Apr 222010
 

Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu
Meh dengar nasihat sebelum terlambat,
Kang kena banned, nangis je la yang mampu!



Sekali lagi saya nak jelaskan pada freshie-freshie blogger yang masih kurang jelas dengan click fraud ni. Nuffnang kan dah menegaskan supaya jangan klik iklan diorang suka-suka hati dan dengan berlambaknya dari mouse korang yang comey tu.

Ok fit bagi contoh supaya korang faham.

Cuba bayangkan korang gi kedai makan, order satu makanan..pastu dah bayar korang pun angkat kaki..kes kedua lak korang gi kedai makan ni gak.. korang order banyak makanan.. lepas bayar korang terus pergi.. bottomline is, korang kenyang ke tak? hah korang kenyangkan..

maknanya kalau gi setiap kedai makan, makan satu makanan atau makan banyak makanan pun korang tetap akan kenyang.. hah dah dapat bayangannya? samalah jugak macam iklan Nuffnang atau Innity atau Google Adsense.. diorang tak akan bagi kitorang klik iklan diorang suka-suka hati sebab itu akan merugikan pengiklan yang bagi kepercayaan untuk beriklan dengan pihak diorang.

tahukan komputer korang atau modem korang dah ada IP address yang sememangnya tetap. Jadi Nuffnang atau pihak yang sewaktu dengannya boleh tau IP korang klik banyak ke tak..dan sama jugak iklan yang diorang letak kat blog-blog korang tu..diorang boleh tengok berapa ramai yang klik dan apa IP address yang klik. Kalau ramai sangat yang klik, diorang akan syak ada aktiviti klik secara beramai-ramai.. saya rasa tindakan dan hukuman diorang secara halus dan tanpa korang sedari adalah mengurangkan iklan dari keluar di blog korang sebab diorang tanak rugi..

Jadi, sama-samalah kita berblogging secara sihat.. ingat pesan fit ni bawah ni..

Carilah trafik yang macam empangan pecah, bukan klik yang tak sudah-sudah. Mengabihkan bogheh jo.

Ok? jelas? ada soalan boleh tanya saya. Kalau takleh jawab, saya akan lanjutkan kepada pihak Nuffnang atau yang sewaktu dengannya. Salam 1 blogger!

Yang tak suka membebel,
– fitrihadi –

(Visited 15 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  Nuffnang Akan Mengambil Tindakan Terhadap Penipu-Penipu Klik!

Comments

  1. elya says:

    alamak, fit, ape yg perlu dibuat ni,, aaaaa
    .-= elya´s last blog ..::17 Pound Baby…:: =-.

    1. FITRIHADI says:

      buat apa? berhenti lah klik2 tu..belum terlambat lagi..ada byk cara nak dapatkan trafik..gi tengok blog2 otai :)
      .-= FITRIHADI´s last blog ..Aplikasi Terbaru! – Jemputan Istimewa Untuk Exchange Link Dengan Mudah Di Fitrihadi.com! =-.

  2. shizu says:

    oooo..camtuh ek..time kaseh ye incik fit..=)

  3. kenwooi says:

    spam clickers beware! =P
    .-= kenwooi´s last blog ..Kek Lok Si Pagoda So High! =-.

    1. FITRIHADI says:

      yupp stop click fraud or else they will be banned :)
      .-= FITRIHADI´s last blog ..Korang nak lunch? Eh Jap. Baca ni dulu. Baik Punya Makan! =-.

  4. kyuubi_85 says:

    so berhentilah aktiviti klik2 ni. skrg ni pn nampaknya masih ada gak yg buat even dah ada amaran tu.
    .-= kyuubi_85´s last blog ..Nafsu yang tidak Terlayan Punca Keretakan Rumah Tangga =-.

    1. FITRIHADI says:

      a’ah secara tak sedar iklan mungkin akan kurang keluar kat blog diorang..baik hentikan!
      .-= FITRIHADI´s last blog ..Korang nak lunch? Eh Jap. Baca ni dulu. Baik Punya Makan! =-.

  5. keyyah says:

    btol2…nuff bukan tgk kat shoutbox kalo nk tau sp y click..nuff tgk melalui ip add..makaseh tuk peringatan ni

    1. FITRIHADI says:

      a’ah betul tu.

      sama-sama :)
      .-= FITRIHADI´s last blog ..Korang nak lunch? Eh Jap. Baca ni dulu. Baik Punya Makan! =-.

  6. deusXmachina says:

    sebab tu kat chatbox skang tak ada dh “click maxis, “click potato”
    sebab nuffnang dh bg amaran…erk888

  7. Park Air says:

    awas jangan sampai kena ban.. sekali kena baru nyesal.
    .-= Park Air´s last blog ..Mata Keranjang =-.

    1. FITRIHADI says:

      yup betul tu.. blogginglah secara sihat dan selamat :)
      .-= FITRIHADI´s last blog ..Aplikasi Terbaru! – Jemputan Istimewa Untuk Exchange Link Dengan Mudah Di Fitrihadi.com! =-.

  8. fitrijohari says:

    klik tak ikhlas mane nak berkat tol x?hehe
    .-= fitrijohari´s last blog ..Wajarkah judi bola sepak ‘dihalalkan’ di Malaysia? =-.

  9. […] dalam setahun yang lalu.. berikut adalah beberapa artikel yang saya keluarkan on this issue: 1. Nuffnang Click Fraud. Klik Sekali Ke Banyak Kali Ke Tetap Salah Lah 2. Nuffnang Akan Mengambil Tindakan Terhadap Penipu-Penipu Klik! 3. Say NO to CLICK FRAUD! (Entry […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK