Oct 302010
 

Salam,

fes of ol, I nak cakap yang theme Mystique memang lawa. Sebab tu saya guna theme tu sekarang ni. Tapi orang cakap beauty is pain kan? so ada kesannya guna Mystique ni.

Antara kesannya adalah:
1. Page lambat loading
2. Terlalu banyak image digunakan untuk theme ni
3. visitors kalau lambat loading apo laie, blah jo sonang cito.

Saya pun sedar perkara ni. Kalau nak tukar theme boleh jo. tapi den malas nak letak balik coding nuffnang tu.. nak kena mencari coding inilah itulah, then nak copy paste coding nuff tu.. uii berat mata den. jadi untuk lebih senang dan praktikal lebih baik main coding je. Lagi mencabar minda dan membuka mata yang mengantuk ni.



Jadi, untuk sesi mendietkan blog ni den telah membuat beberapa perubahan antaranya:

1. buang semua text-shadow dalam theme mystique ni. coding yang meleret-leret antara punca page tu lambat loading..kan?

2. buang semua image yang digunakan untuk layout theme mystique ni. macam kat top page ni guna image yang ada different ton tu.. buangggg! pastu kat sidebar kan dia letak box tu untuk tajuk widget.. tu pun buangggg!!! then kat ruangan komen ada box dan bar untuk setiap komen, tu pun buanggggg!! dan kat homepage untuk tarikh dan info setiap entry ada bar,kan. yaa mesti buang!!!! Apa lagi ek?? tu je kot..

see dah berapa banyak image dia letak dalam theme mystique ni..uii cantik memang cantik tapi macam saya kata awal2 tadi.. beauty is pain.. tak sanggup den nak menyakitkan korang lagi.

3. ini takde kaitan dengan theme mystique. just saya nak bangkitkan balik mood kaler blog blogspot saya yang dulu tu so i transfer into this blog. sejak dari dulu lagi saya suka kaler biru. Mungkin lahir-lahir je semua doktor dan nurse pakai uniform biru, tu yang biru mata sampai sekarang ni.. apa?? gelap? arghh nak cerah sangat pun buat apa.

korang tau tak kalau screen korang makin cerah, maknanya lebih elektrik di perlukan. Jadi bila guna kaler gelap sikit macam blog Fitrihadi.com, kan dah menjimatkan letrik korang. Hah jangan tak percaya blog Fitrihadi.com boleh jimatkan bil letrik korang, kan? hahaha sama ar teori ni macam henfon ke lcd ke mcd ke..

4. juga takde kaitan dengan them mystique, pasal header tu.. hehehe eden pun dah poning nak letak header camno. eden buat ar yang buruk skit.. tapi mungkin disebabkan kehadiran ‘nurse’ tu, membuatkan header saya 30% lebih hangat dari biasa. hahaha strategi pengiklanan ni.. guna wanita sebagai penyeri gambar :p

ermm tu je kot perubahan setakat ni. eden maleh nak buat layout kosong dan putih walaupun theme macam itu lagi ringan. tapi kesian lak kat korang nak bayar bil letrik mahal-mahal..tak gitu? hehehe dan nak buat layout yang wonderful serta gempak tu den tak roti nak bueknyo.. tapi kalau ada sapo-sapo nok sponsor header ka, sponsor domain ka den terimo jo.

oh tak lupa juga terima kasih banyak-banyak pada yang nang post saya kat innit tu yang bertajuk [Video] Puting Beliung di Mata Ayer, Perlis Semalam (28.10.10)..bak kata Anna Boleyn “Sayang korang ketat-ketat, padat-padat.. hehe lelaki kata gitu tak macho ek.. lantak ar :p



P/s: dah hujung minggu? jom kita enjoy!! dah start exam? atau dah mula study week? apa pun tak payah study sebab kalau korang study nanti korang lupa. dan juga study + dying = studying… woo study boleh membunuh! teehee
(Visited 2 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  Coming Soon!

Comments

  1. arek says:

    tp betul la..masuk blog ko memang laju loading, baru beshh..

    1. FITRIHADI says:

      haha sebabnya aku dah buang banyak imej yang digunakan untuk layout miystique ni..now dh jadi mystique bogel dah…haha

  2. hans says:

    ar ar
    sekejap jer aku masuk blog ko weih
    blog aku laju x?

    P/S : Apa Sebenarnya Maksud Nasi Lemak Pada Pandangan Anda?

    1. FITRIHADI says:

      haha bolehlah setelah membuang semua imej yg digunakan untuk layout mystique ni..apa pun, blog ko laju je loading…don’t worry!

