Apr 022010
 

Korang dah baca kempen fit masa kat blog lama? yup the one that asking people to stop clicking nuffnang ads. sama je cam google adsense..korang boleh kena banned..maybe for a lifetime (macam saya..adoii)..so Nuffnang dah pun nak mula pendekatan yang sama cam google adsense..sama je macam yang fit kata kat blog lama tu..pasti Nuffnang akan ambil tindakan juga.

click fraud ni bukan saja merugikan syarikat yang mengiklankan iklan diorang (boleh baca contoh kerugian DI SINI), tapi blogger yang klik tu sendiri sebab bayaran cost per click(CPC) tu skit je berbanding cost per impression (CPM). nak contoh? I earn about RM200 in just 8 month..hanya dengan kandungan blog yg boom dan side-kick yang membantu trafik ke blog fit. bukan dengan klik iklan nuffnang ramai-ramai.


baru je cash out 2 3 hari lepas :)


ok..ini bukan fit saja yang cakap benda ni salah..NUFFNANG sendiri yang cakap. As I got an e-mail from NUFFNANG itself. Nuffnang pun suruh kitorang sama-sama menegur kegiatan tak menyihatkan usus ni. Maybe korang pun dapat gak e-mail ni.

Dear Nuffnangers,

As you might already know, there are 2 different types of campaigns from Nuffnang: Metered (mCPM) Campaigns , which pay according to the number of visitors who see the ads; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

It has come to our attention that certain groups have been committing click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog’s owner. Do note that this act is an abuse of our Terms & Conditions under Section 6.

Banner ads are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, and not for the intention of earning extra money. Should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as we’ll only be able to sell ad spaces on blogs with no click fraud record.

Our system is capable of tracking these illegal actions which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for committing this offence. However, as the number of bloggers who commit this selfish act has been growing in an alarming rate within our community, we’re forced to be more vigilant and will take necessary action to ensure our other members of the community who do not engage in such act to suffer in the long run.

If you are aware of any of your friends or anyone who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly advise them to refrain from doing so, as bloggers who are caught engaging in click fraud activities will be punished severely, either by suspension or termination.

Thank you for your attention.

Cheers
Blogger Relations Department
Nuffnang Sdn Bhd

Jadi hentikanlah benda yang tak berfaedah dan haram tu..ye haram..sebab korang tak menepati syarat-syarat nuffnang yang melarang korang dari klik ramai-ramai iklan tu…sangat tidak beretika..

tak percaya? boleh baca entry dari aizuddin.com tentang ‘bila nuffnang, advertlet dan innity menjadi haram‘..tajuk yg saya sendiri beri..but still ada kaitan..

P/s: Tak nak tengok bangsa sendiri kerugian di kemudian hari. let’s support each other!

P/p/s: Baru open page EXCHANGE LINK. Jom exchange link… dan jangan lupa untuk join CONTEST di blog fit ni!

(Visited 37 times, 1 visits today)
LIHAT JUGA:  No Sweat

Comments

  1. Affan says:

    aku pun tak suka sgt org main klik2 ni, macam rasuah.
    dan rasanya ada dlm peraturan die, baik tak yah buat. takut bnde halal jadi Haram pulak. huhu

  2. […] on this issue: 1. Nuffnang Click Fraud. Klik Sekali Ke Banyak Kali Ke Tetap Salah Lah 2. Nuffnang Akan Mengambil Tindakan Terhadap Penipu-Penipu Klik! 3. Say NO to CLICK FRAUD! (Entry dari blog lama saya – fitrihadi.blogspot.com) dibawah ni […]


LIKE KAMI DI FACEBOOK