Jan 032011
 

[Penulis Jemputan kali ini adalah Sedara Matjoe, pemilik kepada blog Matjoe.com.]

Sebagaimana yang aku mention minggu lepas dalam entry the FACES. Minggu ni aku akan story tips2 dan info2 yang aku dapat daripada session coffee with nuffies. Aku selaku seorang yg minat nak tahu pasal macam mana Nuffnang ‘bekerja’ dan bagaimana nak maximisekan pendapatan dari Nuffnang memang bertanya soalan. Selain aku Eyriqazz jugak rajin bertanya.

I got to say, input yang aku dapat pretty much knowledge yang aku pernah tahu sebelum aku datang sini. Siapa yang belum tahu, elok aku kongsikan kat sini.

coffe with nuffies


Nuffnang can count your traffic – Nuffnang bleh kira traffic, sama ada uniquee visitor dan number of click dalam blog yang ada masukkan code nuffnang. Base on this traffic ni la nuffnang akan propose dekat advertiser untuk satu2 kempen iklan tu. Kalau traffic lebig 100, mmg boleh entitle untuk Buffer Earning

Survey – Ni paling wajib untuk di update. Yer lahh kan, berapa ribu blog ada. So classifiykn berdasarkan servey untuk senang dipilih untuk oleh advertiser.

Contoh 1, survey reader, male ke female ke 50-50. Kalau pilih male, advertiser macam Nivea for man akan favour utk advertise. Kalau letak famale, boleh sangkut iklan kotex dgn fair and lovely, kalau 50-50, mungkin bleh dpt yang tak specific according to gender macam ilkan kereta

Contoh 2, Age, kalau anda muda macam aku, reader pun muda, so advertiser macam social network, rakan muda minat laa nak advertise

Contoh 3, Klasifikasi Blog, Kalau blog pasal food, selalunya akan dapat iklan dari syarikat makanan macam pizza hut, KCF dan mamee. Kalau finance mcm aku ni, likely akan sangkut laa sedikit sebanyak advertiser macam bank dan unit trust

Fraud Click -Since coding dari Nuffnang dh ada dalam blog korang, memang dia boleh detect froud click, kalau memanjang jer klik dari 1 sumber, memang boleh detect. Worse, xde ataupun sikit iklan dari Nuffnang. Worst, Nuffnag xnak terima korang lagi dah.

Robb ada cerita teknik keji sorang blogger register sampai 30 blog kt Nuffnang, pastu dia update bende yang sama copy paste dalam 30 blog bila kasik update. Pastu Nuffnang detect terus ban laa.

Buffer Earning -Ni kalau advertiser decide utk letak iklan kat blog korang secara konsisten untuk beberapa minggu. Ni advertiser decide berdasarkan Traffic dan Survey. Earning bergantung kepada jumlah impression yang keluar. Lagi byk pengunjung lagi tinggi laa.

Sekarang ni advertiser pun dh pandai, diorang xnak iklan lama2 coz orang cuma interested untuk click waktu iklan baru keluar. Korang mesti perasan buffer skng ni paling lama pun 2 minggu jer

Nuffnang ni distribute buffer to all blog. xde laa semua blog yang traffic tinggi jer dapat buffer. Rasionalnya, traffic yang rendah tu adalah orang lain selain orang yang selalu datang kt blog yang trafficnya tinggi

Metered Earning – Ni semua tahu kot, kalau dah habis kempen kat buffer, total earning utk that particular iklan adalah dinamakan Metered Earning

Add Placement – Ni pun sangat penting, kalau salah pasang sampai tak nampak iklan yang keluar kat blog korang, memang software Nuffnang bloeh detect kalau salah. Malangnya anda akan terus dihukum utk tak dapat iklan, bukan software Nuffnang akan beri peringatan untuk korang utk betulkan. Padan muka, sendiri kene ingat!

Rekod Baik – Ni bintang2 yang korang dapat kt penjuru bawah sebelah kiri. Kalau 5 bintang maknanya bagus laahh tu. Likely korang akan dapat buffer kat ketegory yang 5 bintang tu. Lagi satu rekod baik tak buat froud click, Jangan memain yer.

Sekian, Moga memperoleh manfaat

P/s: Nantikan entry terbaru Matjoe pada minggu hadapan!
(Visited 6 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (Tutorial) Buat Banner Yang Ada Tajuk-Tajuk Entry | Untuk Lelaki Tak Kacak & Wanita Tak Cun

Comments

  1. deCrewz says:

    Thanks tips yang berguna ni..
    p/s : jai punya iklan header xnak kluar, sblm ni ok je.. Xde plk guna pape software.. Kalau buang je, blog jadi biul. So, pasang lagi 1 ditempat yang sama, dah elok,, Kalau jad lagi, x taulah nak ckp pe.. Dah la blur coding2 nih..he3

  2. MDHAFiZ.NET says:

    dah lama aku x dengar khabar dr nuffnang… :-)

  3. zik says:

    placement tuh penting juga… mungkin itu salah satu sebab tak dapat BE.. wahhh.. macam ne nie… kena setting baik2 ni…huhu.. terima kasih bro matjoe.. terbaiklah…

    1. matjoe says:

      mmg btul, kalau placement bersepah, x dapek lorr

  4. fendidahada says:

    alhamdullilah aku dah lekat be..tapi time lekat be la trafik merudum..haha…budak2 dah masuk u…skolah dah start..jarang nak on9 baca…

    anyway nice info bro..

    1. matjoe says:

      moga terus melekat. kadang2 kita dh buat betul tapi blog kita lak tak ikut kehendak advertiser, so x dpt la

  5. kakyon says:

    thanks bagi info..

  6. myvitrd says:

    perkongsian ilmu yang barus.. ada yang aku dah tahu dan ada yang aku baru tahu pasal nuffnang ni lepas baca penjelasan dalam entri dekat atas ni.. so tq kepada MatJoe yang menyumbangkan ilmu kepada kita semua..

    1. matjoe says:

      welcome bro. kebetulan pegi sharing session

  7. YobSumo says:

    bagus lah info2 kau ni!


LIKE KAMI DI FACEBOOK