dr kita..

    Pukul utk mendidik..tauladan utk ikutan

    1. FITRIHADI says:

      sokong dengan ayat akak tu. “Pukul utk mendidik..tauladan utk ikutan”

      tapi tak perlulah pukul kuat-kuat..kesian gak dengan anak-anak ni..kan..

  7. Hanie Ly says:

    tu le pasalnye…budak² skank cerdik… nak pukul² pun tak gune… carik la alternatif lain nak ajar pun…

    1. FITRIHADI says:

      a’ah nak didik diorang pun kena ada cara gak.. takleh pukul2..

  8. budak2 ni kita takleh berkeras n tegas sgt.. takut dorang ni berdendam..

    1. FITRIHADI says:

      a’ah bahaya tu kalau diorang berdendam..kalau boleh kita nak diorang hidup dengan bahagia dan aman..

  9. akubiomed says:

    Anak-anak ibarat kain putih bergantung kepada ibubapa untuk mencorakkannya

    1. FITRIHADI says:

      a’ah ibubapalah yang akan mencrakkannya..

  10. Zida says:

    Budak budak sekarang mudah terpengaruh dengan TV, dengan apa yang dia lihat, dengan apa yang dorang dengar. Kadang-kadang mak ayah tak salah ajar pun, tapi sebab terikut tu yang jadi cegituhh

    1. FITRIHADI says:

      a’ah tv pun salah satu benda yang buat diorang terpengaruh gak..kena control gak tu..

  11. […] jantan patut baca ni. Yang golongan makwe-makwe tu boleh forwardkan kat pakwe korang. Hokay? hehe (Video) Budak Merokok, Mencarut, Mabuk, Pukul Ibu.. Pengajaran Buat Semua Ibubapa Moden!! Ini actually video yang menarik dan dapat mengajar masyarakat kita agar didik anak dengan betul. […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK