Jun 072010
 

Hi, bertemu lagi di artikel terbaru fitrihadi.com.

Ini ada satu berita gembira dan boleh kata gempak gak. Khasnya untuk pengguna akaun Google Mail a.k.a. Gmail! Ye google telah pasang satu application pada homepage Google iaitu Background Image yang boleh dipilih sendiri oleh kita sendiri. Aplikasi ni untuk google.com je. kalau google.com.my takde benda ni.

Tapi bukan suka hati boleh tempek je. Syaratnya korang kena log in masuk akaun gmail korang. Susah-susah sangat korang ikut je step bawah ni! Kalau tak nampak klik je gambar untuk besarkan.


Pastikan korang dah login akaun gmail korang (1). Pastu untuk masukkan background image, klik link kat bawah tu (2).



Pastu keluar kotak ni. Pilihlah samada nak letak gambar dari file sendiri ke, atau gallery awam ke atau 2 pilihan yang lain tu. Now, saya tunjuk yang editor’s pick (1) dulu sebab kalau editor pilih memang cun gak. Dah tekan tu pastu pilih mana satu image yang best bagi korang (2). Lepas dah pilih korang klik SELECT (3).



Taraaaa!! Sorry buruk skit. Alah, korang nak cun gi ar browse banyak-banyak. Ini contoh je. haha kalau nak buang atau tukar background image tu, klik je link bawah tu (1) terus dia buang.



Now, kita belajar camna nak letak gambar dari komputer kita sendiri lak. First, klik FROM MY COMPUTER (1). Lepas tu, klik BROWSE (2). Lepas tu select ar gambar mana yang berkenan di hati (3). Bila dah pilih, klik je OPEN (4). Akhir sekali klik je UPLOAD (5) tu. Dah siap.



Taraa.. Ganas tak? haha sorang tendang dengan ganas, sorang lagi lak tendang dengan happynya. Kira ada balance ar gambar ni. Eh keluar topik lak :p


Jadi itulah aplikasi terbaru dari Google yang saya nak kongsi dengan korang! Selamat mencuba!

Yang kenal Lisa Surihani, tapi Lisa Surihani tak kenal mamat ni,
– fitrihadi –
(Visited 22 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  (Video) Cara Pakai Ear-Plug Yang Betul & Nikmati 100% Bunyi Berkualiti!

Comments

  1. iss says:

    cool! hoho tapi pic lisa tu tendang apa tuh??? :malu:

    hahahahaa

    1. FITRIHADI says:

      hahaha ntah..buat tatau sudah :P

  2. zik says:

    wah2.. best.. nak try la…

  3. Amir Izzat says:

    terima kasih bos..dulu pernah cuba..tapi tak ingat… hehe.. dah lama kan benda nie??

    1. FITRIHADI says:

      oh tak tahu lah lama ke tak.. baru perasan je benda ni.. adess

  4. 'aqilah says:

    tak de butang 2…macam mane…

    1. FITRIHADI says:

      takde??dah log in masuk ke akaun Gmail tak?kalau tak log in takde ar.. lagi satu kena gi google.com je.. kalau google.com.my takde aplikasi ni..ok?

  5. arek says:

    wahh..bagus la, macam2 bleh taruk nnt hehhhe

  6. fina fento says:

    hoho..dah macam kat blog pulak :D

  7. zac zirwan says:

    terbaek..pasni aku nk ltk gmbaq aku..hehe

  8. aien says:

    wah… best2!

  9. zuhaimi zul says:

    wah wah, ilmu baru ni…tq

    1. FITRIHADI says:

      you’re welcome :)

  10. fahmi ibrahim says:

    Tak selalu masuk page google search ni… trus search kat search bar kat firefox ni. Anyway nice sharing.

    1. FITRIHADI says:

      oh takpe ar..thanks for visiting :)

  11. kenwooi says:

    how come mine dont have “change image background” at the bottom wan.. =/

    1. FITRIHADI says:

      erk really? have you log in? or maybe u go to malaysian google.. the apps is on google.com only..

  12. zool says:

    Cun. tapi tak pasti nak try ke tak..
    ala internet umah ni lembab cam kucing aku..

    1. FITRIHADI says:

      hoho then tak pyh ar..kang lambat je nak loading

  13. arek says:

    pesal avatar komen tak kuar pic aku yerkk..

    1. FITRIHADI says:

      err bro dah register kat gravatar.com? ke email salah letak? cek ar

      1. arek says:

        ohh..yeke, kne reg dlu..ok tq

  14. Wan Perlis says:

    cool
    ikut jejak bing

    1. FITRIHADI says:

      oh bing pun ada background picture ke?

  15. serol says:

    google.com.my takde la feature ni..

    1. FITRIHADI says:

      a’ah memang takde pun..kat google.com je ada..lagi satu kena log in akaun google dulu baru ada..

  16. Sir Marcello says:

    oh juz for google.com? hurm..kalo malaysian user…dia akan direct through .com.my kan?

    aku layout biasa..simple..kosong…

    1. FITRIHADI says:

      tak ar..tengok ar homepage browser tu letak apa..kalau set google.com jadi masuk google.com ar.. takde direct ar

  17. MokhZam says:

    aku selesa pakai yang standard je…feature ni bleh pakai kat google.com.my

    1. FITRIHADI says:

      a’ah ar.. kat google.com.my ada feature ni.. hari tu cek macam takde.. baru pasang kot

  18. Fransuper says:

    Wah gambarnya bagus tuh boleh bagi yaa Thanks


LIKE KAMI DI FACEBOOK