Sep 282010
 

Apa itu click fraud?

 

Click fraud adalah tindakan klik pada sesuatu iklan bukan dengan tujuan sebagai pengguna tapi lebih kepada agenda mendapatkan keuntungan secara penipuan sama ada klik secara berkumpulan mahupun perseorangan.

 

click fraud nuffnang churpchurp says.my

 

Isu ni dah lama. Tapi masih ada yang belum sedar.

 

Walaupun kita klik banyak iklan dalam banyak blog, Nuffnang tetap boleh kesan siapa yang klik iklan tu, blog mana yang dapat klik banyak, dan dari mana klik tu datang. For your information, dah ada team click-click ni yang dah kena banned.. 

 

Kalau akaun persendirian kena banned aku tak pernah dengar lagi. Tak sedap la pulak nak dengar kalau ada akaun persendirian yang kena banned.

 

Tak salah nak klik. Tapi pastikan korang klik sebab nak tau kandungan info dalam iklan tu. Jangan nak rajin terlebih klik iklan banyak kali dalam semua blog yang ada kat malaysia ni. That’s so wrong!

 

Bawah ni ada trick baru geng-geng gila click ni nak menipu. Makin pandai diorang ni tambah-tambah point ke empat tu :

  • clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
  • asking for blog visitors’ help to click on the ads
  • registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
  • repeatedly switching to a different IP to click on own ads

 

Churpchurp dan Nuffnang adalah dari syarikat yang sama so tak mustahil diorang tak boleh kesan penipuan klik dalam setiap iklan diorang. Berjaga-jagalah sebelum akaun korang di suspend satu hari nanti.

 

Berikut adalah email dari Robb Chew tentang amaran kepada penipu klik ni:

 

From Robb,

We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.

Asyou might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns thatbloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns,which pay according to the number of blog visitors who view the adsrunning on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which paybloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We’venoticed that certain groups have been engaging in click fraud, which isdefined as clicking on CPC advertisements intentionally just togenerate earnings for a blog’s owner. We understand that some of youmay just be anxious about earning some side income from displaying thebanner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms& Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;

– clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
– asking for blog visitors’ help to click on the ads
– registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
– repeatedly switching to a different IP to click on own ads

Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer isinterested to find out more about the advertising campaign, not for theintention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for theintention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one inthe long run because should this situation worsen, the frequency of adcampaigns might be significantly reduced as advertisers will beselective to only advertise on blogs with no records of click fraud,reducing the number of ad space available to advertisers.

Oursystem is capable of tracking these actions mentioned above, which aredocumented and if necessary, be used as evidence for any legalpurposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned variousindividuals and groups for involved with this offence. However, as thenumber of bloggers who engage in click fraud has been growing in analarming rate within our community, we are forced to be more vigilantto bring this to an end. We would take the necessary action to preservethe quality of blogs and ad space available to advertisers so othermembers of the community are not affected by those who engage in clickfraud.

We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that youplease help us spread the word. If you are aware of any of your friendsor other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we wouldappreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.

Thank you for your attention.

Say NO to click Fraud.

Cheers
Robb Chew
Blogger Relations Department
Nuffnang Sdn Bhd

 

LIHAT JUGA:  Cara Terbaru Buang Malware Attack Notification Tanpa Buang Blog List Untuk Pengguna Blogspot

 

Aku dah pesan ni. Kalau nak teruskan juga aktiviti tu terpulanglah dengan pendapat masing-masing.

 

P/s: Kalau nak kaya cepat, apa kata shut down PC pastu gi cari kerja. Peace! (^_^)

(Visited 41 times, 1 visits today)

Comments

  1. sweet says:

    aku suke gak ban2 ni
    ban org yg selalu nyemak kt shoutbox aku
    suh masuk blog dia klik iklan ngn komen
    1 hari sampai 10 url dia blm shoubox aku
    cam pundek

    1. FITRIHADI says:

      hahaha tu ar pasal… suh klik lar..klik balik lah..adoii poning palo den aihhh…

  2. ReD says:

    1 aktivit yg sangat mudah utk dilakukan tapi membawa kesan yg cukup BESAR dalam blogging..

    1. FITRIHADI says:

      a’ah betul tu…tapi tak mudah kot sebab dapat bukan bnyk mana pun..hehe

  3. Meow says:

    kalu tak menyusahkan orang lain xpe jugak kan…ni kalu nuffnang lingkup ke…habis la sumber perdapatan blogger…

    1. FITRIHADI says:

      a’ah betul tu..kang lingkup nuffnang…adoiii abis kita makan pasir

      1. Meow says:

        tu la…kalau ada nuffnang ni, boleh la kite guna pendapatan tu untuk bayar bil2 ke..

        1. FITRIHADI says:

          a’ah nuffnang memang dapat jana ekonomi budak-budak muda sedikit sebanyak..mungkin suatu hari nanti ada yang boleh kaya dengan blogging je. tak pyh keja dh hehe

  4. azie says:

    skrg baru saya paham… tq 4 de info…

    1. FITRIHADI says:

      ye ke? bagus lah gitu..thanks :)

  5. nash says:

    masalahnyer nuffnang masih berdiam diri pasal isu nie….lebih baik terus banned jerk….
    ini tak….tunggu jerk kalau ader syarikat rugi baru nk bertindak..err…jangan marah pn nuffnang :P

    1. FITRIHADI says:

      dulu diorang pernah banned 3 team click-click sebagai pengajaran..dan bila orang dah makin lupa mulalah benda ni panas balik..tu yg jadi cam sekarang ni..

  6. aqeel says:

    nice entry ! info yang berguna

  7. diraja22 says:

    sama2 tunggu tindakan dr nuffnang..

    1. FITRIHADI says:

      yupp..tapi actually nuffnang dah bertindak kat team je..kat personally blogger takde lagi…sbb tu ramai yg mengganas

  8. […] bleh gi cek..lepas ni kalau dah takde tu sorry lah ye..hehehe Dan tak lupa gak artikel pasal Say NO To Click Fraud tu.. yang mana dapat Featured Post kat Nuffnang Innit dan mendapat retweet yang banyak gak dari […]

  9. zai says:

    ooo.thanx 4 d advice! :)

  10. Amir Farid says:

    sangat berguna info nie..Dulu amir juga pernah juga main click iklan sendiri….,sekarang amir dah insaf


LIKE KAMI DI FACEBOOK