Dec 192010
 

Hi,

Selamat bertemu. Okay I got new ilmu dan nak share dengan korang. Mana yang dah tahu tu aku tabik kat korang! haik!! heehee

Tutorial yang aku nak share ni adalah macam mana nak redirect satu blog tu ke blog yang lain tanpa perlu melalui ‘gate’ yang annoying. Gate tu macam yang blogspot tu ar dia tanya “Are you sure you want to redirect to balakkacak.com?”.. oh sangatlah annoying nak kena klik ini klik itu. mengabehkan bogheh jo. Tapi dengan tutorial ni, visitor blog korang tak payah pun lalui semua tu. Dan yang bestnya korang tak perlu padam blog lama tu.

gambar redirect blog construction


Dengan kata lain, kalau ada orang masuk blog lama korang, then dalam beberapa saat browser korang akan terus refresh page tu kepada page yang korang nak directkan.. ada faham?? contohnya lah kalau korang masuk BLOG ARKIB GAMBAR FITRIHADI.COM ni. Tengok apa akan jadi.. heehee

Jadi, apa tricknya??

korang cuma perlu tambah coding di bawah ni sebelum jumpa perkataan ‘</head>’ dalam coding HTML blog korang.

<meta http-equiv="refresh" content="5;url=pagename.html">



Apa korang kena buat adalah tukar pagename.html tu kepada alamat blog korang contohnya http://fitrihadi.com. Ingat yang http:// tu pun kena ada gak kekalau ada browser yang tabley faham. Num 5 tu kalau nak tukar pun bleh gak bagi jadi lebih pendek. Nombor tu mewakili masa menunggu ar. letak dua saat lagi cepat. WOkau tu je.. selamat mencuba!

Bawah ni contoh mudahnya untuk letak coding tu kat mana dan bentuk coding yang betul. hokey?


<head>
…head section stuff (Title, Description,etc.)…
<meta http-equiv="refresh" content="2;url=http://fitrihadi.com">
</head>


Amacam? Mudah tak?? kalau jadi ok ar.. kalau tak jadi tu gitau ar. mungkin ada salah kat mana-mana part!

okey.. sebelum tu nak ambik kesempatan ni ucap tahniah kepada barisan pemain bola sepak Negara kita yang mara ke perlawanan akhir piala Suzuki AFF. Cayalah Malaysia!!
(Visited 6 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  Nuffnang Click Fraud. Klik Sekali Ke Banyak Kali Ke Tetap Salah Lah.

Comments

  1. aizuddin says:

    invited readers only..baru nak skodeng

    1. FITRIHADI says:

      dah tukar pun bro.. try ar terjah sekali lagi..sorry :)

  2. hollowgram says:

    macam ku pernah buat benda ni tapi di mana ye? hehe

    1. FITRIHADI says:

      kalau dah pernah buat bagus ar heehee

  3. cimi says:

    oke ! saye paham cekgu !
    :P

    1. FITRIHADI says:

      kalau dah faham sila buat.. redirect je blog awak ke blog cikgu ni ye :p

  4. serol says:

    owh..aku tak pernah tahu lak cara ni.. nanti kalau nk tukar pape, boleh la refer akt sini :D

    1. FITRIHADI says:

      okay.. kalau rasa nak pakai blog dot com boleh guna cara ni je nak redirecting :)

  5. zik says:

    wah hebat..cayalah bro… aku nak redirect blog yang mana nie…

    1. FITRIHADI says:

      hehee blog mana? redirect je dari blog bro tu ke blog ni..heehee

  6. mie says:

    wow!!!
    gue pun dah lama cari mende ni..
    thankz

    1. FITRIHADI says:

      ye ke? bagus ar kalu dapat membantu :)

  7. wazy says:

    owhh amcam tu jer ek
    tq tq bro

    1. FITRIHADI says:

      a’ah mudah je sebenarnya..you’re welcome :)

  8. hazwan says:

    tak pernah tau lagi..
    thanks bagi tau bro

    1. FITRIHADI says:

      you’re welcome :)

  9. rina says:

    ohhhhh cam tu aaaa…okey2 thanx

    1. FITRIHADI says:

      heehee sama-sama :)

    1. FITRIHADI says:

      bila nak pindah?? blog bro dah power tu!

  10. zik says:

    senang jer rupanya… yehaa..

    1. FITRIHADI says:

      a’ah takde ar susah pun heehee

  11. naim says:

    kalo pakai pindah wp boley la guna tuto ni..

    1. FITRIHADI says:

      a’ah betul tu.. siapa yang sayang blog lama diorang bleh ar guna coding ni..memang berguna sangat2

      1. RedBoys says:

        yeah. betul tu. terus je redirect.

  12. fendidahada says:

    good info bro…

  13. pilotHans says:

    1st of all redirect ni utk ape ea…aku pernah nampak klo aku letak link ke entry aku dlm entry aku sendirik..pastu kat comment ade mcm ping ke redirect or something..yg tue ea? haha..confuse jap…….

  14. RedBoys says:

    wah. nice sharing bro. aku baru tahu. haha. terbaik.


LIKE KAMI DI FACEBOOK