Feb 232011
 

Siapa kata yang blogger WordPress tak boleh buat live update bloglist macam yang blogger blogspot letak kat blog diorang tu???

obama tak kata ok

Inilah dillema yang dihadapi oleh blogger wordpress sekarang ni. Dan hal inilah yang menyebabkan blogger wordpress sukar blogwalking serta terlepas entry-entry yang menarik dari rakan-rakan bloggernya. Dan kerana hal inilah, blogger blogspot boleh kata blogger wordpress ni kerek sebab kalau blogger blogspot nak exchange link dengan blogger wordpress, blogger WP just tempek link je. So nampak unfairkan..

Jadi, kat sini aku nak share sikit salah satu solution supaya situasi ni jadi fair and lovely. Apa solutionnya? Kita gabungkan blogspot dan wordpress!! yeahh…. eh tutorial ni untuk blogger wordpress je tau. Blogger blogspot boleh usya-usya je sebab korang dah mantop ada live update bloglist. hehhe…

tutorial bloglist fitrihadi

Sebelum tu kalau korang nak tengok hasilnya boleh check PAGE EXCHANGE LINK FITRIHADI.COM ni…

Camna nak buat bloglist page macam aku tu…

1. Buat satu akaun blog di blogspot untuk bloglist tu je. Lepas tu kalau nak template macam saya tu just DOWNLOAD SINI. Kalau nak install template ni dalam bloglist tu, just masuk tab ‘design’ then pilih ‘edit HTML’ then pilih ‘Choose File’ kat bahagian atas tu dan klik ‘open’. Pastikan korang extract(copy paste) dulu file yang ada dalam file ZIP tu.. Oh akhir sekali, jangan lupa tekan button upload kat tepi button upload file tu then barulah korang dapat template macam saya punya.

atau kalau korang pandai nak buat sendiri atau pandai edit coding indah-indah, then buat lah sendiri. Yang saya bagi tu memang dah banyak widget. So pandai-pandailah korang letak ye. Dan untuk pengetahuan korang, template tu memang takde post entry.. dah buang dah. hehe…

LIHAT JUGA:  Pendapatan Saya Dalam Blogging!

2. So bila dah siap buat bloglist tu, apa yang korang perlu buat adalah tempek bloglist korang tu dalam blog wordpress korang. Seterusnya, buatlah satu PAGE baru di blog wordpress korang untuk tempek bloglist tu..

3. Bila dah siap buat page baru tu, masukkan coding ‘iframe’ di bawah ni ke dalam ruangan entry PAGE korang tu.. dan gantikan ‘URL ADDRESS BLOGLIST’ dalam coding tu dengan korang punya url bloglist korang tadi (termasuk http).. height dan width tu korang adjust ar bagi muat-muat dengan page korang. ok? kalau tak faham, meh aku tolong buat. Aku ok je.

<iframe src =”URL ADDRESS BLOGLIST” name=”Frame”width=”720px” height=”1000px” scrolling=”Yes” frameborder=”0″ id=”Frame”></iframe>

 


tutorial bloglist fitrihadi
Copy paste je camni. Nanti muncul ar kat page tu.

4. Now boleh publish. Dah siap macam aku punya page exchange link tu :)

Jadi, kalau aku nak blogwalking atau nak tengok artikel menarik dari korang, aku akan check kat page exchange link tu. memang senang sebab ada update terbaru dari korang. Lebih pantas dan mesra. Mudah kan..

gambar blogwalking

Dan kalau korang blogger wordpress rasa blogger wordpress ni berat sebelah terhadap blogger blogspot maka inilah masanya korang bertukar gunakan ‘iframe’ ni untuk dapatkan update terbaru semua blog ke dalam blog korang..

Apa? Korang ingat ‘iframe’ ni boleh cilok trafik je ke? ‘iframe’ ni berguna gak untuk benda-benda yang positif contohnya tutorial kat atas tu.. So cuba-cubalah..

Harap perkongsian idea ni dapat memeriahkan lagi dunia blogging ni.. peace :)

(Visited 24 times, 1 visits today)

Comments

  1. Mr.Kerro says:

    bro, ni mmg best!..aku trcri2..tahnsk!, tp mcmne buat page kt worpress bro ni tnpa sidebar eik? mcm page ni >> http://fitrihadi.com/blogger-world/

    ada page je, tnpa sidebar…huhu..hrp leh bntu

    1. Mr.Kerro says:

      alamak, jd dah..hehe…xpe2..thanks

    2. FITRIHADI says:

      eh sorry lambat bro..camna?? jadi ke tak ni?? kalau tak jadi boleh tolong-tolong tengok..

      1. Mr.Kerro says:

        hehe..xpe, jd dah.. mngoggle jap td rupanya kne buat custom page je..hehe…thanks sbb kongsi, aku suka guna yg blogspot brbnding WPblogroll sbb kaluguna blogspot leh ltk byk2 kolum..hahaa…

  2. akuorgkmpng says:

    terima kasih byk2..
    dh putus asa dh nk cri bloglist cm ni..
    slmat jumpa.. hehe

  3. hafizaiman95 @ fizs says:

    Salam bro fit.. boleh kan kalau sy ambik bro punyer template exchange link tu.. sangat nice lah.. nak buat sendiri x reti.. boleh kan??

  4. Rose Johari says:

    dah cuba, tapi x menjadi…hurm..url bloglist tuh nk dpt kat mana? tolong ya fitri…hehe…tq =)

    1. FITRIHADI says:

      url bloglist tu awak kena buat sendiri ar kat blogspot. create blog baru pastu guna template yang saya bagi tu.. then ambik url blog tu dan paste dalam coding iframe tu..pastu copy semua coding iframe tu dan tempek dalam page kat wordpress awak.. err faham ke?? saya ni tak pandai nak ajar orang ar.. adeh..

  5. Anarm says:

    pengguna wordpress bleh jugak guna plugin utk buat bloglist tu..

    1. FITRIHADI says:

      tapi ada yang complain kata blog jadi berat.. jadi ni salah satu alternatifnyalah..

  6. simanis says:

    tabley bikin senderikkkkk…HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA…!!!

    1. FITRIHADI says:

      ermm camna?? dah boleh buat ke belum??


LIKE KAMI DI FACEBOOK