Oct 122010
 

Salam,

Kebelakangan ni my ‘bini’ susah nak start guna starter. Bukan bini yang bangun pagi-pagi dengan seksinya tu, tapi motor lah hehehe. Adoii pagi-pagi dah kena exercise tendang moto sebab nak start guna starter penendang tu. Kalau gini lah tiap-tiap hari memang slim lah kaki sebelah kanan ni. hahaha


Rupa bukan main hebat lagi, tapi bateri malas jaga. Apa daa :p


So semalam lepas kelas kul 10, terus gi workshop. Hah pomen tu tak payah cek pun, cakap je motor susah start, trus dia kata bateri rosak. Ni bukan dia tipu, tapi dah memang hakikatnya tuan motor malas jaga bateri. Dah dua tahun beb bateri tak tengok. hahaha sengal ar tuan punya motor ni. padahal motor bukan main sayang lagi. Siap kata motor tu bini nombor satu lah. Walaupun tiap-tiap hari basuh tapi bateri tak jaga tak jadi gak oiii

Nak di jadikan cerita, melayanglah RM45 ke dalam poket pomen tu sebab kena tukar bateri baru. Bateri lama dah kering langsung. Dia puna air bateri setitik pun takde. Mana lah tak rosak komponen dalam bateri tu. Abis karbon dalam tu meninggal disebabkan tuan punya motor tak jenguk langsung. adoii sorry encik bateri. eden mano tau nak jago-jago ni. Eden tau lenjan je. hahaha

Jadi kepada korang yang ada motor tu, tolong jenguk-jenguk sama bateri motor korang tu. Yang keta tu pun sama. Jenguk-jenguklah 2 3 bulan sekali. Periksa aras air bateri tu. Kalau dah tak tahu sangat suruh gi je kat mana-mana pomen suruh dia periksa bateri tu. Jangan bila dah kering, atau bateri dah rosak baru nak buat sesi ziarah menziarahi jenguk bateri. hahaha last-last koyak rabat poket korang pomen tu tebuk :p

ade pahem?? baguttt!!!

P/s: setakat ni berapa banyak korang habis nak repair korang punya bini/laki???
(Visited 474 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  HP Deskjet 2050 Printer (Print, Scan, Copy) | Beli Printer Baru...

Comments

  1. lawa bini kaler biru…

    1. FITRIHADI says:

      haha boleh lah..thanks

  2. awaniz says:

    kesimpulannya gunakan motor Modenas GT 128, ada penunjuk digital bateri, kalau dah kelip2 tuh maknanya dah lemah la tuh.. (promote motor sendiri, barangan buatan Malaysia kot!)

    bukan takat bateri je, minyak hitam, minyak rantai, pressure tayar, bunga tayar.. semua kene jaga.. ada kawan yang dah setahun tak tukaq2 minyak hitam… adoi…

    1. FITRIHADI says:

      tu dah teruk dah tu kalau setahun tak tukar minyak itam..adoiii

  3. yanamib says:

    dia soh jalan kaki je kut…hikhikhik =p

    1. FITRIHADI says:

      wooo tak sanggup den!

  4. kak ina kl says:

    orang lelaki memang camtu..keta dan motor ibarat bini dia..menyampash..

    eriqazz punya dah join..akak punya contest tak nak join ker?

    1. FITRIHADI says:

      ye ar..dah bini sendiri buat tak layan je..layan moto dan keta lagi best haha

      akak punya contest?? tengok ar dulu.. now busy skit sebab nak abis semester dah.. kena ready untuk presentation dan projek..adoiii

  5. syu90 says:

    takde moto..
    so,x perlu risau..
    hehe~

    1. FITRIHADI says:

      haha ye la. yang takde motor senang ar tak pyh jaga apa2

  6. naem says:

    xde moto..nak motooo!!!

    1. FITRIHADI says:

      nak moto?? aku nak jual moto aku RM4000.. nak?? hahhaa

      1. naem says:

        mai la bg free…dpt pahala..hahaha

        1. FITRIHADI says:

          perghh pahala banyak sangat tu..tak dapek den nak terima nya hahaha

  7. phreak-id says:

    Sayangilah motor anda.. hehehe

    >>My Latest Entry<<
    Selepas Liverpool, Mungkin Manchester United?

    1. FITRIHADI says:

      memang sayang pun bro..tapi kengkadang ada gak yang terlepas pandang..adoii macam bercinta la plak

  8. akubiomed says:

    Bateri motor biasanya tahan 2 tahun pun tapi kira hebat juga saudara buat bateri basah macam bateri sel kering yang maintenance free. Bateri pada motor hanya untuk start enjin dan lampu selebihnya akan dicaj bila enjin dah hidup

    1. FITRIHADI says:

      oh ye ke?? thanks for the info..ilmu ni :)


LIKE KAMI DI FACEBOOK