Nov 142010
 

Salam,

Mungkin ada yang dah tahu benda ni. dan ada juga yang belum tahu. Ini pasal rahsia disebalik lagu Tears In Heaven yang korang dengar mesti korang rasa keikhlasan lagunya. Jadi kita sama-sama share ar. Kisahnya bermula macam ni…….

Pada 20 Mac 1991, jam 11 pagi, anak lelaki Eric Clapton yang berusia 4 tahun ni terjatuh dari balkoni apartmennya di New York dan meninggal dunia. Khabarnya dari tingkat 53. woahhh tinggi gak tu… adehhh

connor clapton mati die son anak tears in heaven
Conor Clapton : Aug. 15, 1986 – Mar. 20, 1991


Masa tu Conor (anak lelaki eric clapton tu) tengah dirawat oleh ibu dia, Lory Del Santo. Dia ni seorang pelakon Italy. Masa kejadian tu berlaku, Eric Clapton ni stay kat hotel terdekat sebab kan dia sibuk dengan kerja nyanyi dia..

Boleh korang bayangkan macam mana rasanya kehilangan anak? Peritkan. Kalau korang pernah rasa putus cinta, ini mati anak rasanya berpuluh kali ganda peritnya. Selepas kejadian ni si Eric ni dah macam putus harapan. Karier pun macam dah terbengkalai.

Selepas 9 bulan menanggung duka dan senyap dari dunia nyanyian, dia pun kembali. Kali ni dengan muzik yang lebih santai dan agak membuaikan. Dan dia juga sempat menulis sebuah lagu yang mana menunjukkan betapa dalamnya rasa sedih dan terkilan dia tu. Dan itulah lagu ‘Tears In Heaven’ tu.

“Eric and I were engaged to write a song for a movie called Rush. We wrote a song called ‘Help Me Up’ for the end of the movie… then Eric saw another place in the movie for a song and he said to me, ‘I want to write a song about my boy.’ Eric had the first verse of the song written, which, to me, is all the song, but he wanted me to write the rest of the verse lines and the release (‘Time can bring you down, time can bend your knees…’), even though I told him that it was so personal he should write everything himself. He told me that he had admired the work I did with Steve Winwood and finally there was nothing else but to do as he requested, despite the sensitivity of the subject. This is a song so personal and so sad that it is unique in my experience of writing songs.” – Will Jennings

Pada Grammy Awards 1993, Lagu Tears in Heaven ni dapat tiga anugerah untuk lagu terbaik, rakaman terbaik dan penyanyi lelaki terbaik. Hebatkan?? Lagu ni gak lah yang buatkan album “Unplugged” tu laris gila sepanjang sejarah muzik Eric ni.

Jom tengok video dan hayati lirik lagu ni.

LIHAT JUGA:  Wah! Jom Layan Cewek Cantik Bangat Nih! Comel Sih! Bisa Bikin Jantung Berdetak Lebih Kencang!



Would you know my name
If I saw you in heaven
Will it be the same
If I saw you in heaven
I must be strong, and carry on
Cause I know I don’t belong
Here in heaven

Would you hold my hand
If I saw you in heaven
Would you help me stand
If I saw you in heaven
I’ll find my way, through night and day
Cause I know I just can’t stay
Here in heaven

Time can bring you down
Time can bend your knee
Time can break your heart
Have you begging please
Begging please

Beyond the door
There’s peace I’m sure.
And I know there’ll be no more…
Tears in heaven

Would you know my name
If I saw you in heaven
Will it be the same
If I saw you in heaven
I must be strong, and carry on
Cause I know I don’t belong
Here in heaven

Cause I know I don’t belong
Here in heaven


Pada tahun 2003 iaitu 12 tahun selepas anak dia meninggal – Eric Clapton ni buat keputusan untuk berhenti nyanyi lagu tu sebab dia rasa dah sampai masa untuk dia terima kenyataan yang anaknya dah pergi buat selamanya.. dia tanak sedih-sedih lagi kalau nyanyi lagu tu.

P/s: ………
(Visited 92 times, 1 visits today)

Comments

  1. Anip says:

    lagu ni mmg sedih..
    xtahu lak ade kisah dr lagu tu..
    sedih gak kisah tu..hmm

    Hah ! Keyword Paling Panas Di Malaysia, Semuanya Lucah?

    1. FITRIHADI says:

      ermm baru tahu je benda ni..tu yg share tu..

