Jan 022011
 

Hi blogger!

Actually mesti ramai yang dah tau buat banner camni ni. Tapi berkemungkinan juga ramai tak tahu sebab saya tengok banner korang ada yang statik, ada yang buat guna flash, gif dan macam-macam lagi. Untuk blog lelaki tak kacak atau blog wanita tak cun, memerlukan banner yang mempunyai tarikan lain seperti banner yang comey (letak cupcake atau kucing) dan mungkin juga banner yang ada tajuk entry yang menarik untuk perhatian penengok banner tersebut.


Gambar takde kaitan apa-apa.


So first move, buat satu banner bersaiz standard iaitu 125x125px. Dan pastikan ada ruang untuk tajuk entry tersebut muncul. Ni contoh yang saya buat dan pastinya akan guna untuk blog ni. oh format GIF je tau.. format lain tabley!!!



Lepas tu upload kat korang punya blogspot mahupun mana-tempat yang boleh diupload untuk dapatkan kod url gambar korang. Kalau aku, aku upload kat blogspot supaya takde masalah bandwidth habis untuk view banner tu. Once korang dah upload, copy code url banner korang tu.

Sekarang masuk page feedburner google korang iaitu http://feedburner.google.com… pastikan korang dah register dengan feedburner ni..rasanya untuk blogspot memang dah siap sedia register once korang create blog korang. dan lepas tu pilih tab seperti di bawah ni.

cara banner feeds


pilih selection seperti dibawah ni untuk buat banner sendiri.



then pastekan code url banner yang korang upload tadi dalam kotak dibawah dan klik LOAD. Automatik banner tu muncul bawah sekali. untuk keluarkan tajuk je un-tick kotak title dan date. then adjust ar kedudakan feeds korang tu ikut kesesuaian dalam banner korang. Dan akhir sekali klik SAVE!



nak dapatkan code tu kat tak susah pun.. kat banner atas sekali tu ada kotak selection..select pilihan yang bawah sekali…macam ni…



dan hasilnya camnilah..

So cubalah. :)
(Visited 32 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  Cara Terbaru Buang Malware Attack Notification Tanpa Buang Blog List Untuk Pengguna Blogspot

Comments

  1. intanberlian says:

    tq fit! nice tutorial.

  2. Hanie Ly says:

    Tnx dik! Utk org yg otak berkarat cam akak neh rasenye slow sket baru dapat follow… ;P

  3. fina fento says:

    tq tq tq..tertanya – tanya jugak waktu tengok banner ni cmana org buat..camni rupanya…makaseh ye FIT

  4. hazwan says:

    boleh try buat walaupun still blur2 lagi

  5. deCrewz says:

    Nice tutorial bro.. Blog jai x tau nak letak kat mna.. Header guna template punya..

  6. Lulu Caldina says:

    Selamat tahun baru…
    semoga terus sukses..

  7. kyuubi says:

    mcm best tuto ni. aku pun nk try la nanti :)

  8. zuriey says:

    nak buat banner pun taklepas lagi..huhu..

  9. Affan says:

    owh yg ni aku tau. bgs lah berkongsi, rasanya aku bac kat mpiratz.com dulu, kalau tak silap

  10. zik says:

    lah macam nie rupanya… tapi banner yang asal pun tak cun… macam ne.. huhu.. nanti aku try2 godek2 harap.. jadilah…

  11. arek says:

    pakai photoscape pun buleh, nak simple pakai paint aje hahaha…

  12. pilotHans says:

    bro fit, banner sy okay tak? pakai default jer…mmg ade niat nak edit tp xberkesempatan..plus aku rase malas nak letak gambar kat header..cukup laa selit2 kat entry….

    anyway, nice sharing..tp sy xpakai blogspot..sob2…

  13. RedBoys says:

    bagus. rajin mengajar ye. aku dulu pernah buat banner cmni. tp x lawa terus buang. haha. part adjust titile entry tu yg payah. nice sharing bro.

  14. fitri says:

    pnah buat dah..cerewet juga kejenye..tapi hasil memang best!

    yang penting banner kite tu menarik..

  15. akubiomed says:

    Ooh ini untuk blog spot sahajakan

  16. fendidahada says:

    aku dah try aku nye banner…saiz tak kena..haha..nantila kalau rajin buat banner baru aku try balik…

  17. pilotHans says:

    at least ade gak options utk org2 xkacak mcm kite2 ni..huhuhu….biar xkacak, janji hati mau kacak..wakakkaka


LIKE KAMI DI FACEBOOK