Oct 162010
 

Salam, *kalau rasa nak berkongsi dengan kawan-kawan silalah tweet, like atau share di facebook ye. Thanks!

Actually hidup sebagai pelajar universiti banyak memberi pengalaman supaya lebih matang dan dapat melatih kita berfikiran secara logik. Cuma kadang-kadang ada benda yang kita terlepas pandang atau kita tak sedar. Tambah-tambah bab duit ni. Jadi saya nak kongsi sikit pengalaman saya hidup selama 22 tahun ni tentang wang.

Korang tau camna syarikat2 makanan dan produk dapat untung berjuta2 ringgit setahun?



Salah satunya sebab diorang jual paket kecik dgn harga yg mahal (bagi korang memang murah sebab saiz kecik).. tak caya?? cuba korang bandingkan 2 paket milo kecik tu dgn paket yg besar..mana lagi murah?? mesti ar paket besar tu yang lebih murah.. so korang boleh faham tak apa yang saya nak sampaikan?

so tu je rahsianya diorang nak untung. dan rahsia ni ar yang buat orang kaya jadi lebih kaya. diorang pandai berjimat. orang kaya akan beli barang secara banyak dan borong. memang untuk jangka pendek nampak mahal. tapi cuba pikir untuk jangka panjang. korang boleh jimat beratus-ratus ringgit..

kita sebagai pengguna yang berfikiran jangka pendek je yang tak untung. jangan ingat beli yang saiz kecik tu boleh jimat..kalau ada promosi potongan harga untuk pek kecik atau tambahan kandungan dalam pek kecik, syarikat yang berkaitan tu still untung banyak. tak gitu? boss-bos semua jangan marah ye. kalau ada keja kosong tu panggillah saya ye hehehe

a’ah ini baru satu je. Lepas ni ada banyak lagi tips jimat wang dari saya. Saya dah buat draft pun. dan tips-tips ni berdasarkan pengalaman saya hidup sebagai student yang jauh dari family ar. Saya pun orang susah gak. Orang kampung je. so then.. see you when I see you!
(Visited 83 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (Tips) Senarai 13 Makanan Jimat dan Murah Selain Maggi

Comments

  1. wanie-san says:

    ha!tau2!!
    sebab tu la slalu beli barang byk2..murah skit.
    kdg2 compare dia punya berat n harga..:)

    1. FITRIHADI says:

      ya bijak-bijak hehe

  2. ken says:

    mesti jimat.. kurang duit lor.. :)

    1. FITRIHADI says:

      yah.. we all memang kurang duit..adoiii

  3. Raji says:

    hohoh kdg2 bli byk lagi jimat
    tapi ttaw la dpt ke tak nk abiskan XD

    1. FITRIHADI says:

      kalau beli barang yang tahan lama ok ar macam milo ke susu ke tepung ke..actually barang-barang dapur ar

  4. maverick says:

    ni pun salah satu teknik yang bagus

  5. catzer says:

    heheheh..erm kena pandai manage duit sbb duit byk manapun tetap tak cukup kalau money management kita gagal. :)

    1. FITRIHADI says:

      oh ye ke?? thanks.. ilmu manage duit memang penting untuk hidup.

  6. […] chill je.. anyway, saya nak teruskan artikel ni dengan lagi satu tips jimat wang. Dah baca Tips Jimat Wang #1? Kalau belum gi ar baca. Tips-tips yang saya kongsi ni saya dah lama amalkan sejak jadi student […]

  7. fina fento says:

    tanak duit abes, jangan belanja lansom..keh keh keh.

    1. FITRIHADI says:

      wahh sanggup ke? hehe

  8. akubiomed says:

    Kalau dulu ada main kutu bolehlar tahan sikit bila nak renew roadtax dan insurance senang tapi dah dengar main kutu illegal susah lah sikit

    1. FITRIHADI says:

      eh kutu illegal ke sekarang?? napa lak?

    2. nnj says:

      itu utk main kutu yg besar2, tp klu persndirian mcm kat ofice @ jiran2 masih blh. yg termaktub dlm undang2 itu hnya syarikat besar @ dlm jmlah yg sngat besar. kalau salah harap dibetulkan. :-)

  9. zik says:

    wah tips yang bagus… sebab tuh kena tong2x..dengan budak rumah.. beli beras ke, beli sabun basuh baju… memang jimat sikitla… dari beli sendiri… bankrup dibuatnya…

    1. FITRIHADI says:

      a’ah kalau beli banyak2 memang jimat..kongsi ar beli dgn kawan, itu yang eloknya.kan?

  10. PutraRocker says:

    beli yg PERLU saja brok


LIKE KAMI DI FACEBOOK