  3. Kujie says:

    semua buang..sik baik tak buang blog
    hehe

    1. FITRIHADI says:

      uii naya kang kalau buang semua…abis hasil kerja saya selama beberapa bulan ni buat blog ni haha

  4. sara says:

    alamak. ni blog sape?
    sorisori silap masuk. ;p

    1. FITRIHADI says:

      eh masuk tak bagi salam, terus pergi je..adehh kurang2 belanja ar wafer ke bigmac ke haha

  5. Piston Pecah says:

    memang cepat lah bro…utk WP je ker?

    1. FITRIHADI says:

      mana template pun boleh jadi ringan kalau buang semua imej dan script yang memberatkan…dua benda tu lah yang memberatkan proses loading..kesian visitor kalau terpaksa tunggu lama..

  6. phreak-id says:

    bro.. muka mamat sebelah kiri dekat header tu yang buat berat tu. Muka awek tu dah smooth loading..

    hahaha.. :p

    >>My Latest Entry<<
    Juara Piala Malaysia 2010 : Kelantan!!!
    Terjah Blog Gomol?
    Tragedi Hospital

    1. FITRIHADI says:

      erkk kalau bro nak tau, muka mamat tu la yang menyejukkan hati setiap wanita..haha

  7. ARC says:

    BAPAK AH BLOG NI SANGAT RINGAN 20kb je wehdengki ah aku cmni…blog aku hampir 3 kali ganda kot…kene tuka template ah camni. Layout google bg sux

    1. FITRIHADI says:

      tukar bro..cari yg simple je..nak canggih-canggih pun tak guna gak kalau lambat loading..kang lari visitor..

  8. zuriey says:

    huhu..bnayak nya keje mendiet..

    1. FITRIHADI says:

      penting ni untuk menyenangkan visitot..sian lak diorang kena tunggu lama untuk loading..kan?

  9. wanie-san says:

    nasib tak click pangkah!
    ingat dah salah blog…hehehe

    1. FITRIHADI says:

      hahah takde ar…dah tukar konsep skit…supaya nampak lebih ceria … ok x?

  10. […] This post was mentioned on Twitter by Izulman and Fitri Hadi, Fitri Hadi. Fitri Hadi said: Blog Fitrihadi.com sekarang dapat menjimatkan bil elektrik rumah korang! http://fitrihadi.com/2010/10/ramping-jimat-eletrik-innit/ […]

  11. aien says:

    selasa exam. tapi tetap maintain layan blog. keh3..

    kita enjoy dulu.. heee

    1. FITRIHADI says:

      camna exam??ok tak??

  12. fitri says:

    wah..ok la ni…simple..mystique mmg lawa..tp sebab da rmi pakai xjadi lak nak gune..hehehe

    1. FITRIHADI says:

      hoho mystique memang lawa tapi berat.. sebab tu aku bagi diet kat si mystique ni…

  13. akubiomed says:

    Saya pun pakai Mystiqe tapi untuk temporary proses sementara mendapat permanent theme. Masih tercari-cari theme yang simple dan ringan

    1. FITRIHADI says:

      oh pakai je yang minimalize punya theme..dia tak guna banyak image untuk layout blog tu.. naya kalau blog berat nanti readers lari

  14. Wawa~* says:

    try ar guna w3 cache… musti agik cpat loading page nnt drpd sblumnyer… :D

    smart lah new theme ni! :)

    1. FITRIHADI says:

      ye ke??? thanks nanti nk tambah plug ins tu..

  15. penyubiru says:

    blog pun ada kena diet yer.hehe.. template menarik, isi mantop, visitors tak kisah loading lambat

    1. FITRIHADI says:

      ya blog ni macam seorang bini ar…terpulang pada kita nak buat camna pun janji benda tu terbaik untuk kita.. hehe

  16. zik says:

    theme yang bro pakai nie dah molek nih… laju2.. macam naik kete ferrari..heee

    1. FITRIHADI says:

      aku still guna mystique..cuma aku buang semua image yang dia guna untuk layout blog ni..terlalu banyak sebab tu blog ni berat.. now dah laju..kan?

  17. MASA says:

    laju loading blog ni.

    1. FITRIHADI says:

      hehe yess sesi diet menjadi!

  18. Ali ridha says:

    bab coding balik.lepas tukar tema ni la
    yang aku malas ni.

  19. Ali ridha says:

    pelawat tak cuba kena loading
    lama-lama.

  20. Ali ridha says:

    jimat elektrik kalau loading cepat.
    cepat sikit aku tinggal kan komen.


LIKE KAMI DI FACEBOOK