Mar 072011
 

Hai ran dan pelik..

Baca sana ada tajuk ‘nak join bloglist…’ baca sini ada tajuk ‘nak masuk bloglist…’

Dulu-dulu, blog-blog langsung takde ‘sesi mengisi borang’ untuk masuk mana-mana bloglist dalam blog lain. Actually bloglist yang ada dalam blog kita tu, kita sendiri akan pilih blog mana yang akan kita letak. Akan ada senarai blogger famous, dan juga rakan-rakan blogger serta yang senarai yang ingin tukar-tukar link blog dengan kita.

Dan dulu-dulu, kalau nak exchange link mesti ada persetujuan dua pihak means blogger A gitau blogger B nak exchange link. Dan kedua-duanya letak link di blog masing-masing setelah dipersetujui. Ringkas, mesra dan tak susah.

exchange link


Tapi sekarang? wahhh siap ada promotion untuk join bloglist lagi macam nak jual ubat kurus.. laku habes!! tambah-tambah kalau tuan punya blog tu lawa dan kacak. lepas tu plak, bloglist ni dah kira macam produk untuk blog tu.. Siapa nak join kena tulis entry, tempek ini tempek itu.. dan tinggalkan link.. macam contest le plak.

First time benda ni muncul aku rasa macam “OMG!! Nak masuk bloglist pun kena tulis entry? Hebat blogger zaman sekarang ni”. Bukannya aku nak kata benda ni salah. Bukan. Bagi aku benda ni tak salah cuma macam tak perlu je. Sampai nak kena buat entry tempek banner segala macam. Apa kata korang cakap je nak exchange link dengan blogger yang korang nak tu. Kan lagi mudah dan lebih mesra.. boleh gak berkenal-kenalan..

.

“Ek eleh! mamat ni nak kecoh-kecoh pehal??”
Bukan nak kecoh lah.. actually aku pelik je.. zaman sekarang punya blogging ni dah betul-betul tak sama macam dulu. Ramai yang dah tak pentingkan persahabatan, kebanyakannya lebih kepada nak mengejar trafik dan wang. Aku ni pun terkena tempiasnya. Adeh… harap nak berkenalan tapi masing-masing macam acuh tak acuh ja..

P/s: Rasanya ‘kena buat entry masuk bloglist’ tu semua adalah revolusi yang dimulakan oleh blogger ben ashaari kot.. sebab first time aku dengar ni dari dia ar.. lepas tu merebak – ramai blogger guna cara dia gak..

P/p/s: Apa pendapat korang? Perlu ke buat entry untuk join bloglist ni semua??

Apa kata blogger?

– Miss Mirror – Isu SENSITIF para blogger pagi ini… Tolong jgn berkecil hati.

(Visited 1 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (Fit-Says) Sosialiti Blogging Dan Pendidikan Yang Semakin Merudum? | Cara Hargai Pembaca Korang

Comments

  1. fikryn says:

    Hurm… mcm2 lah skrg ni.
    Namun semua tu bukan paksaan, pada yg berminat silakan isi, pada yg tak berminat silakan pergi.. :)
    Tapi betul apa kata blog admin, rasanya lagi seronok kalau buat mcm dulu. Tp, ialah kan, zaman dah berubah..

    1. FITRIHADI says:

      wah cantik ayat tu “pada yang berminat silakan isi, pada yang tak berminat silakan pergi” hehe

      a’ah dulu dan sekarang memang tak sama..

  2. aty says:

    eerr… nak mintak izin untuk riview di blog boLeh tak…??

    1. FITRIHADI says:

      ouh boleh je… sangat dialu-alukan :)

  3. akubiomed says:

    Kita mempunyai pilihan jika susah sangat hendak sertai blog list.

    1. Mus says:

      ya.. aku setuju

    2. FITRIHADI says:

      yupp..terpulang pada individu tersebut..

  4. mekar says:

    Salam.
    Bergantung pada individu masing2 la semua ni.

    Blog sya pun mudah utk tsenarai sbg bloglist. Syaratnya kena tinggalkan 3 komen dlm mana2 artikel sya (dan selalu singgah tnpa ajakan sya). Automatik sya senaraikan blog mereka tu

    1. FITRIHADI says:

      ouh bagus ar kalau macam tu.. senang kan camtu :)

  5. joyiman says:

    Rasanya tak perlu,tetapi terpulang kepada hak masing-masing

    1. FITRIHADI says:

      yupp betul tu.. lain orang lain caranya…

  6. Blog Sensasi says:

    terpulang pada kehendak masing2..kalau blog dah glamer ambil peluang la dan yg belum glamer tu tumpang..ok la tu kot

    Kami di Blog Sensasi x kisah..sesape yg komen kat ruang komen ke atau kat shoutbox ke kalau ada link terus je kami klik dan kalau ada ruang follower terus je kami follow..secara otomatik dah masuk dalam blog list kami…x kisah sangat korang nak listkan ke atau x kat blog korang yg penting prinsip kami sharing is caring hahaha…merapu je kan

    1. FITRIHADI says:

      oho bagus ar blog awak ni.. semoga berjaya menaikkan jenama blog sensasi di mata malaysia :)

  7. ana farha says:

    ye.. zaman dah berubah..
    semangat kenal-kenalan melalui blog tak mcam dulu..
    semakin ramai yang wat blog semata2 mau glamer, trafik dan wang..
    tapi.. ye lar.. hak individu lar, kan..

  8. ena says:

    err tapi kan fit, betul ohh. rasa macam entah apa-apa lak. kita yang dok join bloglist dia, dia buat-buat sombong. gila ke apa tah. terasa mcm diperbodohkan la pulak. =.=”

  9. kaka1407 says:

    haha…menarik bro…ak dh perasan lame mnde ni…

  10. lepak says:

    ermmmm…pada saya tak peelu kot nak tulis2 entry ni….tapi terpulang pada masing2 kan…..eheheh….

    1. FITRIHADI says:

      a’ah ini terpulang pada hak masing2.. ramai je yang join buat entry untuk masuk bloglist tu… tak kisah ar..


LIKE KAMI DI FACEBOOK