Mar 232010
 

Semalam fit dah round satu bandar Kangar. Setelah survey kesemua kedai handphone yang ada. Ternyata ada satu pilihan yang terbaik dan lain dari yang lain. Dari dulu lagi fit tak suka guna handphone yang kebanyakan orang selalu guna. Kalau nak tau handphone pe fit pernah guna bleh KLIK SINI.

Dengan bajet sebanyak RM500, ada tiga pilihan terbaik yang ada iaitu;

  • CSL blueberry – ada wifi, TV, radio dan macam-macam lagi
  • Blackberry China mari – ada wifi but functionnya agak kureng sikit dari BlackBerry ori
  • LG KP500 a.k.a LG Cookie – function touchscreen dan murah around RM499

Setelah bertapa di dalam sebuah kedai handphone tersebut selama beberapa purnama kerana memikirkan nak angkat handphone mana, pilihan yang terbaik adalah LG Cookie KP500. Memang akan ada yang nak pertikaikan handphone ni. Fit akui ada kelebihan dan kekurangannya handphone LG Cookie KP500 ni.

LG Cookie

Kenapa tak pilih BlackBerry China mari tu? harga RM389 ja. memang best ada wifi. tapi takut lah kan barangan china ni kualiti dia kureng dan buatan dia tak berapa halus macam pengeluar di negara lain. So tak jadi angkat a. Dan kenapa tak pilih CSL Blueberry? Harga tokey tu nak bagi RM500 ja. Complete tu function dia. Dengan full keypad lagi. Ada wi-fi, TV dan macam-macam lagi. Reason dia sama gak cam BlackBerry China mari tu. dan maybe sebab jenama CSL ni murah dan nilai jual balik pun murah. A’ah dan lagi satu yg korang kena ingat, handphone dari China ni tinggi kos nak repairnya. So fikir-fikir lah :)

Sebelum fit terang lebih lanjut, jom kita tengok apa gadis bernama zara ni komen pasal LG Cookie KP500 ni. oh ini bukan zara dari dunia sebelah zara tu, tapi zara dari shinymedia.com. Sebuah website yang review pasal fashion, game dan gadget-gadget terbaru. Sekarang si Zara Rabinowicz ni dah off dari shiny media. Adoi tak dapat dah nak tengok aksi comel dia haha



Camna video tu? Dah menjawab ke persoalan ‘Ada apa dengan LG Cookie KP500’ tu? Dari apa yang fit rasa dan alami sendiri pengalaman menggunakan LG Cookie KP500 ni sehingga ke saat entri ni ditulis, semuanya perfect kecuali ada satu benda je yang buat fit terkilan. Nak tahu apa yang buat fit terkilan? Akhir entry ni fit cerita.

Sekarang kita share dulu kelebihan yang ada pada LG Cookie KP500 ni;
  • touch reaction yang smooth and silky eh macam iklan syampu rambut lak hehe ye memang puas hati. siapa-siapa yang dah guna iPhone tu tau la rasanya guna touchphone ni
  • antaramuka (interface) yang smart dan user-friendly – ada banyak function terbaik untuk touchphone maniac. dan ada dual home screen. Satu untuk letak widget, dan lagi satu untuk letak speed dial number. nak bertukar home screen tu just slide je jari korang ke kiri atau ke kanan. macam HTC kan. Selain tu, kalau malas nak tekan banyak kali numpad tu bila nak sms, bleh pilih full keyboard input. pun ada.
  • a’ah pun ada stylus pen disediakan. ni menatang yang fit paling suka. hehe kalau malas nak guna jari boleh guna stylus. nampak smart dan accurate skit :P sesuai gak untuk girl yang kuku besi panjang tu. tak perlu takut kuku besi korang patah ke apa. boleh guna stylus :)
  • dan ada side button yang memudahkan setting fon ni – ada button untuk On Camera, keypad lock dan speaker volume. so nak tangkap gambar awek cun ke takde masalah sangat untuk get ready camera :P
  • dan yg best ada motion censor. maknanya korang bleh view page tertentu sama ada menegak atau melintang. memang cun a.
  • yang penting slim. Senang nak sumbat dalam poket seluar hehe
LIHAT JUGA:  AWAS! Taktik Mencuri Guna GPS & Handphone Curi

Setakat ni, itu jelah yang fit rasakan gempak dalam LG Cookie KP500 ni. Yang lain-lain tu dari segi screen dia yang memang besar sebesar 3 inci. Nak layan video HD pun boleh. Kamera pun canggih; 3 megapixel. Dan bawah screen tu ada gak 3 butan untuk jawab dan letak panggilan serta button untuk favourite toolbar. memang user-friendly.

LG KP500

Harga di pasaran lak lebih kurang RM600 lebih..sekarang makin murah kot. fit beli LG Cookie KP500 ni dalam RM500 sebab tokey tu dia beli dari kilang terus..bukan melalui pengedar. handphone ni ada waranti kilang je. so dapat la around RM500. takpe la..nak merasa touchphone punya pasal. Ada tak siapa-siapa yang beli new set dengan harga lagi murah dari fit? kalau ada gitau a.

oh apa yg fit terkilan pasal LG Cookie KP500 ni? Satu je. Takleh tangkap gambar yang cun dalam suasana yang kurang cerah serta tergetar-getar. Kalau tangkap gak gambar jadi malap dan blur. Adoi Nokia 5220 Xpress Music punya camera pun lagi baik dari LG Cookie KP500 ni.

Kesimpulannya, ini first time fit miliki touchphone. Boleh dikatakan perfect gak kecuali kamera tu. Sekadar nak merasai teknologi terbaru touchphone. haha rasa cam ketinggalan zaman lak. baru sekarang nak cuba :P

P/s: Ramai yang kata siapa-siapa yang guna iPhone mesti akan tukar ke BlackBerry akhirnya. Ye ke? Sapa guna iPhone sekarang ni? Korang nak tukar ke BlackBerry tak?

(Visited 26 times, 1 visits today)

Comments

  1. bellarossa says:

    huhu…wah fit ada phone baru.hehe..bestnye.. hmm murah la tu fit, hmm phone ni kan pakai tak lame.kadang2 xperlulah nak beli mahal2..janji berbaloi baloi.hhuhu..

    eh fit.. nak tanya pasal project alpha boleh?
    kalau baru nak join skrgkan..tapi tak pernah buat satu entri pun.kene start dari week 1 ke terus2 ke week 4 ek?

    1. F I T says:

      RM500 bagi saya still mahal hehehe tapi takpe la nak cuba teknologi baru kan :)

      PA tu buat je yg latest punya..tak perlu buat semua week..okay?ari isnin pagi2 tu get ready a..selalunya tajuk baru akan up lepas orang dah masuk pejabat.. rajin2 lah tengok web PA tu :)

  2. ReD says:

    at last!! dapat jugak hp baru..hoho
    .-= ReD´s last blog ..~ KERANA SAYANG, AKU RELAKAN SEGALANYA… ~ =-.

    1. F I T says:

      yupp hehe thanks sudi jenguk :)

  3. hazzy says:

    aku ni dah la buta kayu tentang hp
    hakhakhak

    apa2 pun bgus gak review pasal ni
    sbb aku pun bercadang nak beli hp
    hp aku dah sewel
    huhu
    .-= hazzy´s last blog ..sesipa nak berkenalan dengan aku harus jumpa abah aku dulu *statement tak menahan =-.

    1. F I T says:

      hehe yup beli a..dan survey dulu untuk elakkan nyesal di kemudian hari..majalah handphone RM3.00 je..saya beli buat rujukan dulu before beli hehe

  4. No Sweat says:

    […] Room « Al-Fatihah untuk Yanie Mentor! Ada apa dengan LG ‘Cookie’ KP500? Adabi… […]

  5. ruti says:

    pkai hp nih gak..tp skang dah boring..

    mule2 pkai mmg best,lame2 boring..hehehe

    ade ape2 tak yg boleh install kt hp nih bro?
    .-= ruti´s last blog ..Award Itu Anugerah =-.

    1. F I T says:

      takpe laa..saya baru nak cuba teknologi touchphone..ramai yg kata sapa yg guna touchphone cam iPhone akan bertukar ke black berry..kan?

      takde install apa2 lagi kt hp tu..ada apa yg best? share a..saya bukan kaki handphone sangat..just guna untuk call, mesej dan simpan note je.. kengkadang dapat wahyu nak bloging terus save idea tu dalam memo hp hehe :)

  6. […] dalam kubur, terus rasa nak tukar handphone. Jadi, ada tak sapa-sapa yang sudi nak beli handphone LG Cookie KP500 saya? baru beli hujung bulan Mac lepas… saya nak jual RM450 je. Lepas ni nak angkat Nokia E63 […]

  7. […] handphone. Kan dulu saya nak survey beli handphone baru. handphone lama rosak. Then dapat la angkat LG ‘Cookie’ KP500. Handphone touchscreen pertama saya. But now tukar lagi sebab memang saya akui selain touchscreen, […]

  8. […] Artikel kali ni fit nak bongkar sebuah lagi handphone selepas membongkarkan rahsia handphone Lg Cookie KP500. Henfon yang saya kira agak sempurna dan berbaloi untuk dimiliki adalah telefon bimbit Nokia E63. […]

  9. Ali ridha says:

    bila ada wifi yang seronok ni.
    waktu bosan.boleh main internet.

    1. FITRIHADI says:

      yup kalau takde wifi macam tak berguna je hp tu hihi

  10. Midah says:

    hehe. ang survey kt kdai mn weh? ak pon tgh round2 usha nset neh

    1. FITRIHADI says:

      aku beli kat depan kedai aneka kot kalau tak silap..sekarang dah murah ar..dah lama kot.. tp function dia just basic je.. baik cari yang ada wi-fi..lagi best.. nokia c3 ke sama je harga dengan hp ni..


LIKE KAMI DI FACEBOOK