Apr 162010
 

[dipetik pindah dari fitrihadi.blogspot.com!]



Spefikasi Yamaha Lagenda ZR

Engine:
Type = 4-stroke, air-cooled, 2-valve, SOHC
Displacement = 110.3 cm3
Bore x Stroke = 51.0 mm x 54.0 mm
Compression Ratio = 9.3:1
Maximum Power = 6.6 kW @ 8000 rpm
Maximum Torque = 9.0 N.m @ 5000 rpm
Starter = Kick starter + electric starter
Engine Oil Capacity = 1.0 litres
Fuel Tank Capacity = 4.5 litres
Carburetor = Mikuni VM17
Ignition System = CDi (capacitor discharge ignition)
Battery = 12V, 5AH
Cylinder Arrangement = Single cylinder

Transmission:
Type = Constant-mesh, 4-speed return
1st Gear Ratio = 3.166
2nd Gear Ratio = 1.941
3rd Gear Ratio = 1.380
4th Gear Ratio = 1.095
Clutch = Automatic, wet-multiple plate

Chasis:
Frame = Underbone
Overall Length = 1,910 mm
Width = 675 mm
Height = 1,040 mm
Seat Height = 760 mm
Wheel base = 1,230 mm
Minimum Ground Clearance = 130 mm
Front Tyre = 70/90-17 38P
Rear Tyre = 80/90-17 44P
Dry weight = 97 kg
Front Suspension = Telescopic
Rear Suspension = Swingram with extra oil canisters (gas absorber)
Front Brake = Disc
Rear Brake = Drum

Saya beli Yamaha Lagenda ZR ni pada tahun 2008.. bulan disember.. Harga masa saya beli tu RM5400 je.. ambik cash terus.. lagi jimat… nak bayar tu cutting gak.. guna duit hasil ladang getah saya dan sikit duit mak saya..

Apa yang saya suka dengan Lagenda ZR saya ni??
  • first, mesti a absorber dia sebab bila naik dua org tada bergegar sangat macam motor2 lain..rasa lembut je gegar walaupun saya pakai single seat yg kurang span kat bahagia depan.. selesa siot!!
  • minyak agak jimat – penjimatan bahan api sehingga 42.7 km/L pada kelajuan lebuh raya
  • rekabentuk dan kaler yang gempak (walaupun saya lebih prefer LC yang digelar adik Superbike kerana rekabentuk yang memang macam superbike..adoi..)
  • penutup alur kunci untuk cegah kecurian…boleh la lengahkan pencuri jap..
  • Ni version ultimate..sapa tak suka? LC baru nk start je.. biar diorang upgrade dulu slow2 .so, nak tunggu LC version ultimate lak cam Lagenda ZR ni..jadi LC135 ZR.. hehehe
LIHAT JUGA:  Harapan Fitrihadi.com Untuk Kerajaan Kepada Golongan Blogger Belia!

**Yamaha Lagenda Generasi Baru akan berada di pasaran. KLIK SINI untuk baca!

P/s: kat bawah ni pic ZR yang pure and fresh dari kilang. saya upload sebab ramai yang search masuk blog saya guna keyword ‘lagenda ZR’..maybe nk tgk motor Lagenda ZR yang betul2 fresh dari kilang kot…yg atas sekali tu moto saya yg dah modi.. enjoy!!!

(Visited 214 times, 1 visits today)

Comments

  1. ReD says:

    sama umur ngan pengalaman saya kerja la ni.. start from dec 2008:D
    .-= ReD´s last blog ..~ GARA-GARA TERPENGARUH DENGAN CERITA DONGENG… ~ =-.

  2. […] pakai rantai dan sprocket emas, paling koman pun pakai skru plat number yang berkaler tu.. hah motor dia pun nak sumbat jugak!! Bagi mat-mat kereta plak, kalau tak tukar sport rim tak sah! padahal bayar bulan-bulan […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK