Jun 032010
 

Korang nak tak tingkatkan trafik blog korang? Nak tak senangkan pembaca blog korang supaya diorang senang untuk terjah blog korang. erk ayat dah lintang pukang dah… Apa pun, jom saya nak kongsi dengan korang salah satu cara saya tarik pembaca supaya masuk ke blog Fitrihadi.com ni. Mungkin dapat membantu korang sedikit sebanyak. Sebelum tu saya sarankan korang baca artikel ‘apa beza komen guna akaun gmail dan name/url‘! Sekadar menambah ilmu. :)



Di Malaysia masih ramai yang menggunakan platform blogspot. Majoriti akan memilih platform blogspot kerana ia mudah dan cepat dipelajari serta difahami. Namun salah satu kekurangan blogspot adalah ia tidak dapat dipasang plugins pihak ke-tiga yang amatlah memudahkan blogger seperti pengguna wordpress self hosted. Yang pasti ruangan komen hanyalah boleh memberi komen sahaja tanpa dapat memasukkan link post terakhir seorang blogger tersebut.

Bagi pengguna WP, mereka akan memasang plugins comluv yang mana amat berguna untuk menarik pembaca supaya meninggalkan komen serta mempromosi link entry terakhir blogger yang memberi komen tersebut. Ini adalah salah satu cara untuk menarik pembaca supaya memberikan komen dalam sesuatu blog tu.

Bagi yang ingin memberi komen di blogspot, jangan risau. Jom saya ajar cara letak link entri korang.



Mudah je. Ambik coding di atas dan letak di bawah setiap komen korang di blog blogspot. Gantikan Permalink tu dengan korang punya link entry tu dan juga tajuk entry korang tu.

Contoh Permalink Entry: http://fitrihadi.com/2010/06/tingkatkan-trafik-dengan-hyperlink/
*(Sila letak http:// tu jugak ye)

Contoh Tajuk entry: Tingkatkan Trafik Dengan Hyperlink dalam Ruangan Komen Blogspot

Bawah ni adalah contoh yang saya selalu buat bila memberi komen. Dan cara saya ni memang kelihatan teratur dan tak berserabut.



Dan inilah apa yang terhasil:


Tadaaaa!! hehe


Oh jangan lupa untuk save code hyperlink yang dah lengkap dalam wordpad..nanti terus copy paste je..tak perlu tulis banyak kali dah. Dan antara kelebihannya adalah:

1. Memudahkan tuan blog untuk terus ke blog korang tanpa perlu masuk ke link profile blogger korang yang memang sedikit melecehkan.

2. Dapat menarik pemberi komen lain untuk menerjah entry korang melalui link tersebut.

Kalau tak caya korang bloleh tengok pencapaian blog sharinginfoz. Atau kalau dah susah sangat tengok je trafik blog Fitrihadi ni untuk bulan lepas!

Ingat, usaha itu lif kejayaan! Terima kasih kerana membaca. Jumpa lagi di artikel seterusnya. Selamat berblogging! :)

P/s: Oh pesan kak kujie – kalau kat blog WordPress yang ada comluv tu tak payah ar buat benda ni.. kalau letak hyperlink gak nanti comment korang boleh masuk spam..kat blogspot ok ar nak ikut..
(Visited 13 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  Pendapatan Saya Dalam Blogging!

Comments

  1. naem says:

    hu3 ya..btul tu…kdg2 rasa nk bt…kdg2 baloq…he3

    1. FITRIHADI says:

      haha tu ar..tengok mood gak..kalau dahaga trafik buat ar..kalau rasa takde mood tu komen je lah..tak letak pun takpe hehe

  2. suliana says:

    bagus nye info ni.. oo rupanye wp je yg boleh buat macam ni . klu blogspot kena manual eh .. ok saya try.

    betul ke tindakan ku ini??

    1. FITRIHADI says:

      ye betul..tapi tadi ada tinggal coding last tu..yang A dalam kurungan tu..jangan lupa lak..kang tak jadi

  3. frodo says:

    >>____<<

    best gak ni. hahahaha
    slu baca link camni kat komen2
    phewwww ~
    .-= frodo´s last blog ..Kempen Blogger Picisan Menentang Kekejaman Israel =-.

