Jun 012010
 

Hi, just wanna share dengan korang pasal satu software yang best ni. Korang bosan tak dengan folder korang? Ada kaler coklat buruk tu je kan? Kalau dah bosan ini fit bawakan warna warni ke dalam folder korang tu.

Nama software ni ‘Rainbow Folder’. Dan fungsi adalah korang boleh tukar kaler folder korang kepada apa jua kaler. Setakat ni pengguna Windows XP dan Vista je boleh guna. Untuk Windows 7 ntah la. Nak cuba boleh gak. Kalau jadi, bagitau kawan. Kalau tak jadi bagitau saya hehe! Japgi saya tunjuk macam mana Rainbow Folder ni berfungsi. Sekarang kita DOWNLOAD RAINBOW FOLDER ni dulu. Tak sampai 1MB pun file dia!

Dah download dah? dah extract dah? Dah install dah? Senang je nak install..klik icon tu pastu tekan next je sampai habis. Kalau semua dah, now saya tunjuk cara guna lak.


1. Klik kanan pada mana-mana folder, pastu pilih pilih RAINBOW FOLDER. Tengok folder-folder tu bosan giler kan. :p



2. Pastu select je lah kat bahagian berkaler tu pilihan kaler yang korang nak untuk folder tu. Dah pilih kaler, korang tekan button Colorize. kalau nak buang kaler lak tekan Decolorize. Mudah kan? Then korang jugak boleh pilih pilihan folder tu dalam ruangan yang ada folder tu tanpa perlu keluar dan klik kanan pada mana-mana folder (err paham tak?). Nak multiple select folder untuk kaler sekaligus pun boleh.



3. Tengok hasilnya! Kan dah bling bling hehe actually bila ada kaler ni korang bleh spesifik isi folder tu contohnya kaler hijau untuk gambar, kuning untuk mp3, biru untuk video blue atau ikut suka korang lah. Tak kisah apa pun hehe


Akhir kata, saya ucapkan selamat mencuba! Jumpa lagi di artikel seterusnya :)

Yang masih guna Windows XP (oh kunonya),
– fitrihadi –

.
(Visited 12 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (Free) iPhone Wallpaper Bertemakan Tron Legacy

Comments

  1. Ax says:

    bila nak pakai 7…lagi cun…tak pun pakai linux ja..hehhe
    .-= Ax´s last blog ..Servis Design Percuma – Tawaran Terhad =-.

    1. FITRIHADI says:

      Laptop pun guna Compaq Presar V2641.. beli 4 tahun dahulu.. tak larat rasanya nak pasang windows 7. Adoi teringin nak angkut macbook seketul haha
      .-= FITRIHADI´s last blog ..(Panas) Jom Membeli Barangan Berjenama Dengan Harga Yang Murah! =-.

  2. wah macam best ni..nk try jugak..hehe..thnx 4 da info..=)

    1. FITRIHADI says:

      try ar kalau dah bosan dengan kaler folder biasa tu

  3. […] This post was mentioned on Twitter by Fitri Hadi, Fitri Hadi. Fitri Hadi said: @luvlyadreena baru publish artikel kat blog..ada software nak share skit :) tengok ar..kalau minat download ar http://bit.ly/dyO7f8 […]

  4. 'aqilah says:

    dah cube…thanks :)

    1. FITRIHADI says:

      thanks sebab mencuba :)

  5. Piston Pecah says:

    window xp kuno ko kater?cis!

    aku tak pakai software kat atasu tu..pakai object desktop..tak ada kaler pelangi gitu..cuma bentuk icon lebih lawa dan menarik
    .-= Piston Pecah´s last blog ..Alamak! Siri 2 – Mulai 1 Jun 2010,10.30 Malam =-.

    1. FITRIHADI says:

      haha ye ar..kuno tapi stabil…sebab tu selesa pakai XP.. :p

      oh yg rainbow folder ni tukat kaler je..ringkas je app dia..

  6. zuhaimi zul says:

    adui yai, rajin betul cik fitri mencari mende alah gini ek.. nway, tq 4 the info
    .-= zuhaimi zul´s last blog ..Hujung minggu di Isketambatu… =-.

    1. FITRIHADI says:

      haha suka2 je :p

  7. ReD says:

    hah! siap lah…sis dload je, habis sume folder, ikon apa kejadahnya yg boleh diubah, sis tukar kaler MERAH! hahahah
    .-= ReD´s last blog ..~ BUDAK KECIK UMUR 1 TAHUN LEBIH BUAT ‘PROJEK’ DALAM BILIK TIDUR ~ =-.

    1. FITRIHADI says:

      haha buat ar kaler merah semua..nanti naik merah mata :p

  8. fina fento says:

    tajuk folder tak boleh belah..hahah..
    .-= fina fento´s last blog ..Kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza diserang, dua wartawan Astro Awani antara yang dikhuatiri menjadi mangsa =-.

    1. FITRIHADI says:

      hahaha saja nak melawak sambil menyampaikan ilmu :P

  9. Hazzy says:

    donwload mendownload tak boleh kat opis ni
    cissss
    .-= Hazzy´s last blog ..Aku sudah balik berkursus BTN =-.

    1. FITRIHADI says:

      lerr susah ar gitu

  10. naem says:

    wah3..huiyoo~ ley wat kaler.. nice sharing br0~ hu3

  11. Wan Perlis says:

    windows 7 x perlu coz folder dah mmg cun
    tukaq la windows 7 fit

    1. FITRIHADI says:

      err tengok ar dulu..laptop ni dah berkurun ar..takut tak support win 7 je


LIKE KAMI DI FACEBOOK