  2. amirsyah says:

    fit, contest dah siap.. jomm!!!

    1. FITRIHADI says:

      ye ke??nanti nak terjah! :)

  3. rina says:

    oh lagu ni…xpernah tau kisahnya

    1. FITRIHADI says:

      a’ah saya pun baru tau je

  4. phreak-id says:

    memang layan lagu ni. lagu wajib mat-mat gitar kapok kat kampung. betul tak? hehehe

    Terbaru >> 1) Follower ke 100 2) Bolasepak Sukan Asia 3) Nuffnang Premiere Screening – Skyline

    1. FITRIHADI says:

      a’ah ye ar..lagu wajib belajar untuk petik gitar heh

  5. farhana says:

    Baca kesah ni baru terase menusuk ke dalam lirik dia.. Sedih.. :(

    1. FITRIHADI says:

      a’ah sebelum ni tak rasa apa2 pun kan..lepas tau kisah ni rasa sedih lak dengar lagu ni.

  6. […] This post was mentioned on Twitter by Fitri Hadi, Fitri Hadi. Fitri Hadi said: Kisah Sedih Di Sebalik Lagu 'Tears In Heaven' Dendangan Eric Clapton http://t.co/xdidiR7 […]

  7. wintergurl says:

    sedih juga lagu ni ….
    Rest in peace

    1. FITRIHADI says:

      a’ah bila tau kisah sebenar memang sedih..

  8. Sky0ne says:

    antara lagu yg paling best pada pandangan aku…mmg boleh mengalir air mata secara slowly…

    1. FITRIHADI says:

      a’ah kalau ada kehilangan seseorang, dengar lagu ni memang tangkap leleh..

    1. FITRIHADI says:

      memang menyedihkan..

  9. naim says:

    sdeh kowt~ ksian dy..

    1. FITRIHADI says:

      a’ah sedih tu kalau anak sendiri meninggal…

  10. akubiomed says:

    Antara lagu yang menyetuh perasaan

    1. FITRIHADI says:

      tangkap leleh kan lagu ni…

  11. zik says:

    hurm aku baru tahu… sedih wooo…isk2..

    1. FITRIHADI says:

      ermm siapa tak sedih dengar lagu ni tambah tau kisah eric ni kehilangan anak sendiri

  12. Iss says:

    lagu mengantuk.. playcount dia adelah dalam 3-4 spin dalam iTunes aku haha ok fine. mmg lagu ni meruntun jiwa.

    1. FITRIHADI says:

      mesti ko tido kan dengar lagu ni hehehe

      1. Iss says:

        kalau sempat tukar lagu lain aku x tido la haha

  13. Cik Norfa says:


    Sky0ne:

    antara lagu yg paling best pada pandangan aku…mmg boleh mengalir air mata secara slowly…

    aku bca komen ko nih lagi tacing dowh!

  14. c18 says:

    kehilangan anak memang sedih…nsib sy sama dgn eric clapton..sedih sangat x blg bayangkan smpi skrg,,,blh gila kl x kuat semangat dan iman…may her soul R.I.P

    1. FITRIHADI says:

      ye ke??? sabar je la..ada hikmahnya semua tu.. lagi besar dugaan yang mendatang menandakan besarnya tahap kesabaran kita..

  15. emancloud says:

    fit. tthemes amik kat mane ye? ko tau x nape cmt aku ade dable kat blog aku? kire pic tukang cmt ade dable. tau x nak settlekan? reply kat blog eh thx kawan.

    1. FITRIHADI says:

      aku guna theme mystique… tapi bukan standard punya ar…aku dah banyak modi theme ni bagi jadi ringan..the mystique ni berat sebenarnya..

      pasal comment kat blog ko tu aku pun tatau napa jadi gitu.. baik tukar theme je bro.. tak perlu yg gempak2..ambik yang minimalise pastu bikin kaler yang best2 skit dah ok ar.. ok?

  16. syahjehan78 says:

    one of the best song.. huhu.. tak sangka ada udang sebalik mee kat lagu nih..huhu..thx for d info boy!

    1. FITRIHADI says:

      a’ah tu ar..ada kisah disebalik lagu tu

  17. pilotHans says:

    very touching story..never knew bout this…but tears in heaven is indeed an evergreen song n will always be…may his son RIP ;)


LIKE KAMI DI FACEBOOK