    1. FITRIHADI says:

      heh try ar..mana tau dapat lebih trafik ke :)

  4. ARC says:

    x best sebabnye aku dah gune care ni lame duluuu dan hasilnya google profile view turun baekkkk punya hahaha
    .-= ARC´s last blog ..Kami Orang Dewasa yang Comel =-.

    1. FITRIHADI says:

      hoho ye ke? takpe ar.. masing2 ada cara tersendiri :)

  5. arek says:

    wahhh..bagus ni, tq banyak2..test sini tengok

    Sinar Ayat Jursi
    .-= arek´s last blog ..Sinar Ayat Kursi =-.

    1. FITRIHADI says:

      dah jadi pun hehe :)

  6. beliamuda says:

    ada buruk baiknya. dalam blogspot tu, kalau rajin nak buat, silakan. tapi kalau dalam wordpress, baik tak payah buat terus. biasanya penangkap spam akan tangkap. kadang2 terdelete je terus.
    .-= beliamuda´s last blog ..(Filianti Vlee) OST Lagenda Budak Setan – Bila Cinta =-.

    1. FITRIHADI says:

      oh ye ke??tapi WP sesetengahnya ada comluv..tak perlu ar letak hyperlink ni..
      .-= FITRIHADI´s last blog ..(Blog) Penat? Bila Dah Berusaha Tapi Hasilnya Ntah Apa-Apa.. =-.

      1. Amir says:

        haah. WP, akismet akan tapis benda ni. tp better x payah buat kot utk wp. comluv je dah cukup.
        .-= Amir´s last blog ..Kenapa Kita Peduli Tentang Palestin? =-.

  7. serol says:

    memang dapat menarik org nak klik ni..
    takde leh wat kelip2 ke.. :D hehe
    .-= serol´s last blog ..Sunrise Dari Balai Cerap-Photo =-.

    1. FITRIHADI says:

      err yang kelip2 tu tak belajar pun..hehe

      1. serol says:

        prempuan suka la kalu kelip2 tu…hehe
        .-= serol´s last blog ..Berakhirnya hidup blog Justkhai =-.

  8. Wan Perlis says:

    thanks
    aku baru tau pasal ni
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Mengimbau Kenangan Cuti Sekolah =-.

  9. Sir Marcello says:

    aku sebenarnya malas nak buat…tp bila dah nampak kebaikkannya…nextime mesti buat!!

    1. FITRIHADI says:

      ikut suka bro ar… janji selesa :)

  10. Amir says:

    thanks 4 this info.. penah gak tertanya2 cmne nak buat camni. nak google malas. haha.
    .-= Amir´s last blog ..Kenapa Kita Peduli Tentang Palestin? =-.

    1. FITRIHADI says:

      haha malas takde hasil ar bro

  11. Cik Ruby says:

    Wah, thanks for this tutorial. Sangat berguna :-)

    Try jab. hihi.

    lMy Water Moments

  12. Affan says:

    mnde ni ok lah kalau apply. tapi kadang byk gle die letak link. tensi aku. hehe

  13. nash says:

    nice info..dah guna da…mmg bagus nak upkaan trafik…tp jeles la ngan wordpress sbab lagi bagus especially comment luv..

  14. Kujie says:

    jgn lupa beritahu reader, jgn buat mcm ni kalau dah ada comenluv…sebab biasanya blog wp dia setting hyperlink ruangan komen akan masuk spam box

  15. kakyon says:

    info yg baik..nak testing nie..

    bukan sekadar hiasan

  16. pilotHans says:

    kalo gune disqus camne

    – nak ade link bawah tue …mcm latest entry is blablabla
    – 2) camne nak ade page 2 – 3 – 4..

    thanks ;)

  17. Cara nak tinggalkan link topik terkini di ruangan komen Blogspot « GEMPAKZ SANTAI MR.PINGU says:

    […] anda justeru semasa nak guna anda boleh copy paste sahaja. Ni kod dia. [ni cilok daripada blog fitrihadi] Tajuk Entry Anda Orite, itu sahaja untuk kali ini. Ce try sendiri ya~! xtau sila tinggalkan […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK