May 142010
 

Pernah dengar tak seorang lelaki tu lemah bila dia tak dapat kawal kemarahannya? A’ah sebab masa tu kemarahan yang kawal dia. Sebab tu dia lemah. Jadi, memang lelaki macam tu hancuss dan tak macho ar. Apa barang lelaki macam tu. Tengok Adam dalam cerita Adamaya tu. Cool je. Itu baru macho beb..hehe

 

 

Tapi, selain tu ada gak kelemahan lain bagi kaum adam ni. Hah yang perempuan boleh ar catat untuk tackle hati pasangan korang. Yang lelaki sila ambik perhatian untuk tambahkan kemachoan diri korang! ok?
Jadi di mana kelemahan seorang lelaki?

 

1. Pujian!

A’ah siapa tak suka pujian. Even, perempuan pun suka di puji. Jadi lelaki pun samalah jugak. Even macho camna sangat pun, lelaki akan cair bila dipuji. Tak caya? Gi ar puji bos korang. Sure-sure dia akan bagi perhatian kat korang je :p

Tapi tak perlu lah nak puji melambung sampai tahap putar alam. Puji sikit-sikit dah cukup. Baru nampak ikhlas. Contohnya “Wah, cantik baju bos pakai hari ni!”.

 

Jangan pulak korang puji camni “Perghhhhhhhhhhhhhhhh! Smart siot baju boss. Baju ni dah macam Presiden negara Uganda yang pakai ni. Hebat siot boss hari ni! Pandai gilerr boss pilih baju!”. Erkk…

 

2. Cemburu buta!

haha! Biasalah lelaki. PHD tu memang ada punya. Ton-ton negatif dalam otak sentiasa mengalahkan yang positif. Ini pun kelemahan lelaki gak. Sikit-sikit bila fon pasangan diorang berkokok, mula ar dia tanya tu siapa, nak buat apa? haha! kesian perempuan. Mesti rimas,kan?

LIHAT JUGA:  (Gambar) Notis Larangan Melancap Di USM?

Tapi, bagus ar camtu. Sekurang-kurangnya itu menunjukkan lelaki tu ambil berat dan sayang kat pasangan diorang. Macam pujian gak. Nak cemburu sikit-sikit bolehlah. Tapi kalau setiap minit dia sms/call tanya buat apa? kat mana? hah tu dah melampau tu. Mengalahkan orang dah kahwin je. Adoiii ubatnya bagi dia teddy bear suruh dia cakap dengan teddy bear tu. ok? :)

 

 

3. Perasan

alah contoh terdekatnya korang tengoklah kat Facebook. kalau ada girl tu merungut pasal lelaki, tengok ar brapa ramai lelaki yang terasa bagi komen. hahaha. Tak cukup dengan tu, cubalah mana-mana perempuan gi senyum kat seorang lelaki, mesti dia senyum balik punya. memang mesti sangat ar :p

 

 

 

Apa pun, perasan macho dan terasa tu memang dah menjadi sebahagian dalam diri lelaki. Kalau tak, manalah kitorang ada semangat nak tackle wanita. Betul tak? Kalau nak harap muka yang hancus je memang hi hi bye bye je la jawabnya. Jadi perasaan perasan tu penting untuk lelaki. betul tak?

 

 

haha! Ada siapa-siapa nak bangkang? Dipersilakan dengan segala hormatnya sebab artikel ni memang untuk perbincangan pun. Wassalam…

 
Yang tak dihargai,
– fitrihadi –

(Visited 25 times, 1 visits today)

Comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Fitri Kacak. Fitri Kacak said: kalau terasa bagus ar…dah memang hakikat pun hehe :p http://fitrihadi.com/2010/05/wah-lemahnya-si-jantan-ni-rupanya/ […]

  2. kyuubi_85 says:

    weh, aku stuju sgt dgn ko. perasaan pun penting bg lelaki tau :

    anyway, fit anda kena tag sini

    http://kyuubi85.blogspot.com/2010/05/rehat-sambil-jawab-tag.html

    kalau ada masa buatla ye :D

    1. FITRIHADI says:

      oh ok..thanks bagi tag tu..nanti ar jawab :)

  3. aien says:

    wahh…. laki pon suke pujian ek??
    erm.. kalo laki tak jeles maksudnya tak syg la ek?
    rasa mcm betul jer… =(
    .-= aien´s last blog ..Pulangkan aku pada Realiti =-.

    1. FITRIHADI says:

      a’ah jeles pun kena berpada-pada ar..baru sayang betul2 heh rilex ar :)

      1. Rija|udDin uL-haQ says:

        xsemestinya,aku tak suke sangat dipuji…huhuu,sbb rasa tak selesa ar..

  4. ReD says:

    selalu kena macam minah pink tu…adeiii
    .-= ReD´s last blog ..~ SAH! ADA KETUMBUHAN PADA KEPALA AKU ~ =-.

    1. FITRIHADI says:

      ye ke??hehe kesian..biasalah lelaki suka nak menyibuk :)

      1. ReD says:

        nak menyibuk pun jangan kasi wa rimas bleh??oopps! keluar bahasa rempit plak..muehehe
        .-= ReD´s last blog ..~ SAH! ADA KETUMBUHAN PADA KEPALA AKU ~ =-.

  5. kenwooi says:

    yeah i agree.. sometimes anger can ruin a reputation.. thanks for sharing =)

    1. FITRIHADI says:

      ya.. no prob :)

  6. zac zirwan says:

    yg no2 tu..awek cun sgt..patot la cemburu buta..huu
    .-= zac zirwan´s last blog ..adamaya: salah maya dani frust menonggeng! =-.

    1. FITRIHADI says:

      haha ye la tu..siapa tak sayang kalau dapat makwe cun :p

  7. […] akan berubah gak suatu hari nanti. Sedangkan batu pun boleh dipengaruhi oleh air, inikan pulak hati manusia yang lemah longlai. Lagilah senang untuk dipengaruhi. Perubahan… Kalau kena dengan konsep hijrah iaitu […]

  8. […] ubah plan dating yang dah ditetapkan. Apa-apa pun, tak payah la nak marah sangat. Cool sudah baru macho.. Alah apalah sangat kalau si lelaki ni bersabar sikit. Best Man Win, beb! Lagi diorang sayang […]

  9. […] Korang kenal tak mamat macho bawah ni? bukan yang pakai baju kelabu tu.. yang tu memang macho lama dah.. ni yang pakai jacket tu.. alah takkan tak kenal kot.. cuba tengok betul-betul.. Cerita dia […]

  10. hi fitrihadi, love your entries, ada style :)

  11. bobby says:

    aduh, apa ni fit, bg kantoi plak…hurm~~


LIKE KAMI DI FACEBOOK